Foto: Shutterstock
Tenká hliníková fólia, má, napriek svojim odporcom, v kuchyni svoje miesto. Hodí sa na balenie niektorých potravín, využíva sa pri pečení a grilovaní. Alobal je užitočným pomocníkom, keď potrebujete pečené jedlo zachovať dlhšie teplé, stačí ho ním vo vypnutej rúre prekryť. Zároveň dokáže zabrániť vysychaniu jedla. Hliníková fólia je praktická aj počas grilovania či pečenia, keď do nej necháme odkvapkať olej alebo tuk.
Pozor na kyslé a slané
Je však alobal bezpečný? Ak patríte k tým, čo do alobalu balia všetko od salámy, cez rozpolený citrón až po ovocie, mali by ste spozornieť.Prirodzený obsah hliníka v potravinách nepredstavuje u zdravého človeka riziko, pretože takto prijatý hliník sa takmer všetok vylúči močom. A hoci je tento prvok bežnou súčasťou potravín a dokonca sa nachádza aj v pitnej vode, alobalu sa treba pri niektorých potravinách vyhnúť. Sú to najmä slané a kyslé potraviny, ktoré z neho uvoľňujú hliník a ten môže preniknúť do zabalených potravín. Rozkrojené jablko, citrón, paradajky, ananás či zavárané uhorky a iná nakladaná zelenina rozhodne do alobalu nepatria.
Foto: Shutterstock
Hliníková fólia takisto nie je vhodná pre solené mäsá, údeniny a syry. Neodporúčajú sa do nej baliť ani huby, špenát a reďkovky, ktoré absorbujú hliník rýchlejšie než iné potraviny.
Okrem kyselín a solí výrobcovia neodporúčajú vystavovať hliníkovú fóliu teplote nad 220 °C. Pri bežnom grilovaní hydiny alebo rýb do 200 °C by to teda nemal byť problém. Avšak pri steaku už áno, pretože ten potrebuje teplotu 230 °C až 280 °C.
Aby nám alobal neurobil medvediu službu, zabalené potraviny by v ňom nemali byť dlhšie ako štyri hodiny.
Lesklá alebo matná strana?
Alobal má dve strany - lesklú a matnú. Viete, ako ich používať? Internet je plný jednoznačných vysvetlení - lesklá strana teplo odráža, matná ho zase prepúšťa. Ak chcete, aby sa jedlo v rúre rýchlejšie pripravilo, nasmerujte matnú stranu z vonkajšej strany. Ak chcete jedlo v hliníkovej fólii udržať dlhšie teplé, z vonkajšej strany má byť lesklá strana...Niektorí naši aj zahraniční výrobcovia sa však zhodujú v tom, že pri používaní v kuchyni na strane alobalu nezáleží. Vizuálny rozdiel je výsledkom spracovania roztaveného hliníka - valcovania. Keďže efektívne je valcovať dva pláty hliníka naraz, vonkajšie strany, ktoré sa dotýkajú oceľových valcov, sú lesklé a tie vnútorné matné a drsnejšie. Pri príprave jedla je viac ako povrch alobalu dôležitejšie to, ako pevne ho uchytíte okolo zapekacej misy, či pekáča. Čím tesnejšie sa vám ho podarí uchytiť, tým rýchlejšie bude jedlo hotové.
Určite ste si tiež všimli, že alobal má rôzne hrúbky. Extra silný, s hrúbkou až 18 mikrónov, je silnejší, neroztrhá sa tak ľahko a preto je vhodný najmä na grilovanie a pečenie.
Foto: Shutterstock
Vychytávky nielen na potraviny
Pokrčený alobal je skvelým pomocníkom na čistenie pripálených hrncov a plechov. Ak doň niekoľkokrát po sebe zastrihnete nožnicami, budú ostrejšie. A ak nemáte poruche lievik, vytvorte ho pomocou alobalu. Hliníková fólia pomôže aj pri žehlení - ak položíte vrstvu alobalu pod poťah na žehliacej doske, teplo sa bude odrážať aj zospodu a žehlenie bude efektívnejšie.Do guliek vytvarovaný alobal v bubne práčky zvýši účinnosť prania. Keďže znižuje elektrostatický výboj, na bielizeň sa nelepia nečistoty, prach a žmolky. Oceníte to najmä pri čiernych odevoch.
Ďalšie tipy na použitie alobalu v domácnosti si pozrite vo videu:
Zdroj: 5-Minute Crafts FAMILY
Diskusia k článku