Ríbezľový koláč z makovej múky

moinka - fotkamoinka, 28. decembra 2012
Ríbezľový koláč z makovej múky
Foto: moinka

Tento koláč z múky z makových výliskov je osviežujúcim nedeľným koláčikom. Nezaťažuje, nedráždi a má príjemnú makovú chuť.

10 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

12 dkg
15 dkg
3 ks
10 dkg
3 PL
2 dcl
1/2 vrecka




Postup

  1. 1

    Plech potrieme olejom a rúru predhrejeme na 170°C.

  2. 2

    V miske poriadne vyšľaháme vajcia s vodou, olejom a sódou bikarbónou. Keď je zmes dobre vyšľahaná, pridáme múku. Nakoniec do cesta pridáme čerstvé alebo mrazené ríbezle, prípadne iné podobné ovocie.

  3. 3

    Cesto roztrieme na potretom plechu v hrúbke 2 cm a 30 minút pečieme. Po upečení a vybratí z rúry koláč nakrájame.

Diskusia k receptu

danielas
zaujímavý koláč,aj zložením. Kde takú múku kúpim? Páči sa mi tvoj rp.
ariela6
tiež som ešte nepočula o makovych vyliskoch može sa nahradit obyčajnym makom
pivonka
O múke som sa už poučila od @mijaita , ale nepoznám ani brezový cukor. V postupe chýba, kedy sa do receptu pridáva, zrejme na začiatku šľahania vajec. Podľa obrázku súdim, že ríbezle si dala čierne. Isto môžu byť aj červené, ale chcem sa upresniť, boli kompótované? Lebo tie sú už prisladené a ja mám ešte aj mrazené.
honestka
teda JA by som si chcela ujasnit: "PALEO"- je to druh zdravej diety, poznam;
cize ked tam vo vyrobku pisu o tej muke ze je to: ..."pomletá, vylisovaná sušina z olejových semien maku"... je to vlastne IBA pomlety mak, aleb je tam aj pridavok niecoho ineho?
mozes dat popis?
moinka
Už som tu, dočkáte sa odpovedí :-) Múka je pripravené zo 100% makových výliskov, ktoré sú už čiastočne zbavené svojich olejových častí a preto je vhodná na prípravu "ľahkých" koláčikov. V prípade, že by sa nahradila makom, bolo by ho príliš veľa, keďže pri tomto recepte ide o hlavnú surovinu a koláčik by mohol byť trochu ťažký. Ovocie možno použiť aj iné, najlepšie čerstvé alebo mrazené, kompótové sa v koláči rozíde.
moinka
Áno, tento a ďalšie moje recepty nájdete aj na inej stránke, všetko je moja vlastná tvorba, som fascinovaná prípravou paleo receptov a hlavne ich konzumovaním :-) Neobsahujú lepok, pri príprave sa nepoužívajú mliečne výrobky a používajú sa prírodné sladidlá čo s najnižším glykemickým indexom (napr. brezový cukor). Stále skúšam nové veci, hlavne klasické recepty, pri ktorých používam túto múku. Buď to nevyjde a nikto o tom nevie, alebo to vyjde a zverejňujem :-)
babidka
@moinka , pre mna je to nieco uplne nove ,zaujimave . Zasluzis si jedno vysvetlenie : ako vidis , podozrievali sme ta viaceri z toho , ze si niekomu "zobrala" fotografiu a vydavala za svoju...Vlastne sme chceli chranit tvoje prava ...nevediac , ze ty sama si autorkou :-) Viackrat sa totiz na Vareche stalo , ze si niekto jednoducho stiahol cudziu fotku aj s receptom a vydaval sa za ich autora . Som rada, ze ze v tomto pripade to tak nebolo . Prajem ti , aby sa ti darilo !
givulik
Viem ze je to stara tema ale aj tak sa zapojim. Makovu muku si robim doma sama. Predchadza tomu vyroba domaceho makoveho mlieka, ktore je zdrave a chutne a zbytok susim a skladujem v mraziaku. Takze zabijem dve muchy jednou ranou. Tak isto postupujem aj pri vyrobe ovseneho, pohankoveho ci mandloveho mlieka. Vsetky tie zbytky sa u nas zuzitkuju :-)
katka78
Vodu som nahradila mliekom, trošinku prispôsobila aj olej s cukrom.Koláč je chutný, jemný, ľahký-nadýchaný. Použila som mrazené čučoriedky, už sa neviem dočkať, keď v sezóne vyskúšam s čerstvými slivkami, to bude ešte len lahoda! Vďaka za recept @Moinka ! Maj sa pekne :-)


1x moinka
katka78
Ešte doplním info o veľkosti formy, možno sa neskôr niekomu zíde. Ja som robila v cca 22x22cm.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia