Hrachova 2011

2010 - bez fotky2010, 16. septembra 2011
Hrachova 2011
Foto: 2010

Hrachova polievka je taka lacna dobra klasika skor do chladnejsich jesennych dni . Kedysi davno ked sa robila neboli vsetky suroviny alebo nemali peniaze , Zobraziť celý popisHrachova polievka je taka lacna dobra klasika skor do chladnejsich jesennych dni . Kedysi davno ked sa robila neboli vsetky suroviny alebo nemali peniaze , tak ju pripravovali ako jednoduchu verzia, vyborna.No a v sucastnosti 2011 mame viac plus mame pristup k inym surovinam a postupom .Tak som si uvaril taku inu verziu .Kde su suroviny ktore mam rad .

30 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Suroviny

1kg
1.5 hrnceka
1
1
2
2
1
5
5
1 lyzica
2
1 kelimok
3
2
1 lyzica




Postup

  1. 1

    Vecer som dal do misky s vodou napucat suseny umyty deleny zlty hrach. Bravcove udene koleno nase bolo 1.3 kg som dal varit do vody s bobkovym listom, celou cibulou a celym cesnakom novym a ciernym korenim a susenou celou feferonkou -chilli na cca. 2hodiny.

    Hrachova 2011 - obrázok 1
  2. 2

    Z hrnca som vybral maso odlozil na stranu a pridal nakrajane zemiaky na kocky ocistenu nakrajanu mrkvu a napuceny hrach , ja som pridal aj s vodou ( kazdy robi podla svojho). Dal varit.Ked bol hrach skoro hotovy cca 5 minut do konca. Som pouzil postup ako sa robi v Indii pri niektorych curry kde sa pridavaju pred koncom cerstve suroviny.

  3. 3

    Cesnak som nakrajal na drobno a tak isto paradajky ( komu sa chce da kozu dole). Na malej panvici som rozpalil trochu oleja dal oprazit cesnak a pridal paradajky trochu ochutil a podusil kratko, prilial trochu vody z polievky vmiesal creme fraiche s lyzicou muky , vsetko nalial do polievky a nechal par minut prevarit nakonie pridal lyzicu dve nasekej petrzlenovej vnate. Medzi tym som dal uvarene koleno zapiect do rury pod grill.

    Hrachova 2011 - obrázok 3
  4. 4

    Koleno som naporcoval a pridal kazdemu kdo chcel do taniera....

    Hrachova 2011 - obrázok 4

Diskusia k receptu

babav
To je prava polievka "co v nej lyzica stoji" ....kompletne ,chutne ,
vyzivne jedlo .Ja by som u mojich stravnikov nepochodila so strukturou...musela by som to rozmixovat a urobit bisque;-)
evusik
nad tvojou krásnou polievkou sedím a rozmýšľam, že prečo ja nevarím polievku zo suchého hrachu? teda už som hrozne dávno nevarila.... musím to napraviť, dnes varím kapustovú s klobásou a keď kúpim hrach a údené urobím takúto podľa teba....
jerica
@2010 poď ke mne blíž polievočka a neuvoď ma do pokušenia perfektá skoro polievka & prívarok , tak to by sme si pochutili s mojou polovičkou:-))
nazarboncuk
ochh s tym kolenom by som asi doma nepochodila ale polievku uvarím asap...vyzera vyborne
2010
@evusik , presne aj u nas po dlhom case , ani neviem preco a pri tom je to tak dobra polievka.Museli sme robit dalsi tyzden znova , chutila ale ta druha isla skor ako @jerica pise ako privarok a peknu farbu dostala od kurkumy a v ramci experimentov to co sme mali vo Finsku sladku horcicu co isla na udene...


kuchticka
@2010 - fantazia!!! Lubim hrachovu a varim dost casto, len mi chyba to dobre udene koleno.
evusik
pri predstave, že si v tomto studenom počasí navarím takúto výdatnú polievočku ma napadlo, že ako dieťa som strašne ľúbila hrachovú kašu posypanú oškvarenou cibuľkou, s údeným a chlebom :-) teraz tu sedím a sama sebe robím chute :-)
2010
@evusik , ta polievka mala take pokracovanie pre tych co nemusia bravcove ako @nazarboncuk , mala aj take fasirky obalene a vyprazene v hrachovej muke ...


bozulka
Musím súhlasiť s @julicou ! Vyzerá to tak dobre že mám chuť vojsť do monitoru.Robievala som presne ako ty len s malou obmenou,do polievky som pokrájala horšiu čast údeného pokrájaného na kúsky a plátky sme mali s čerstvým strúhaným chrenom...Dávam často do polievok kurkumu,nielen pre farbu,ale aj pre chuť.Nikdy som nedávala paradajky- nenapadlo ma to.Dokonca varíš údené presne ako ja, potom má správnu chuť.
2010
Dalsia variacia na nasu oblubenu len teraz bola zahustena arrowroot -ostala priehladna a nebolo koleno ale udene rebra a stiplava klobasa.



honestka
pokusitel si!
ja robievam takuto udenu, ale pridavam gersnu /barley/, vsetky kombinacie mozem co tu predstieras.
a musim pochvalit arrowroot tiez, asi uz kompletne nahradil skrobove mucky v mojej kuchyni.
pusta
fantastická polievka podľa môjho gusta. mňa zaujal v príprave najmä bod č.3 a veľmi sa mi ráta na záver ešte zapečenie údeného bravčového kolena, to na tej chuti tejto úžasnej polievky len pridáva. po takej polievke by som veru "ochkala blahom.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia