Foto: Shutterstock
Marinovanie mäsa je jedným z najstarších a najefektívnejších spôsobov, ako mu dodať chuť. Je to proces, ktorý zahŕňa namočenie mäsa do zmesi zložiek, ako sú bylinky, koreniny, oleje a kyseliny. Správne zvolené ingrediencie navyše môžu mäso zjemniť a zabezpečiť, že zostane šťavnaté aj po uvarení.
Základné zložky marinády
Kyslá zložka: Môže to byť ocot, citrónová či limetková šťava, víno alebo jogurt. Kyslá zložka pomáha mäso zjemniť.Olej: Olivový, slnečnicový alebo sezamový olej. Olej zabezpečí, že sa chute z marinády dostanú hlboko do mäsa.
Bylinky a korenie: Cesnak, zázvor, rozmarín, tymian, mletá paprika a ďalšie koreniny dodávajú mäsu jedinečnú chuť.
Kroky k dokonalému marinovaniu
Príprava marinády: Zmiešajte všetky zložky marinády podľa vybraného receptu alebo si ich namiešajte podľa vlastnej fantázie a chuti.Marinovanie mäsa: Mäso vložte do nádoby alebo plastového uzatvárateľného vrecka a zalejte marinádou. Dbajte na to, aby bolo mäso marinádou úplne pokryté, rukami môžete marinádu troška vmasírovať do mäsa.
Odležanie: Nádobu alebo vrecko dobre uzavrite a umiestnite do chladničky.
Foto: Shutterstock
Ako dlho marinovať ?
Dĺžka marinovania závisí od druhu mäsa a typu marinády.Kuracie mäso je dobré marinovať aspoň 30 minút až 2 hodiny.
Hovädzie mäso by malo v marináde stráviť od 2 až do 24 hodín. Steaky sa môžu marinovať celú noc.
Bravčové mäso potrebuje približne 2 až 8 hodín. Rebrá alebo kotlety znesú aj dlhšie marinovanie.
Ryby a morské plody môžete do marinády namočiť na 15 až 30 minút. Ryby sú jemné a príliš dlhé marinovanie môže narušiť ich textúru.
Ako dlho sa dá skladovať marinované mäso?
Mäso v marináde môže byť v chladničke maximálne 2 až 3 dni. Ak plánujete marinované mäso skladovať dlhšie, je lepšie ho zamraziť. V mrazničke môže marinované mäso zostať až 6 mesiacov.Tipy na bezpečné skladovanie
- Vždy marinujte mäso v chladničke, nie pri izbovej teplote.- Používajte uzatvárateľné sklenené alebo plastové nádoby či vrecúška, ktoré sú bezpečné pre potraviny.
- Marinádu, ktorá prišla do kontaktu s mäsom, nepoužívajte ako omáčku bez toho, aby ste ju prevarili.
Diskusia k článku