Niečo za niečo:
Môže sa v receptoch len tak zamieňať biele a čierne korenie?

Jana Klimanová, zdroj: Food Republic, 17. júna 2024     4 minúty čítania

V niektorých receptoch nájdeme medzi ingredienciami biele korenie. Nie každý ho však má bežne doma. Dá sa bez problémov nahradiť čiernym, alebo je v tom nejaký háčik?



Foto: Shutterstock

Biele korenie sa v našich kuchyniach používa oveľa menej než jeho čierny súrodenec. A je to škoda. Biele korenie má totiž celkom inú chuť a pokrmu dodáva ďalší rozmer. Viete, v ktorých jedlách sa bez neho nezaobídete?

Rôzny spôsob, rôzna chuť

Hoci čierne aj biele korenie pochádzajú z rovnakej tropickej rastliny, sú medzi nimi rozdiely. Zrnká čierneho korenia sa zbierajú ešte nezrelé a potom sa sušia, vďaka čomu majú vráskavý povrch.

Biele korenie sa vyrába z rovnakej rastliny, no zbiera sa v dozretom stave. Pred sušením na slnku sa bobule namáčajú, vďaka čomu sa vonkajšia vrstva - šupka - odlúpne a zrnká získajú hladký povrch. Zomletím sa sila bieleho korenia zintenzívni a získa ostrosť, ktorá pri manipulácii s korením šteklí v nose.



Foto: Shutterstock

Koreniny sa líšia aj v chuti. Biele korenie má jasnejšiu chuť so sladkastým nádychom pripomínajúcu zázvor. Je to preto, že zrnká bieleho korenia majú odstránenú vonkajšiu šupku a obsahujú menej piperínu ako ich čierne náprotivky. Čierne korenie je pikantnejšie, má drevitý, teplejší chuťový profil.

Kde je biele korenie vítané a kde nie?

Biele korenie sa používa na prípravu svetlých omáčok, smotanových polievok, šalátov, nátierok, rýb, tvarohových a vajíčkových pokrmov. Je vhodné aj na biele mäsá a hydinu. Hodí sa tiež do majonéz, marinád či paštét.



Foto: Shutterstock

Biele korenie sa tiež často používa v jedlách, kde by čierne bodky pôsobili neesteticky, napríklad v klasickom domácom aioli - francúzskej cesnakovej omáčke.

Vo väčších dávkach by však biele korenie nemalo nahrádzať svojho tmavšieho súrodenca. Typické talianske cestoviny cacio e pepe (so syrom a korením), ktoré sa spoliehajú na čierne korenie ako jednu zo svojich hlavných zložiek, budú chutiť úplne inak, ak použijete rovnaké množstvo bieleho korenia. A, samozrejme, nie tak dobre.

Ázia aj Švédsko

Biele korenie je obľúbené v ázijských kuchyniach vrátane čínskej, vietnamskej či thajskej. Jedným z najznámejších jedál s týmto korením je čínska ostro-kyslá polievka. Charakteristická horkosť polievky pochádza najmä z bieleho korenia.


Ďalšie klasické jedlo s bielym korením pochádza zo Škandinávie - švédske mäsové guľky köttbullar. Spolu s novým korením a muškátovým orieškom dodáva biele korenie tomuto jedlu charakteristickú chuť.





ANKETA: Máte doma aj biele korenie?

77,8%



22,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist