Podrobný manuál:
8 krokov k perfektným domácim maslovým sušienkam

Veronika Lucáková, 6. marca 2024     4 minúty čítania

Tie najjednoduchšie krehké keksíky upečiete len z troch ingrediencií. Ale aby boli naozaj ukážkové, zídu sa vám tieto praktické tipy.



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Základný recept na maslové sušienky:
  • 230 g masla
  • 120 g práškového cukru
  • 260 g hladkej múky

  • 1. Maslo musí byť pred šľahaním naozaj celkom mäkké. Na kratučko ho môžete vložiť aj do mikrovlnnej rúry, ale nesmie byť celkom roztopené.

    2. Pri šľahaní masla s cukrom treba byť trpezlivý a počkať si na chvíľu, keď zmes zbelie a bude nadýchaná, skoro ako šľahačka a až potom postupne na niekoľkokrát pridať múku.

    3. Práškový cukor aj múku môžete pred zašľahaním k maslu preosiať.

    4. Do maslových sušienok sa výborne hodí aj štipka vanilky, pridajte ju najlepšie vo forme pasty alebo extraktu.

    Vedeli ste?



    Foto: Shutterstock

  • Striekané maslové sušienky (keksy) sú vo svete známe ako takzvané dánske – v angličtine danish butter cookies, v nemčine dänische butterkekse. A tradične sa predávajú v plechových dózach.
  • Vôbec prvé maslové keksy v tradičnom tvare štvorcov aj s dierkami pochádzajú z Francúzska z fabriky Lefévre-Utile, neskôr ich začali vyrábať v Nemecku vo firme Bahlsen a v ďalších.
  • Na maslové keksíky francúzskej firmy Lefévre-Utille nakreslil krásny reklamný plagát aj slávny umelec Alfons Mucha, možno máte reprodukciu tohto plagátu doma aj vy v niektorom kalendári.

  • 5. Hotové maslové cesto je tak akurát husté na to, aby sa dalo striekať pomocou vrecka s ozdobnou špičkou. Ale je potrebné, aby ste použili čo najmenej rezanú špičku, aby bol otvor čo najširší a striekanie išlo čo najľahšie.

    6. Ak nechcete použiť cukrárske vrecko a sušienky striekať, môžete z cesta formovať malé guľôčky a tie roztlačiť na plechu.

    7. Nezabudnite medzi jednotlivými kúskami na plechu vystlanom papierom na pečenie ponechať dostatočné rozstupy, lebo počas pečenia sa sušienky čiastočne roztečú. Tvar a kresba sušienok sa po upečení dosť zmenia, najmä ak použijete rezanejšiu špičku pri striekaní, a keďže sa pripravujú s maslom, na niektorých miestach aj viac stmavnú. Na chuti im to však neuberie.

    8. Upečené sušienky nechajte vychladnúť a až potom ich preložte do plechovej, prípadne plastovej či sklenenej dózy a skladujte uzavreté.

    Upečte si vynikajúce maslové sušienky:








    ANKETA: Pečiete domáce sušienky?

    80,4%



    19,6%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist