Pred nákupom:
Rozdiel medzi klasickým a gréckym jogurtom nie je len v cene. Ktorý je lepší a prečo?

Jarmila Horváthová, 19. januára 2023     4 minúty čítania

Čo okrem ceny by ste si mali všímať, keď si v supermarkete vyberáte jogurt.



Foto: Shutterstock

Keď si prečítate zloženie na obale výrobku, hlavný rozdiel zistíte hneď. Pravý grécky jogurt obsahuje oveľa viac bielkovín a tuku ako klasický prírodný jogurt. Kým ten obyčajný má v 100 gramoch 3-4 gramy bielkovín, grécky jogurt až 8,5-10 gramov, čo ocenia všetci, ktorí dbajú na štíhlu líniu alebo si budujú svalovú hmotu.

Vyšší obsah bielkovín znamená aj to, že jogurt vás zasýti na dlhšie. Obsah tuku v gréckom jogurte je tiež vyšší – okolo 10 percent, ale na pultoch nájdete aj grécke jogurty s takmer nulovým obsahom, ktoré sa vyrábajú z mlieka, z ktorého bol odstredený tuk.

Viac bielkovín, vápnika aj prospešných baktérií

Grécky jogurt obsahuje viac bielkovín preto, lebo sa vyrába inak, ako ten obyčajný. Na 1 kg klasického jogurtu potrebujeme 1 liter mlieka, na to isté množstvo gréckeho jogurtu sa však spotrebujú až 4 litre, navyše sa necháva aj srvátka odtekať oveľa dlhšie. To prispieva k vysokému obsahu bielkovín a tuku, vápnika, baktérií mliečneho kvasenia, ktoré chránia črevá, ale aj ku krémovej konzistencii.

Hoci tento super produkt vznikol v Grécku, môžu ho vyrábať aj rôzne mliekarne, ktoré používajú rovnakú technológiu, ako pri príprave originálneho gréckeho jogurtu.



Foto: Shutterstock

Všetko sa dozvieme z obalu

V obchodoch sa často stretávame s označením jogurt gréckeho typu. Jeho kvalita môže byť rôzna, preto je potrebné prečítať si jeho zloženie, ktoré prezradí, či ide len o klasický jogurt zahustený škrobom, alebo je zložením identický s gréckym jogurtom. Smerodajný je opäť obsah bielkovín – malo by ich byť aspoň 8 g na 100 gramov.

5 výhod gréckeho jogurtu



Foto: Shutterstock

1. Vysoký obsah bielkovín dodáva telu nevyhnutné aminokyseliny, ktoré sú základnými stavebnými prvkami našich buniek. Telo ich potrebuje na obnovu existujúcich a budovanie nových buniek, vrátane svalových.

2. Kombinácia relatívne vysokého obsahu tuku a bielkovín v gréckom jogurte sa ukazuje ako ideálna kombinácia pre fyzicky aktívnych ľudí. Obsahuje len málo sacharidov, to znamená, že udržiava konštantnú hladinu cukru v krvi, takže nehrozia návaly hladu.

3. Vysoký obsah vápnika, ktorý podporuje kvalitu kostí a zubov vzniká vďaka väčšiemu množstvu mlieka použitého na jeho výrobu. Tento minerál je jedným z najdôležitejších štrukturálnych prvkov kostrového svalstva, ale vápnik potrebuje aj srdcový sval a iné orgány.

4. Probiotiká v gréckom jogurte podporujú činnosť čriev. Za veľmi cenné sa považujú najmä dva kmene baktérií mliečneho kvasenia Lactobacillus a Bifidobacterium. Zdravá, dobre vyvinutá mikroflóra v črevách tiež znižuje riziko rakoviny, reumatizmu, cukrovky a zistilo sa, že má pozitívny vplyv aj na imunitu.

5. V kuchyni ho možno používať rovnako ako klasický jogurt a vhodný je aj všade tam, kde potrebujeme vytvoriť krémovú konzistenciu – napríklad na rôzne dipy, či obľúbené grécke tzatziky.






ANKETA: Čítate pri nákupe jogurtov údaje na etikete?

74,2%



25,8%







Diskusia k článku







 



TOPlist