Trendy:
Odšťavujme, je to zdravé

Sandra Bombošová, 27. júla 2012     17 minút čítania

Máte doma odšťavovač? Ak nie, je najvyšší čas si ho zadovážiť.


Foto: Shutterstock

Niet nad čerstvo vylisovanú šťavu.


Džúsy a rôzne šťavy v tetrapakových škatuliach nám uľahčujú život. V mylnej domnienke, že pitím takýchto štiav robíme niečo pre svoje zdravie, ich kupujeme sebe, a aj našim ratolestiam. Čítali ste však niekedy etikety, čo všetko takéto šťavy obsahujú? Sú plné farbív a konzervantov, ktoré zaťažujú náš organizmus.

Vhodnou alternatívou sú čerstvo vylisované šťavy. Dnes si ich môžeme kúpiť napríklad v supermarketoch, kde vám ich pripravia čerstvé. Pol litra takejto šťavy však môže vyjsť poriadne draho. Ekonomickejšia a zdravšia je kúpa kvalitného odšťavovača, na ktorom si čerstvé šťavy pripravíte sami doma.

Výhodou je, že si namixujete obľúbený pomer ovocia a zeleniny a tiež záruka čerstvosti surovín použitých na odšťavenie. Zdravú a výživnú šťavu si takto budete môcť pripraviť kedykoľvek, keď na ňu dostanete chuť.




Foto: Boris Horák

Prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc.


O tom, aký stroj na odšťavovanie je najvhodnejší, ale aj ktoré šťavy sú vhodné na špecializované zdravotné problémy, sme sa porozprávali s Prof. RNDr. Katarínou Horákovou, DrSc., ktorá sa témam zdravej výživy a životného štýlu venuje už dlhé roky. Popri pedagogickej práci sa výskumne venovala hľadaniu nových, biologicky aktívnych prírodných a syntetických látok s antimikrobiálnymi, antioxidačnými a protinádorovými vlastnosťami.

Svoju prácu zdokumentovala vo vyše 150-tich vedeckých publikáciách, je autorkou niekoľkých knižných bestsellerov, ako napríklad Varovné signály tela, Detoxikácia organizmu, Monitor zdravia, Nebojme sa zdravia a tiež niekoľkých dielov knihy Oddelená strava, kde sa venuje správnemu rozdeleniu surovín pri ich konzumácii.




O odšťavovaní ovocia a zeleniny sa v poslednej dobe hovorí veľa. V nákupných centrách sa rozmohol trend predaja čerstvo odšťaveného ovocia a zeleniny, pomaly sa presúva aj do našich domácností. Takéto šťavy chutia, ale aký majú význam pre naše zdravie?

Čerstvo vytlačené šťavy upevňujú imunitný systém a dodávajú veľmi rýchlo novú energiu. Je to vlastne posilňovací drink, ktorý nás ihneď postaví na nohy, osvieži a umožňuje nám vykonávať i náročné výkony. Navyše ľudia, ktorí neradi jedia surovú zeleninu alebo ovocie, môžu popíjaním šťavy urobiť prvý krok k zdravšiemu spôsobu výživy.

Ak si chceme domov zaobstarať takýto prístroj, na aké parametre by sme mali prihliadať, aby bola šťava z neho kvalitná?


Foto: Shutterstock

Odšťavovač fungujúci na báze lisu.


Najkvalitnejšia šťava sa získa, ak použijeme odšťavovač, ktorý funguje na báze lisu. Z chemickej analýzy vyplynulo, že pri spracovaní ovocia a zeleniny hydraulickým lisom je množstvo získanej šťavy minimálne dvojnásobné.

Pritom hladina živín a biologicky aktívnych látok je 8 až 10-krát vyššia, ako keď sa spracuje odšťavovačmi pracujúcimi na báze odstredivej sily, ktoré sa bežne vyskytujú v domácnostiach. Je to tým, že iba pod tlakom dochádza k porušeniu bunkovej steny. Obsah buniek sa uvoľní a obohatí vzniknutú šťavu.

Ľudia zväčša pristúpia k takejto investícii, ak majú nejaké zdravotné problémy. Koľko čerstvej šťavy denne by sme mali vypiť, aby sa začali prejavovať ozdravujúce účinky? Asi treba prihliadať aj na to, aký druh ovocia alebo zeleniny robí nášmu organizmu dobre, prípadne akého neduhu sa potrebujeme zbaviť...

Toľko, koľko môžeme vypiť bez prinútenia. Najmenej pol litra denne prináša postrehnuteľné výsledky. Začnime však s 2 dl a postupne zvyšujme dávku, kým si žalúdok na tento druh osvieženia zvykne. V zásade by sme nemali kombinovať ovocie so zeleninou. Výnimkou je mrkva či jablko, ktoré môžeme použiť na dochutenie inak chuťovo neatraktívnych štiav. Treba si ešte uvedomiť, že nezriedené šťavy najmä z citrusového ovocia obsahujú vysoký podiel kyselín. Preto sa odporúča tieto šťavy riediť s filtrovanou vodou v pomere 1 : 1. Kto má citlivý žalúdok, môže konzumovať šťavy chudobné na kyseliny, napríklad hruškovú, broskyňovú, či marhuľovú a uprednostniť najmä zeleninové šťavy.

Ako vlastne šťavy v našom tele pôsobia? Čo sa v ňom a v našich črevách odohráva po ich vypití?

Na spracovanie celého ovocia a zeleniny naše telo potrebuje čas a energiu. Pri pití čerstvých štiav je proces trávenia zredukovaný na minimum – iba na niekoľko minút a telo tak rýchlo dostane potrebné množstvo vitálnych látok. V šťavách sú enzýmy a vitamíny priamo rozpustené a telo ich môže rýchlo prijať. Pri zelenine, ktorú väčšina z nás konzumuje iba tepelne upravenú, môžeme prirátať ešte ďalší aspekt. Enzýmy a mnohé vitamíny sú citlivé na teplo. Pri varení nad 46 °C sa ničia, oproti tomu v surových šťavách ostávajú v pôvodnom stave. Už pol litra šťavy, ktorú si rozdelíme v priebehu dňa, nám prinesie pocit uvoľnenia a dobrú pohodu.

Ako dlho po odšťavení si tekutina zachová svoje účinky? Je vhodné ju nejakým spôsobom konzervovať?

Šťavu po odšťavení je najlepšie ihneď vypiť, pretože zoxiduje. Už polhodinu po príprave sa jej enzymatická aktivita zníži o 50 %. Preto ju jednoducho po vylisovaní ihneď vypime.

Pitie lisovaných štiav je vhodné aj pri očiste organizmu, kedy sa okrem šťavy nekonzumuje nič iné. Ak si chceme urobiť takúto očistu, koľko dní by podľa vašich skúseností mala trvať? A aké ovocie, alebo zelenina, prípadne ich kombinácia, je na to najvhodnejšia?


Foto: Shutterstock

Odšťavovač pracujúci na báze
odstredivej sily.


Ideálne je začať s jednodňovou kúrou a maximálne ju predĺžiť na tri dni. To je dosť dlhá doba na odstránenie škodlivých toxínov z tela a na druhej strane dodanie potrebného množstva bioaktívnych látok. Tým, že sú vynikajúcim zdrojom čistej vody, ktorá sa filtruje v celej ich zložitej štruktúre, je odstránený jeden zo zdrojov nečistôt, s ktorými sa musí tráviaca sústava dennodenne vyrovnávať.

Navyše organické kyseliny (kyselina citrónová, jablčná, vínna a pod.) nachádzajúce sa v ovocí, pomáhajú odstraňovať toxíny z tráviaceho traktu. Citrusové plody, černice, jablká a ríbezle majú vysoký obsah rozpustnej vlákniny pektínu, ktorá absorbuje tuky a toxíny zo zažívacieho traktu, vplýva na správnu funkciu a obnovu buniek črevnej sliznice. Napomáha peristaltike čreva, čiže aj posunu trávenej potravy. Listová zelenina je bohatá na chlorofyl, ktorý má liečivé, dezinfekčné, aj detoxikačné účinky.

Je vhodné takouto šťavou povedzme zapíjať jedlo? Všeobecne sa názory odborníkov na to, či piť počas jedla, alebo nie, rôznia...

Som zástankyňou toho, aby sa počas jedla nepilo. Dôvod je ten, že si vlastne zriedime tráviace šťavy. A najmä, keď sa pijú studené šťavy, organizmus sa ochladí, pričom optimálna teplota tekutiny pre náš organizmus je 37 °C. Vtedy funguje trávenie optimálne. Pitím sa však trávenie spomalí, navyše, ešte keď je nápoj studený, prípadne ide o nejaký kolový nápoj, to je úplne zle. Najlepšie je piť vodu, alebo inú tekutinu, pol hodinu pred jedlom a hodinu po jedle. Dá sa popíjať, ak si to už nevie človek odoprieť, napríklad nejaký teplý čaj, v malom množstve. Niektorí ľudia napríklad nevedia prehltnúť ryžu, tak si pomáhajú tekutinou, lebo majú suchú sliznicu. Ale keď jete dostatok surovej zeleniny, nie je k tomu treba žiadne tekutiny. V zelenine je dostatok vody a piť sa vám ani nebude žiadať.

Ak chceme, aby účinky čerstvo vytlačenej šťavy pôsobili čo najlepšie, je vhodné ich piť ráno nalačno, alebo je lepšie povedzme najprv vypiť pohár čistej vody, prípadne niečo malé zjesť?


Foto: Shutterstock

Jablká sú vynikajúce na odšťavovanie.


Najlepšie je ráno vypiť pohár teplej, alebo vlažnej vody, pretože človek celú noc nepije a je dehydrovaný. Potom si môžete dať nalačno šťavu, najlepšie čerstvo vylisovanú. Tie z obchodu sú vyrobené zo zahustených koncentrátov, voda z nich je odstránená. Potom sa do toho nápoja pridá nejaká pramenistá voda a nápoj sa nariedi na 100 percentnú šťavu. Už to ale nie je voda, ktorá je prirodzene v ovocí prítomná.

Nebudem už vôbec hovoriť o rôznych konzervačných prípravkoch v nich. Vyrábajú sa však aj šťavy, ktoré sú udržiavané v obchodoch v chladničke, je to asi najlepšia alternatíva z tých, čo sa dajú kúpiť v obchode. Tieto šťavy sú sterilizované horúcou parou, a okamžite ich ochladia. Aj napriek tomu už tieto šťavy neobsahujú živé enzýmy. Výrobcovia nevedia vyriešiť, ako zachovať v týchto šťavách enzýmy a termolabilné vitamíny. Je to síce fajn, ale iné, ako dostanete pri odšťavení ovocia či zeleniny na odšťavovači doma.

Dobré tiež je, že používajú lis. Tým pádom dostanú z ovocia viac živín, než keby odšťavovali v odstredivom odšťavovači. Preto sa oplatí kúpiť si drahší prístroj na báze lisu. Je to nákladnejšie, ale zároveň ekonomickejšie, lebo dostanete viac šťavy, a nevyhodíte polovicu ovocia, ktoré je slabo odšťavené. Na začiatku odšťavovanie doma zvykne človeka otravovať, je s tým trochu práce a ľudia sú pohodlní. Ale keď vás zdravie prinúti, vtedy urobíte pre seba všetko. Pri bežnej spotrebe, ak nerobíte šťavové kúry, stačí keď vypijete pol litra šťavy denne. Je však vhodné riediť ich s vodou v pomere 1:1.

Podľa toho, aké ovocie, či zeleninu použijeme na odšťavenie, môžeme napomôcť liečbe rôznych ochorení. Prezraďte nám z vašich skúseností, pri akých ochoreniach môžu pomôcť niektoré kombinácie ovocia a zeleniny...


Foto: Vydavateľstvo Plat4M Books

Príklady vhodných kombinácií
surovín na odšťavovanie
nájdete v tejto príručke.


Odšťavovať môžeme čokoľvek. Ak však chceme špeciálne prečistiť či liečiť určitú časť tela, navrhujem pripraviť si napríklad šťavu pre očistu čreva z jablka, červenej repy a uhorky v pomere 3 : 1 : 1, pre pečeň a žlčník z karotky, červenenej repy a špenátu, tiež v pomere 3 : 1 : 1. Pre krvnú lymfu sú vhodné šťavy z pomaranča alebo grapefruitu, resp. ich kombinácií. Ďalšie príklady uvádzam v knihe Detoxikácia organizmu – kľúč k zdraviu.

Vo vašej knihe Detoxikácia organizmu - kľúč k zdraviu píšete o obnove acidobázickej rovnováhy, ktorá bola narušená prekyslením organizmu. Ako vlastne vzniká prekyslenie organizmu a ako funguje takáto obnova?

Povedzme si, ako si spôsobíte prekyslenie organizmu. Je to uponáhľaným spôsobom života, ktorý väčšina z nás žije. Sú to stresy, hnev, závisť, emócie, počúvanie „kyslej“ hudby, pozeranie „kyslých“ filmov...

To sú aké?

To sú tie, ktoré vo vás vyvolávajú negatívne emócie. Pozeráte sa na horory, vraždy v televízii, to všetko na človeka pôsobí negatívne. A v neposlednej miere strava - existujú potraviny kyselinotvorné a zásadotvorné. Ak jete veľa kyselinotvornej stravy, t.j. potravín, nápojov a pochutín vytvárajúcich kyseliny, završuje sa prekyslenie organizmu, ktoré sa časom stáva chronickým a životu nebezpečným. Naše telo je síce vyzbrojené niekoľkými ochrannými mechanizmami, je to však často na úkor niečoho. Napríklad, keď vo väčšom množstve konzumujete mäso, vajíčka, či syry, to všetko je kyselinotvorné. Zelenina a ovocie (okrem brusníc a sliviek) sú naopak zásadotvorné.


Foto: Vydavateľstvo Plat4M Books

O prekyslení organizmu sa dočítate
viac v tejto príručke.


Najideálnejšie je stravovať sa tak, aby v našej diéte prevažovali zásadotvorné potraviny, aby sme všetko strávili a spálili a nevznikal tak kyslý odpad. Keď sme prekyslení, organizmus si predovšetkým chráni krv. Krv musí mať pH 7,2 až 7,4, čo je slabo alkalické. Náš organizmus urobí všetko pre to, aby pH krvi bolo v norme. Ak totiž klesne pH krvi na 6,9 – čo je iba veľmi slabo kyslé, môže sa indukovať kóma a smrť. Telo to kompenzuje tak, že na vyrovnanie pH doplní krv zásaditými minerálmi (vápnik, horčík, sodík, draslík), a tie, ak ich nemá dosť k dispozícii, čerpá zo zásob. Napríklad aj zo zubov, vtedy vznikajú zubné kazy, ak z kostí, postupom času si „vypestujete“ osteporózu.

Organizmus si kyseliny vyrába neustále aj sám, nevytvárajú sa len vďaka potrave. Keď prehnane športujete a máte svalovú horúčku, aj to je prejavom prekysleného organizmu. Je to následok toho, že svaly sú nedostatočne zásobené kyslíkom, tvorí sa kyselina mliečna a tá, kým sa nevyplaví, tak nás to bolí. Alebo keď sa v uzatvorenej miestnosti dostatočne nevetrá a je vydýchaný vzduch, začne vás bolieť hlava. Mozog je veľmi citlivý na nedostatok kyslíka a okamžite reaguje. A keď sa okysličíte kyslíkom, nadýchate sa čerstvého vzduchu, uľaví sa vám. V organizme prevažná väčšina biochemických procesov prebieha optimálne pri neutrálnom až slabo alkalickom pH. Keď je telo dlhodobo prekyslené, je zdrojom a predchodcom mnohých degeneratívnych chorôb vrátane rakoviny, cukrovky, artritídy, srdcovo-cievnych ochorení. Viac o dôležitosti zachovania acido-bázickej rovnováhy môžete nájsť v mojej knihe Varovné signály tela – srdce a cievy v ohrození.

A šťavy, keďže sú zásadotvorné, veľmi pomôžu nastaviť acidobázickú rovnováhu. Ak nechceme predčasne starnúť a chorľavieť, odporúčam stať sa vyznávačmi čerstvých ovocných a zeleninových štiav.

Niektoré druhy zeleniny sa ťažšie odšťavujú, ako napríklad zeler, špenát. Má zmysel snažiť sa z nich niečo vylisovať, keď vieme, že šťavy nebude veľa? Nie je potom lepšie skonzumovať ich surové, alebo napríklad pripravené na pare?


Foto: Shutterstock

Starší zeler má v sebe veľa fantastickej šťavy.


Zeler, keď je mladý, tak nemá toľko šťavy, ale starší má ohromne veľa fantastickej šťavy. Z toho mladého treba dať odšťaviť aj zelené stonky s lístkami, všetko, je to veľmi zásadotvorné. Všetko zelené je výborné, kapustné listy, špenát. Netreba však toho veľa kombinovať. Základ je mrkva, cvikla, a zelené listy. Napríklad v zime sa predáva dlhá biela reďkovka, aj tá má listy a my ich vyhadzujeme, pritom sa z nich dá urobiť vynikajúci šalát, to isté aj s listami cvikle.

K druhej časti vašej otázky - ak zeleninu prichystáte na pare, pripravíte ju o živé enzýmy a vitamíny citlivé na teplo. Je to však šetrnejšie ako varenie, alebo príprava na oleji a dusenie, a nevyplavia sa vám všetky vitamíny a minerály do vody. Ak by ste mali jesť surovú zeleninu, nie ste jej schopní zjesť toľko, ako keď vypijete dva decilitre šťavy. Veď sa len pozrite na to, koľko zeleniny musíte odšťaviť, aby ste mali toľko šťavy. To by ste surové museli chrumkať veľmi dlho. V šťave je to oveľa koncentrovanejšie a uvoľňuje sa to z vláknin, najmä ak máme odšťavovač na báze lisu. Keď ovocie a zeleninu spracujete pomocou lisu, vláknina je taká, že to už ani kozy nezjedia, je to úplný odpad. Všetko, čo sa dalo, sa vylisovalo. Takéto šťavy je výhodné piť preto, lebo organizmus nepotrebuje nič tráviť. Energia, ktorú by ste vynaložili na trávenie ušetríte, a zostane vám jej veľa na iné činnosti. Ak ste napríklad v práci unavení a vypijete šťavu, opäť budete plní energie. Preto je dôležitá aj technológia varenia, čo detailne popisujem v mojich knihách o oddelenej strave.

Myslíte si, že je vhodné investovať do kvalitného odšťavovača do domácnosti?

Určite sa oplatí, časom sa vám to vráti na zdraví. To máte ako s drahými kvalitnými hrncami. Investujete raz, a máte to na celý život.







Diskusia k článku

michsamant
Pekny clanok. Pani Horakova spomina bielu redkovku a jej listy, ze sa vyhadzuju. Tak aj ja potvrdzujem, ze su jedle, staci ich nasekat a prehriat ako spenat.. u nas na koreni a s cerstvym struhanym kokosom.
cistinka
Super článok...už si konečne musím ten odšťavňovač zadovážiť.
sjuz
Tento je úžasný  www.strava.sk/showdoc.do?docid=7293...

Konečne si ľudia prečítajú, že šťavy sa nemajú piť po jedle, pretože spolu s mäsom a zemiakmi napr. nám v čreve kvasia a narobia viac škody ako úžitku..., akurát sa mi nepáči a nie je pravda, že pitie štiav predĺžiť na maximálne tri dni...? Na šťavách samotných sa dá žiť, ba čo viac - keď sa pijú LEN šťavy, postupne sa začne ozdravný proces nášho organizmu, a choroby zmiznú...samozrejme, nie naraz, všetko chce čas.
Dobrý článok, som rada, že si ho sem pridala, Sandra:)!!! Treba zvyšovať zdravotné povedomie ľudí, aj veľa z nich si ešte myslí, že si stačí dať pohár šťavy denne a neriešia pri tom zásady, ktoré treba dodržať, aby šťava mala účinok.
Tu je zopár skvelých linkov na fantastické knihy o šťavách, o zásadách ich pitia a iných zaujímavých, nášmu telu prospešných informácií:

 www.zdravinadlani.cz/download/...


 www.uloz.to/xYXeaYc/malachov-dokonala-ocista-tela-r...


 www.uloz.to/x4ETLMt/the-complete-raw-juice-therapy-...


 www.uloz.to/x5f99GP/walker-omladnete-raw-food-vitar...



pachola
niečo podobné robil Gerson v Amerike teraz s tým pokračuje jeho dcéra v Mexiku
sjuz
Napríklad ako je písané v článku, vláknina v šťave z klasického odšťavovača, ktorý má vysoké otáčky, je ťažko stráviteľná ( mňa z nej bolí žalúdok) Pri vysokootáčkovom odšťavovači sa navyše uvoľňuje teplo, ktoré ničí enzýmy, a ovocie a zelenina sa neodťavia tak, ako by sa mali - teda sa síce naruší bunková štruktúra ovocia, ale už sa z neho nedostane to potrebné. Ovocie a zelenina sa musí najprv rozdrtiť, a následna z drte VYLISOVAŤ šťavu, ktorá je potom bohatšia na všetky potrebné a prospešné látky. V tom je ten rozdiel medzi vysoko a nízko - otáčkovým odšťavovačom.
sjuz
@pachola - poznám dobre, Gersonova terapia je svetoznáma, dokonca majú už novú klinku v Budapešti...!
babav
Vdaka za zaujimave,pravdive ,poucne informacie .....
sjuz
Veľká škoda, že ľudia zatvárajú oči pred realitou, a radšej "nevidia" akoby sa mohli naučiť niečo nové a prospešné pre seba a svojich blízkych a sami si nehľadajú viac informácií.
Odporúčam prečítať si túto knihu, od Normana Walkera.  vitarian.cz/ebooks/walker-zeleninove_stavy.pdf...

sjuz
Jedno zaujímavé video o Gersonovej terapii:





nazarboncuk
ja som si (aj) na základe tohto článku kúpila k mlynčeku na mäso doplnok na lisovanie šťavy z ovocia a zeleniny (presne ako je na úvodnej foto, stál cca 15 €) a chcela som sa opýtať, či s ním nemáte skúsenosti, citrusy, jablká, ananás bobule odšťaví v pohode ale neviem či zvládne aj napr. mrkvu (v návode sa píše, že lisuje len mäkké ovocie a zeleninu). Vďaka
sjuz
@nazarboncuk - neviem, ako vyzerá to, čo si si kúpila...nedáš link? Ťažko sa vyjadriť, či aj mrkvu... ale keď píšu že len bobuľové, tak asi nie...lebo viem, že aj také sú, na mäkké ovocie...šak skús:))
Inak, toto je skvelá stránka o odšťavovačoch, dozvieš sa tam pravdivé informácie, aj to, že klasické vysokootáčkové sú vlastne nie moc dobré...na bežné pitie ešte hej, ale na liečenie ťažko...
 www.mojavitalita.sk/obchod/odstavovace.html...


nazarboncuk
 www.sencor.sk/nadstavec-na-odstavovanie/sja-4380...

vďaka @sjuz , no 300 ečiek nemôžem za odšťavovač vysoliť. zatiaľ :))) tak dovtedy aspoň takáto náhrada. Ale sme celkom spokojní, väčšinou si urobíme šťavu z jablk, pomarančov, grepov, ale aj kiwi či ananás. Skúšala som aj paradajky a v pohode. Je pravda, že sa troška ťažšie čistí (hlavne to sitko drhnem zubnou kefkou) aj ten odpad by mohol byť o niečo "suchší" no zatiaľ nám to stačí. Asi si zaobstarám nejakú z tých odporúčaných brožúr, dosť ma to chytilo ;) ešte vďaka za link, posuniem ho "ježiškovi" možno donesie nejakú tú mašinu :))
jamalinka
ja mám tiež klasický vysokootáčkový a to som ani nevedela, že nie je až taký dobrý ale ked ho už mám tak ho nevyhodím ale ja to ovocie, zeleninu odšťavujem 2-3 krát až kým nie je suchšia drť. Možno to teplo zase nie je dobré ale čo už lepšie ako nič , myslím si.....
dorenika
no ja kupujem dzusi na ktorych je napisane 100% a ze niesu z koncetratu takze si yslim ze to je ok,inak by som si asi odstavnovac nekupila pretoze mi to pride hlupe vyhadzovat vsetku dobru duzinu a makke casti,stasi to poriadne rozmixovat na pyré a mam ked som smadna aj tak mi je najlepsia voda
nadia56
@dorenika , a dobre si si precitala cely clanok co sa tyka 100% dzusov? napriklad tuto pasaz: Tie z obchodu sú vyrobené zo zahustených koncentrátov, voda z nich je odstránená. Potom sa do toho nápoja pridá nejaká pramenistá voda a nápoj sa nariedi na 100 percentnú šťavu. Už to ale nie je voda, ktorá je prirodzene v ovocí prítomná... clanok pokracuje dalej
jamaja
Kúpiť si odšťavovač pri mojom úbohom dôchodku si žiaľ nemôžem dovoliť. Preto používaj jednoduchšiu metódu a síce, že si očistené ovocie alebo zeleninu najskôr rozsekám -rozmixujem takmer na kašu. Potom tú rozdrtenú kašu (prípadne rozriedenú) precedím a pretlačím cez gázu a sitko rozriedim prevarenou a vychladnutou vodou na požadovanú hustotu a pijem :) Pravdou je, že mi ostáva ešte drť v ktorej okrem vlákniny sa ešte nachádza dosť výživných látok. Preto tú drž nevyhadzujem ale pridávam napríklad do fašírkovej zmesi. Obvyklé ju dám hneď do mrazničky a neskôr použijem pri varení. Uvažovala som tiež o tom či drť nenechať vysušiť a neskôr pridávať napríklad pri pečení chlebíka či pečiva. Tak nevyjdu nazmar prípadné ešte výživné látky a nahradí sa tým istá časť múky, ktorá ako vieme tiež prispieva k prekyslenie nášho tela no a vláknina pre naše trávenie je tiež dôležitá.
iwuska
ja si aj tak myslim, ze pre vacsinu populacie je odstatovanie vo velkom zbytocna blbost :) keby radsej to ovocie a zeleninu pojedli v celku, dostali by do seba vsetky potrebne latky + by ich to zasytilo, cize by potom do seba praskali menej vsetkeho ostatneho. kedze dobra polka z nas ma nadmernu hmotnost, kazdemu by to len a len prospelo. pri odstavovani si clovek moze nalozit svoj tanier prazenice s klobasou a troma krajcami bieleho chleba a este to cele zapije poharom sice zdravej, ale sladkej stavy - necudo, ze sa ledva vprace do nohavic. zmysel to ma pre ludi s problemami traviaceho traktu, alebo deti a ludi s nechutenstvom ktorym treba pokryt energeticky vydaj niecim lahko dostupnym, stravitelnym a zdravym.
2010
Inac nie je tak lahke sa dopatrat k realite napriklad porovnania cukru kto si mysli ze ked bude pit jablkovy dzus namiesto coca coly ze schudne ? jedna plechovka coly 10 kociek cukru , jablkovy dzus 8 kociek...
 www.sugarstacks.com/beverages.htm...
yogy1972
Otazocka .Ja sice odstavovac mam ,ale zda sa mi ,,skoda ,,vyhadzovat inak bohatu vlakninu do kosa ,,tak si surove veci zriedene vodou mixujem a tak pijem.Podla vasho clanku je to ,,zle? ,,
terezabr
O odšťavovaní sa toho píše kde-kade veľa, no faktom zostáva, že je to úžasný spôsob ako do seba dostať veľa vitamínov v nenásilnej forme a o deťoch nehovoriac, do mojich detí som svojho času inak ako cez šťavičky zeleninu či ovocie vôbec nedostala :) ja som dostala nedávno k sviatku nový odšťavovač tak sa vám pochválim a hlavne ho rada doporučím, lebo je jednotka :)  www.eujuicers.sk/odstavovac-oscar-da-1200-biela...






 



TOPlist