Foto: www.probio.cz
Táto netypická obilnina sa pôvodne pestovala v oblastiach strednej a juhovýchodnej Ázie, odkiaľ sa rozšírila aj do Európy, kde ju vtedy konzumovali najmä chudobné vrstvy obyvateľstva. Už v dvanástom storočí sa pestovala aj na našom území, no až o tri storočia neskôr sa zaradila medzi najobľúbenejšie obilniny. V niektorých krajinách Európy sa tento „všeliek“ pestuje iba ako krmivo, v iných si ju zas nevedia vynachváliť práve pre jej liečivé účinky.
Recepty s pohánkou
Recepty s pohánkovou múkou
Recepty s pohánkovými vločkami
Už ste niekedy počuli o vitamíne P? Priznám sa, že ja aj napriek mojim „bohatým“ amatérskym znalostiam z medicíny nie. V obchode už len pri pohľade na nie príliš vábne balenie pohánkovej múky som sa zvrtla na opätku a kráčala preč. Môj fatálny omyl, či skôr tvrdohlavé a neodôvodnené odmietanie výrobkov z pohánky určite napravím už počas najbližších dní. Pohánka je totiž najlepším prírodným zdrojom významného flavonoidu rutínu.
Foto: www.probio.cz
Keďže neobsahuje lepok, patrí medzi významnú surovinu pri výžive celiatikov, svojím zložením je však vhodná aj pre diabetikov, tehotné ženy i malé deti. Obsahuje totiž vápnik, fosfor a draslík – minerály dôležité pre rast kostí, ďalej horčík, železo, vitamíny B1, B2, C a E, a veľa dôležitých aminokyselín.
Pohánkovú múku už dnes zoženiete takmer v každom lepšom hypermarkete. Ak však máte záujem aj o ďalšie výrobky z pohánky, akými sú napríklad krupica, šrot, celé zrná, či spomínané cestoviny, bude najlepšie nájsť vo svojom okolí dobrý BIO obchod, prípadne si ich môžete objednať na internete. Z pohánkovej múky je možné pripraviť takmer všetko – od sladkých lievancov až po rôzne pečivá a chleby. Je tiež výborná ako závarka do polievok, na prípravu slanej kaše, nákypov, či rôznych druhov müsli.
Nič však netreba preháňať – a platí to aj pre pohánku. Tá síce utesňuje popraskané cievy, no pravidelnou konzumáciu ich môže aj zužovať. Prichádza tak k nepatrnému zvýšeniu krvného tlaku, čo znamená, že ak máte problémy s vysokým krvným tlakom, mali by ste sa vyhýbať jej každodennej alebo príliš častej konzumácii. Zaujímavý je aj fakt, že pohánka by sa mala konzumovať najmä v zimných mesiacoch, dodáva totiž telu dostatok energie.
Zdroj: http://www.biobio.sk, wikipedia
Evi, veď na nete je receptov veľa. Ale aj tak ju najradšej pripravujem ako ryžu, a aj ju tak podávam - k pečenému kuraciemu stehnu napríklad. Dusí sa asi len 10 minút a podlieva sa menším množstvom vody. Pohánkový čaj dostať v predajniach zdravej výživy, ak niekomu nechutí pohánka - zrno, tak môže piť aspoň čaj.
Na holúbky môžeš použiť aj cviklové listy, vždy mi je ľúto, keď ich vyhadzujem. A keďže cvikla nemá nepriateľov - škodcov, tak sa na ňu nepoužívajú postreky. To ma na nej najviac láka.