Pestovateľka maku Gabriela Čechovičová:
Ochutnali ste už makový olej, lízanky či zmrzlinu?

Andrea Červenková, 29. mája 2014     5 minút čítania

Sympatická farmárka Gabriela Čechovičová z dedinky Jarná pri Trnave, známa svojim ručným zberom maku, rozpráva o tom, prečo seje mak.


Foto: Andrea Červenková


Prečo ste sa rozhodli pestovať práve mak?

Keď som začínala s poľnohospodárstvom, žila som na dedine a snažila som sa spojiť príjemné s užitočným: mať prácu a zároveň byť aj s mojimi rodičmi, ktorí kedysi tiež pestovali mak. Chcela som pestovať niečo netradičné, hoci o maku sa hovorí, že je to tradičná slovenská plodina. Na obilie alebo krmoviny potrebujete veľké skladové priestory, ktoré ja som nemala, mak schováte do jednej miestnosti. Skúsila som ho vysiať najprv na pol hektári, osvedčilo sa to, a tak som postupne vysiatu plochu stále zvyšovala.

Na aké účely sa váš mak používa?

Najviac morfínových látok sa nachádza v makovine – to je hlavička a asi 15-centimetrová časť stonky pod ňou. Časť makoviny odovzdávame farmaceutickým firmám na spracovanie, toto sme povinní robiť – je to súčasť nášho povolenia na pestovanie maku. Ostatok upoužívame na potravinárske účely. Časť produkcie pozbierame a sušíme ručne, tento mak je skutočne veľmi dobrý. Zvyšnú časť úrody – keď už nie sú také slnečné dni – čistíme vzduchom, ale všetok náš mak je stále vo veľmi dobrej kvalite. Jeho chuť zostáva, ako keď som bola malá a pamätám si, že tie jedlá s makom z detstva boli veľmi chutné.

Ako to, že vám mak vtáci nevyzobú?

Je to zaujímavé, často krát sa stáva, že v záhradke mak vyzobú a na poli nie. Je to tým, že sa jednak používajú odrody, ktoré sú tvrdšie a na poli je ho aj obrovské množstvo. Ďalej treba dobre vybrať lokalitu, kde sa vtáci menej zdržiavajú, napríklad pole blízko stromov a potoka nie je dobré.

Aké druhy maku pestujete?

Najviac sadíme tradičný modrý mak, ale aj z neho je viacero odrôd. Pestujeme slovenské odrody Major, Bergam, Gerlach, Opál, Maratón. Výrazná odroda je biely mak s orieškovou chuťou, ten sa nikde inde na Slovensku nepestuje, len u nás. Potom sadíme hnedú odrodu, tú som našla v Čechách, tento mak chutí ako slnečnicové jadierka. Ďalej pestujeme sivú – rakúsku odrodu, ktorá je skoro ako tradičný modrý mak, ale je jemnejšia, lahodnejšia a pocitovo akoby sladšia. Je zvláštna tým, že pod korunkou sa makovičke otvoria okienka a keď dozreje, tak cez tieto otvory sa mak vysýpa von, takže makovička zostane zachovaná celá a dá sa používať na dekoratívne účely.

Na čo sa používajú jednotlivé druhy maku?

Všetky druhy maky sa dajú použiť v jedlách aj na sladko a aj na slano – na posýpky (praclíky, pagáčiky). Biely mak je napríklad úžasný na hrubých domácich rezancoch, na šúľancoch, perkách a na sparených jedlách.

Stretli ste sa s nejakým produktom, v ktorom by ste mak nečakali?

Najnovšie som objavila, že v Trnave robia lízanky s makom. Vyrába sa aj výborná maková zmrzlina. Mak a používa aj do likérov a do makovice – destilovaného alkoholu z maku.

Aké je vaše obľúbené jedlo s makom?

Šúľance a perky.

Čo ešte vyrábate z maku?

Lisujeme rôzne druhy olejov. Z jedného kila maku vylisujeme len 2 dcl oleja. Oleje lisujeme za studena v raw kvalite, takže sú v nich zachované všetky minerály a ostatné dobré látky. Makový olej obsahuje veľmi veľa vápnika a horčíka, preto je vhodný pri liečbe osteoporózy, ale odporúča sa aj pri zlej kvalite vlasov a nechtov - ja si napríklad ráno a večer si dávam lyžičku makového oleja. Makový olej sa používa aj v studenej kuchyni do šalátov. Prospešné pre zdravie človeka sú aj ďalšie oleje, ktoré lisujeme – ľanový, sezamový a olej z čiernej rasce – ten je dobrý na vyčistenie organizmu, proti parazitom. Ďalším našim produktom je maková múka. Z oleja nám zostávajú vytlačené makové zrniečka, ktoré sa melú na múku a tá je vhodná napríklad pre celiatikov.

Kde možno kúpiť vaše produkty?

Predávame vo farmárskej tržnici Fresh Market na Tomášikovej ulici v Bratislave a stretnúť nás môžete aj na tohtoročnom Gurman Feste na Dostihovom závodisku v bratislavskej Petržalke, kde budeme piecť aj naše ťahané makové štrúdle a pre celiatikov bezlepkové makové koláče.




Diskusia k článku

trencanka
Mala som mak z Jarnej. Vyborny, mozem len odporucit. Iny, ako doma pestovaný mak, nekupujem.
Len keby takychto fariem bolo na Slovensku viac!
helasu
Milujem mak ,ale kúpiť domáci mak je problém a pretože bývame v meste tak ani nemám možnosť ho pestovať.
radost
dakujem p. čechovičovej za jej správnu pestovateľskú voľbu..ja som jej kvalitný mak kúpila na výstave v Trenčíne..želám veľa úspechov..
staja
Zaujímavý článok, tiež máme radi makové a mám šťastie, že si môžem vždy v lete kúpiť u nás na trhu od domáceho pestovateľa vynikajúci mak, kde sa nemusím báť o jeho kvalitu.
luss44
už som o tejto pani a jej skvelom maku počula, vdaka za rozhovor s ňou.
katka78
Mám od nich biely mak, ktorý som skúsila prvýkrát a je výborný. Má orieškovú chuť, dokonca aj vizuálne v koláči pripomína orechy, po zomletí má hnedkastú farbu. Super, že sú vo farmárskej tržnici, to mám kúsok :-)
hubata
Veru ten hyperbordelový mak sa nedá ani jesť: akoby tam pomleli stuchnuté arašídy. A celý nedostanem ani kúpiť. Jarná je trochu ďaleko, ale raz som váš mak p. Čechovičová kúpila na Vinobraní v Pezinku a konečne sme jedli mak aký má byť.
sjuz
Tiež ho kupujem na makové mlieko. A biely som použila na obaľovanie panenky... :) Obsahuje veľa vápnika, najviac z makov. Preto ho kupujem.
luss44
Tak dnes na Gurmán Feste v BA som ochutnala makovo-višňovo-jablkovú štrúdľu p. Čechovičovej a bola vynikajúca, ťahané cesto s poctivou dávkou plnky, mňam.
katka78
@hubata , BA je trošku bližšie, nie? :-) Píšu, že sú vo fresh markete (farmárska tržnica - stará ikea) a ja som ich mak kúpila na kamennom námestí v čerstvô (www.cerstvo.sk).
@sjuz , výborný tip, nabudúce skúsim, panenenku som dlhšie nemala a tento nápad sa mi páči! Ďakujem :-)
cinkla
Aj mne sa to paci. Nepotrebujete pri rucnom zbere brigadnikov pani Cechovicova ?
chorvatka
Vdaka za velmi zaujimavy clanok
Mna by vsak zaujimalo ako dlho sa môze mak skladovat v suchom obale, tme a chlade alebo radsej v mraznicke ?

Zelam vam radost z prace a este vacsiu radost zo spokojnych zakaznikov.
hubata
@chorvatka : mak potrebuje sucho a vzduch: skladovať v plátenom vrecúšku. Pomletý mak som síce ešte neskúšala skladovať v mrazáku (my všetko pojeme), ale myslím že mak od p. Čechovičovej by sa dal sklaldovať zamrazený.
alena45
Môj mak, ktorý som vysiala v januári, pred pár týždňami zasiahla divná hmla a uschol. A to som sa tak tešila, že si konečne dopestujem vlastný mak, a hlavne, že ho umyjem a vysuším, ako moja stará mama robievala. Taký mak vydrží najmenej dva roky. Verím, že aj tento vzduchom čistený je dobrý, ale umývaný nemá chybu.
jozka2
alena45,my sme mali niekedy/pre seba/aj 15 kg maku,ked este mamka sadila bolo viac,ale nikdy to neumyvala,prvy krat to pocujem,musi byt dooobre vysuseny,pri suseni miesany viackrat cez den,mozes mi prosim vysvetlit aky vyznam ma ho umyvat.
jozka2
este som chcela povedat,ze sme ho stale siali zaciatkom marca,on ma totiz dlhu dobu klicenia,ked sa vysial tak sa zakryl chvojinou a zaciatkom maja bol zahon nadherne zeleny
alena45
@jozka , viem, že sa umýva len na juhu. Keby si vzduchom vysušený umyla, tak by si zistila prečo. Keď vysypeš mak z makovíc, tak ho umývaš v niekoľkých vodách, pokiaľ sa Ti odplavujú nečistoty, poškodený mak, hrdzavý mak a pod. Je toho kvantum a na spodu sa usadí len krásny tmavomodrý mak, ktorý preleješ do plachty, roztiahneš po stole a sušíš na slnku. Cez deň párkrát prehrabneš, to som robievala najradšej. No a potom odložíš do plátených sáčkov. Taký mak je sladučký, nedá sa porovnať s iným.
jozka2
alena45,velmi pekne ti dakujem,zaiste vyskusam,ked ho znovu nasejem.My sme vyfukovali z maku zbytky,tiez bol cisty,ale urcite k premytemu sa neda porovnat.Vdaka za inspiraciu.
betka11
@alena45 aj u nás v BN sa mak umýval,mama hovorievala že preto aby nebol horký a keď aj zostal do budúceho roku naozaj bol dobrý
ďakujem za dobrý typ,pôjdem sa pozrieť na farmárske trhy čo tam majú
mramar
Držím prsty takým farmárom, ako je pani Čechovičová, lebo dobré farmárčenie u nás nie je o peniazoch ale o láske k pôde a prírode. Škoda, že si nemôžem jej mak kúpiť u nás na východe - alebo viete, kde ho zohnať? Lebo do Bratislavy to máme predsa len ďaleko.
kara777
Som rada, že sa nájdu ľudia, ktorí sa venujú pestovaniu maku, takýchto ľudí Slovensko potrebuje ako soľ. Chvályhodné, že sa našiel priestor pre prezentovanie takej pozitívnej činnosti. Prajem p. Čechovičovej veľa úspechov.
kukulienka71
Andrea, super článok! P.Čechovičovej patrí moja poklona a prianie ďalších úspechov. Vidieť, že to berie ako poslanie.
radost
tento rok som v Trenčíne p.Cechovičovú s jej kvalitným makom nenašla..a schválne sme tam šli kvôli maku..škoda..
frezia68
Mali sme nedávno farmárske trhy a spoznala som p. Čechovičovú.Potešili sme sa navzájom,keď som povedala že ju poznám z netu a aká je známa a tešila som sa,že som si spomenula na jej meno.Milá,láskavá a rozhovor s ňou potešil.


andreac
@Frezia68 (3.5.2018 17:28)

Jéééj, to bolo od Vás veľmi milé. Verím, že Vám bude mak i múka od pani Čechovičovej z Jarnej chutiť.
katka78
@Frezia68 (4.5.2018 05:24) hihi.. keď som videla fotku, hovorím si... fajn, múku má, ktovie, či aj recept :-)
frezia68
@Katka78 :Vyskúšala som ten prvý,miesto cukru banán a ak niekto vyskúša,tak z polovičnej dávky vyšlo takto:








 



TOPlist