Trendy:
Polievka je základ

redakcia, 21. októbra 2011     9 minút čítania

Tak to vravievali aj naše staré mamy a myslím, že väčšina z vás im dá za pravdu..

Veľký hrniec pariacej sa polievky na sporáku, to sú asi najčastejšie spomienky na víkendové varenie. Tú vôňu si pamätáme už od detstva. Polievka nielen zasýti, ale v chladnom počasí aj zohreje, mäsové vývary dokonca môžeme pokojne nazvať aj liekom pri nachladnutí, či zažívacích problémoch.


Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Francúzska cibuľová polievka je skutočná delikatesa.


Husté polievky často dokážu nahradiť aj hlavné jedlo, ak sa zajedajú s krajcom voňavého čerstvo upečeného chlebíka, natretého maslom a posypaného soľou. Skutočne, dobrá fazuľovica, či gulášová polievka pokojne splnia účel hlavného jedla.

Nuž a kedy polievky jesť? Sú ľudia, ktorí si ich nedokážu odoprieť už počas raňajok. Chcú mať v žalúdku pred odchodom do práce niečo teplé. Obľube sa tešia aj tzv. desiatové polievky, ktoré konzumuje najmä mužská časť našej populácie, v čase, keď je obed ešte príliš vzdialený. Najčastejšie sa však táto horúca tekutina konzumuje práve na obed.

Polievky sú tu snáď odjakživa

Polievky sú staré asi rovnako, ako vynájdenie prvých nádob, v ktorých sa dali uvariť. Varenie prvých polievok sa datuje do neuveriteľného veku asi deväťtisíc rokov pred naším letopočtom. Prvé polievky vraj boli sprvu len zeleninové, až oveľa neskôr sa začali variť aj mäsové vývary.


Foto: Pravda - Ivan Majerský

Zeleninová polievka s hubami patrí od dávna
k obľúbeným pokrmom.


Do polievok sa sprvu bez rozmyslu hádzali všetky nespotrebované suroviny, ktoré sa potom varili do mäkka a konzumovali. V 18. storočí sa vo Francúzsku prudko zvýšila obľúbenosť tohto pokrmu, začali sa vytvárať prevádzky pod názvom restaurant, kde si mohli jeho fanúšikovia prísť na svoje.

Na Slovensku sa v minulosti preferovali najmä husté polievky. Súviselo to predovšetkým s tým, že ťažko pracujúcemu ľudu dodávali energiu a silu. Naši predkovia si s obľubou pochutnávali na strukovinových hustých polievkach, ktoré mávali až konzistenciu prívarkov. Už v minulosti ľudia verili nielen v posilňujúci, ale aj liečivý účinok polievok. Silný vývar dokázal postaviť na nohy chorého človeka nezriedka skôr, ako drahé lieky.

Ako ich máme najradšej

Slováci môžu byť právom pyšní na tradíciu varenia polievok, máme ich naozaj neúrekom. Chutná je napríklad liptovská šajtlava, pripravená z kapusty, koreňovej zeleniny a prípadne aj hríbov. Na Myjave zasa vznikla úžasne hustá a sýta polieva šurdica, ktorej azda najväčšou prednosťou je kombinácia našich obľúbených surovín– kyslej kapusty, fazule a kusiska údeného mäsa.

Typickou polievkou z horských oblastí, kde bol dostatok výrobkov z ovčieho mlieka bol demikát. Tradične sa pripravoval z bryndze, vody z halušiek, smotany, vajíčka a dochucoval sa soľou, prípadne sladkou paprikou. Jeho príprava sa samozrejme líšila v každom kraji, niekde zvykli len haluškovou vodou zaliať potrhané kúsky chleba, s omastkom a bryndzou.


Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Na Šariši je obľúbenou polievkou mačanka.


Na Šariši je zas tradičnou pochúťkou polievka mačanka. Opražená múka nasucho, prípadne s pridanými ovsenými vločkami sa zaleje vodou z kyslej kapusty alebo mliekom. Na záver sa posype opraženou slaninou s cibuľou, prípadne len cibuľou opraženou na masle. Na Zemplíne do tejto pochúťky zvykli pridávať aj huby, prípadne kúsok opraženej klobásky.

Osobitnou kapitolou je naša tradičná slovenská kapustnica, ktorá je zároveň aj tradičným pokrmom, pripravovaným počas Vianočných sviatkov . Päť z piatich Slovákov postavených do radu by sa určite bilo do pŕs, že práve jeho recept je ten jediný a správny. Pravdou však je, že každá rodina si túto obľúbenú polievku skutočne pripravuje podľa seba a pridáva do nej suroviny, ktoré sa v rodinných receptoch dedia z generácie na generáciu. Vo väčšine receptov však tvorí základ kvasená kapusta, údené mäso, sušené huby, sušené slivky a klobása.

Druhy polievok

Polievky môžeme v základnom rozlíšení rozdeliť na dva druhy. Prvé sú číre, zväčša teda ide o vývary, či už mäsové, pripravené z varenia hydiny, hovädzieho mäsa, prípadne rýb alebo zeleniny. Pri mäsových vývaroch sa najprv varí niekoľko hodín mäso vo vode za pridania korenín a soli, pred dovarením sa potom vkladá očistená zelenina. Skúsené gazdinky radia prilievať do vývaru v prípade potreby teplú vodu, studená by totiž mohla spôsobiť jeho zakalenie.

Druhou kategóriou sú polievky husté. Zahustenie sa dosiahne buď pomocou zápražky pripravenej z tuku a múky, prípadne škrobu, alebo rozmixovaním časti surovín varených v polievke. Zahustenie tiež môžeme dosiahnuť nastrúhaním surového zemiaku. Ak v polievke rozmixujeme všetky suroviny, pripravíme tzv. krémovú polievku, ktorá sa zvykne dochucovať smotanou.

Do oboch polievok je vhodné pridávať rôzne závarky, podľa toho, na čo sme zvyknutí. Do vývarov sa najčastejšie používajú cestoviny, ich druh závisí od zvykov tej ktorej oblasti, kde sa pripravujú. Obľúbené sú tiež halušky z krupice a vajíčka alebo rôzne mäsové knedličky, ktoré sa v polievke uvaria do mäkka. Takisto sa týmto spôsobom do polievok môže zavariť ryža, krúpy, prípadne iné obilniny podľa chuti.

Polievky vo svete

Najprv sa zastavme v krajine polievok – vo Francúzsku. Azda najznámejšou je ich vychýrená cibuľová polievka. Vynálezca konzervy a vynikajúci kuchár Nicolas Appert pripravil túto špecialitu Vojvodovi Lotrinskému a legenda vraví, že ten sa rozhodol neodísť bez receptu na túto lahôdku. Trik je v skaramelizovaní cibule, ktorá sa praží až do hneda, potom sa zaleje vodou a pridajú sa potrebné koreniny. Polievkou sa zalejú kúsky opraženého chleba s maslom a delikatesa je na svete!


Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

V Rusku nedajú dopustiť na tradičný boršč.


Talianska Minestrone patrí medzi obľúbené polievky nielen na Apeninskom polostrove. Je to v podstate hustá sýta zeleninová polievka. Zvykne sa používať sezónna zelenina, ktorej je práve nadostač, najčastejšie však jej základ tvorí koreňová zelenina, paradajky, cibuľa a fazuľa. Podľa jednotlivých regiónov Talianska do nej pridávajú aj cestovinu alebo ryžu.

Španielski gurmáni sú zasa známi svojou špecialitou – studenou polievkou Gazpacho. Základom sú paradajky, podľa chuti sa pridáva paprika, uhorka, cibuľa a cesnak. Očistená zelenina sa spolu s rozmočených chlebom, soľou, olejom a octom rozmixujú do hladka. Polievka je mimoriadne osviežujúca v letných dňoch, nehovoriac o množstve vitamínov, ktoré obsahuje.

V Rusku, na Ukrajine, ale aj v Poľsku a v Bulharsku zasa nedajú dopustiť na špecialitu Boršč. Vývarom z hovädzieho mäsa a kostí sa zaleje na rezance nakrájaná cvikla a koreňová zelenina opražená na tuku a zahustená zápražkou. Pre spestrenie je možné pridať údené mäso, prípadne bohatú lyžicu hustej smotany priamo do taniera pri podávaní.

Prečo jesť polievky?

Dôvodov je neúrekom. Určite ste aj sami postrehli, že teplá polievka nielen posliní, ale aj zahreje, a podávaná ako predjedlo pred hlavným chodom zabezpečí, že nástup hladu po obede sa oneskorí. Netreba sa báť ani toho, že z nej priberieme, teda samozrejme ak v nej nepláva poriadny kusisko údeného mäsa. Takisto si polievkou môžete doplniť chýbajúce tekutiny. Skrátka, polievka je základ a keď vám chutí, nie je čo riešiť.

Máte radi polievky? Skôr pri polievkach experimentujete, alebo sa držíte tradícií?





Zdroj: vitana, wikipedia.




Diskusia k článku

michsamant
Priznam sa, ze je len par polievok, ktore naozaj lubim a jednou z nich je sosovicova polievka ako ju vari moj ocino... to je uplna fantazia a pritom taka jednoducha.
gabikaaderia
Aj ja sa priznávam, že polievky veľmi nebľubujem...skutočne rada mám len kapustnicu a liptovskú kyslú polievku mojej starej mamy.
alena45
a ja som zasa úplne polievková, jediná, ktorú nejem, je rajčinová. Ale veľmi dobrú ju varím a všetkým ostatným chutí.
sunajn
Milujem polievky, ale nie s morskými potvorami.
tinca
Veru polievka je grunt ako hovorili starší ľudia. Môj ocko veru tiež začínal vždy raňajko-desiatu teplou polievkou, takže vždy musela z predchádzajúceho dňa zostať. Tiež sa často varili u nás husté strukovinové polievky ako píše pán Malík, v ktorých musela stáť lyžica a volali sa čušpajz
pivonka
Ja som si zvykla varievať polievky, lebo moja mama vravievala, že bez polievky to nie je žiadny obed. Mám ich veľmi rada.
hubata
Som sama a tak si niekedy uvarím polievku aj na dva dni, vtedy je najlepšia: suroviny sa spoja a chutí vynikajúco. Ľúbim všetky aj tie ktoré nie sú až také "in".
delikatesa
Polievku zjem ,ale nemusím.Keď nie je, nič sa nestane:)A vlastne ani ich rada nevarím.
bozulka
Polievky sú základ nášho stravovania.Teraz už varím polievku tak 2-3x za týždeň,stále som sa nenaučila variť v malom hrnci.Varievala som dobré vývary s rôznymi závarkami,husté polievky,tie boli u nás veľmi oblúbené.Málokedy sa však opakovali,takých veľmi oblúbených bolo niekoľko desiatok.Na niektorú sa dostalo možno len za rok.Rada som varila klasiku aj som dosť často experimentovala,len škoda že som si nikdy nezapísala čo dávam do hrnca.
julko
Na otázku - Máte radi polievky? Skôr pri polievkach experimentujete, alebo sa držíte tradícií?
S polievkami niekedy experimenujem pri kuchtení, avšak čo vymysleli naše matky, babky a prababky je nenahraditeľné (mňam)
sovka62
Ja som polievková, naučila som sa to doma, keď náš otec vždy vravieval, že polievka je grunt a jedávali sme ju dokonca aj na večeru. Čím som staršia, tým častejšie mi na obed stačí tanier polievky s kúskom chlebíka. A najmladšia dcéra mala polievky tak rada, že ráno už z postieľky vykrikovala "polefku", namiesto dobré ráno. A veru ju aj na raňajky jedávala, čo už s ňou, hlavne, že jej chutilo!
2010
Nedrzim tradiciu, lebo viem ze ani moja babka by nedrzala keby zila, ze by bola prva a schvalila to, lebo vzdy chcela pre nas dobre a zdrave ale vtedy nebolo paradajek , fazulky cez zimu ani cerstvych byliniek ,ani penazi a vela receptov bola z nudze cnost.


samboa08
Polievky som veru kedysi nemusela.. Pamätám si, že ako dieťa som neznasala kelovú polievku :-) Teraz keď mám dcérku polievka nemôže chýbať. Ja osobne môžem akúkoľvek , no nezjedla by som držkovú:-(
dnickova
mna by skor slovne umlatil moj manzel,kebyze nevari polievky.aj my doma sme vyrastali na polievkach a aj v mojej domacnosti sa polievky varia kazdy druhy den.deti zboznuju vsetky polievky aj mixovane!manzel nechce paradajkovu,ale to je jednina ktoru nemusi.aj ja sama lubim polievocky,xi.mnam a zajtra bude husta fazulova s udenym maskom....uz nech je zajtra.
babidka
Bez polievok by som aj prezila - okrem domacej kuracej s rezancami:-))) Moj drahy ma vsak slabost na polievky a tak ich varievam - a veruze vychvaluje Varechu do neba , ze som tam nasla tolko chutnych polievok !
kuchticka
Ked som bola mala, polievka bola u nas tiez kazdodennym jedlom. Neskorsie, ako slobodna slecna z domu prec som o polievky veru nestala, ale taraz, ked mam rodinu, polievku varim kazdy den a mam rada vsetky polievky, okrem drzkovej, ktoru vobec nevarim, manzel tiez o nu nestoji a deti by mi to nikdy tiez nejedly.
oldomachac
dobry den,
aj by som chcel prihodit aspon ,, jedno polienko do pece", tiez, ako dedinsky chlapec, som bol chovany na na polievkach viac, ako na ,,tom druhom", hlavne na polievkach tzv. zatrepanych mliekom, sezona od jari do jesene - salatova, zelena fazulka, kapustova, zemiakova, fazulova, tekvicova, podla toho co prave rastlo v zahrade a potom aj z kvasenej kapusty, hribov, suchej fazule alebo hrachu, bobu, aj ich rozne kombinacie, ale chcel by som sa zastavit pri jednej polievke, ktoru varievala moja, uz neboha, mama vzdy, na velku noc( mozno niekto ju, alebo podobnu, bude poznat) sudovu kapustu, aj s kapusnicou, dala varit do hrnca spolu s domacou, uz dobre starou klobasou a slaninou, po dovareni do nej primiesala rozharbakovane v mlieku vajcia, sol, mala zvlastnu chut, aj farbu a bola viac husta, na mna posobila vsak nejako sviatocne( mozno aj preto, ze bola len raz v roku) ale mama moja moze spokojne odpocivat, lebo ja aj moj brat, pokracujeme v tradicii kazdu velku noc ju pripravujeme a uz aj nase deti, prajem dobru chut!
ellinka51
Polievka musi u nas byt aspon 5 dni v tyzdni .Varim aj klasiku aj "vymyslene"podla toho,co prave dorastlo v zahrade. Dnes to bude hribikova so zeleninou a mrvenickou.Posypana bude petrzlenom a ligurcekom - este su v zahrade :))
fiby
Aj ja varím skoro každý deň a polievka u nás musí byť, tak som to naučila svoje deti, mojich vnukov. Môj manžel a ja zjeme všetky polievky. No zo všetkých polievok máme naj, naj, najradšej bryndzovku-bryndzovú. A spomínaná polievka Demikát pochádza od Klenovca, nie?
mariaklara
Ja polievky milujem, ( okrem polievky z morských potvoriek ), moja mamička hovorila, že dobrá polievka je základ. A tak som zostala pri tom.
marianne69
Tiez som polievkova,najradsej taku hustu,ze by v nej kohut nohu zlomil,vtedy mi druhe ani netreba.Zdedila som to po mame, frci cely zivot skoro len na polievkach a horkej cokolade.Evidentne jej to prospieva,hovori,ze bez dobrej polievky si nevie den predstavit.
majo51
milujem polievky uplne všetky vratane z morských potvor,držkovej, ovarovej zo zabíjačky akurát už skoro nikto nechová prasa tak je jej stale menej.






 



TOPlist