Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Francúzska cibuľová polievka je skutočná delikatesa.
Nuž a kedy polievky jesť? Sú ľudia, ktorí si ich nedokážu odoprieť už počas raňajok. Chcú mať v žalúdku pred odchodom do práce niečo teplé. Obľube sa tešia aj tzv. desiatové polievky, ktoré konzumuje najmä mužská časť našej populácie, v čase, keď je obed ešte príliš vzdialený. Najčastejšie sa však táto horúca tekutina konzumuje práve na obed.
Polievky sú tu snáď odjakživa
Polievky sú staré asi rovnako, ako vynájdenie prvých nádob, v ktorých sa dali uvariť. Varenie prvých polievok sa datuje do neuveriteľného veku asi deväťtisíc rokov pred naším letopočtom. Prvé polievky vraj boli sprvu len zeleninové, až oveľa neskôr sa začali variť aj mäsové vývary.
Foto: Pravda - Ivan Majerský
Zeleninová polievka s hubami patrí od dávna
k obľúbeným pokrmom.
Na Slovensku sa v minulosti preferovali najmä husté polievky. Súviselo to predovšetkým s tým, že ťažko pracujúcemu ľudu dodávali energiu a silu. Naši predkovia si s obľubou pochutnávali na strukovinových hustých polievkach, ktoré mávali až konzistenciu prívarkov. Už v minulosti ľudia verili nielen v posilňujúci, ale aj liečivý účinok polievok. Silný vývar dokázal postaviť na nohy chorého človeka nezriedka skôr, ako drahé lieky.
Ako ich máme najradšej
Slováci môžu byť právom pyšní na tradíciu varenia polievok, máme ich naozaj neúrekom. Chutná je napríklad liptovská šajtlava, pripravená z kapusty, koreňovej zeleniny a prípadne aj hríbov. Na Myjave zasa vznikla úžasne hustá a sýta polieva šurdica, ktorej azda najväčšou prednosťou je kombinácia našich obľúbených surovín– kyslej kapusty, fazule a kusiska údeného mäsa.
Typickou polievkou z horských oblastí, kde bol dostatok výrobkov z ovčieho mlieka bol demikát. Tradične sa pripravoval z bryndze, vody z halušiek, smotany, vajíčka a dochucoval sa soľou, prípadne sladkou paprikou. Jeho príprava sa samozrejme líšila v každom kraji, niekde zvykli len haluškovou vodou zaliať potrhané kúsky chleba, s omastkom a bryndzou.
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Na Šariši je obľúbenou polievkou mačanka.
Osobitnou kapitolou je naša tradičná slovenská kapustnica, ktorá je zároveň aj tradičným pokrmom, pripravovaným počas Vianočných sviatkov . Päť z piatich Slovákov postavených do radu by sa určite bilo do pŕs, že práve jeho recept je ten jediný a správny. Pravdou však je, že každá rodina si túto obľúbenú polievku skutočne pripravuje podľa seba a pridáva do nej suroviny, ktoré sa v rodinných receptoch dedia z generácie na generáciu. Vo väčšine receptov však tvorí základ kvasená kapusta, údené mäso, sušené huby, sušené slivky a klobása.
Druhy polievok
Polievky môžeme v základnom rozlíšení rozdeliť na dva druhy. Prvé sú číre, zväčša teda ide o vývary, či už mäsové, pripravené z varenia hydiny, hovädzieho mäsa, prípadne rýb alebo zeleniny. Pri mäsových vývaroch sa najprv varí niekoľko hodín mäso vo vode za pridania korenín a soli, pred dovarením sa potom vkladá očistená zelenina. Skúsené gazdinky radia prilievať do vývaru v prípade potreby teplú vodu, studená by totiž mohla spôsobiť jeho zakalenie.
Druhou kategóriou sú polievky husté. Zahustenie sa dosiahne buď pomocou zápražky pripravenej z tuku a múky, prípadne škrobu, alebo rozmixovaním časti surovín varených v polievke. Zahustenie tiež môžeme dosiahnuť nastrúhaním surového zemiaku. Ak v polievke rozmixujeme všetky suroviny, pripravíme tzv. krémovú polievku, ktorá sa zvykne dochucovať smotanou.
Do oboch polievok je vhodné pridávať rôzne závarky, podľa toho, na čo sme zvyknutí. Do vývarov sa najčastejšie používajú cestoviny, ich druh závisí od zvykov tej ktorej oblasti, kde sa pripravujú. Obľúbené sú tiež halušky z krupice a vajíčka alebo rôzne mäsové knedličky, ktoré sa v polievke uvaria do mäkka. Takisto sa týmto spôsobom do polievok môže zavariť ryža, krúpy, prípadne iné obilniny podľa chuti.
Polievky vo svete
Najprv sa zastavme v krajine polievok – vo Francúzsku. Azda najznámejšou je ich vychýrená cibuľová polievka. Vynálezca konzervy a vynikajúci kuchár Nicolas Appert pripravil túto špecialitu Vojvodovi Lotrinskému a legenda vraví, že ten sa rozhodol neodísť bez receptu na túto lahôdku. Trik je v skaramelizovaní cibule, ktorá sa praží až do hneda, potom sa zaleje vodou a pridajú sa potrebné koreniny. Polievkou sa zalejú kúsky opraženého chleba s maslom a delikatesa je na svete!
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
V Rusku nedajú dopustiť na tradičný boršč.
Španielski gurmáni sú zasa známi svojou špecialitou – studenou polievkou Gazpacho. Základom sú paradajky, podľa chuti sa pridáva paprika, uhorka, cibuľa a cesnak. Očistená zelenina sa spolu s rozmočených chlebom, soľou, olejom a octom rozmixujú do hladka. Polievka je mimoriadne osviežujúca v letných dňoch, nehovoriac o množstve vitamínov, ktoré obsahuje.
V Rusku, na Ukrajine, ale aj v Poľsku a v Bulharsku zasa nedajú dopustiť na špecialitu Boršč. Vývarom z hovädzieho mäsa a kostí sa zaleje na rezance nakrájaná cvikla a koreňová zelenina opražená na tuku a zahustená zápražkou. Pre spestrenie je možné pridať údené mäso, prípadne bohatú lyžicu hustej smotany priamo do taniera pri podávaní.
Prečo jesť polievky?
Dôvodov je neúrekom. Určite ste aj sami postrehli, že teplá polievka nielen posliní, ale aj zahreje, a podávaná ako predjedlo pred hlavným chodom zabezpečí, že nástup hladu po obede sa oneskorí. Netreba sa báť ani toho, že z nej priberieme, teda samozrejme ak v nej nepláva poriadny kusisko údeného mäsa. Takisto si polievkou môžete doplniť chýbajúce tekutiny. Skrátka, polievka je základ a keď vám chutí, nie je čo riešiť.
Máte radi polievky? Skôr pri polievkach experimentujete, alebo sa držíte tradícií?
Zdroj: vitana, wikipedia.
S polievkami niekedy experimenujem pri kuchtení, avšak čo vymysleli naše matky, babky a prababky je nenahraditeľné (mňam)
varecha.pravda.sk/recepty/hrachova-2011/20189-recept.html...
aj by som chcel prihodit aspon ,, jedno polienko do pece", tiez, ako dedinsky chlapec, som bol chovany na na polievkach viac, ako na ,,tom druhom", hlavne na polievkach tzv. zatrepanych mliekom, sezona od jari do jesene - salatova, zelena fazulka, kapustova, zemiakova, fazulova, tekvicova, podla toho co prave rastlo v zahrade a potom aj z kvasenej kapusty, hribov, suchej fazule alebo hrachu, bobu, aj ich rozne kombinacie, ale chcel by som sa zastavit pri jednej polievke, ktoru varievala moja, uz neboha, mama vzdy, na velku noc( mozno niekto ju, alebo podobnu, bude poznat) sudovu kapustu, aj s kapusnicou, dala varit do hrnca spolu s domacou, uz dobre starou klobasou a slaninou, po dovareni do nej primiesala rozharbakovane v mlieku vajcia, sol, mala zvlastnu chut, aj farbu a bola viac husta, na mna posobila vsak nejako sviatocne( mozno aj preto, ze bola len raz v roku) ale mama moja moze spokojne odpocivat, lebo ja aj moj brat, pokracujeme v tradicii kazdu velku noc ju pripravujeme a uz aj nase deti, prajem dobru chut!