Focaccia je obľúbená najmä s olivami
Foto: Shutterstock
Lahodný chlieb focaccia sa na území Talianska pečie stáročia, hovorí sa, že recept pochádza už od Etruskov, ktorí obývali územie dnešného Toskánska.
Základnú receptúru tvorí len päť surovín, a tak si napríklad janovskú focacciu, ktorú nájdete v jedálnom lístku reštaurácií ako genovese, pripravíte len z múky, vody, droždia, olivového oleja a soli.
S bylinkami ale aj so škoricou
Focaccia má však množstvo chuťových variácií a tak ju talianski gurmáni raňajkujú s kapučínom, obedujú so šalátom a na olovrant si ho pripravia aj ako chutný dezert. K základnému receptu sa v rôznych kútoch krajiny pridávajú rôzne aromatické bylinky, najčastejšie čerstvý rozmarín, ktorý sa po upečení zmení na chrumkavú pochúťku. Alternatívou janovskej klasiky je ešte chutnejší a voňavejší chlieb, do ktorého sa pridáva nasekaná čerstvá šalvia. Pečie sa aj so salámou, dokonca aj s rybami a nasladko so škoricou a s cukrom.
Na prípravu focaccie sa používa prvotriedna múka a najkvalitnejší extra panenský olivový olej. Hoci sa tento pekársky výrobok podobá na pizzu, nezaraďuje sa medzi fast food, pretože kvalitná focaccia sa pripravuje pomaly a trpezlivo, kysne aj päť hodín, preto je ideálne rezervovať si na jej prípravu víkendové dopoludnie.
Diskusia k článku