Köttbullar fotorecept

katkat - fotkakatkat, 9. augusta 2012
Köttbullar (fotorecept)
Foto: katkat

Alebo aj švédske mäsové guľky. Môj priateľ je švéd a nedávno sme sa presťahovali do Švédska, takže by bola škoda, keby som nepreskúmala severskú Zobraziť celý popisAlebo aj švédske mäsové guľky. Môj priateľ je švéd a nedávno sme sa presťahovali do Švédska, takže by bola škoda, keby som nepreskúmala severskú kuchyňu. Tento recept mám od priateľovej mamy a určite to nie je jediný recept na kotbullar, predpokladám, že v každej domácnosti sa varí inak(asi ako u nás guláš). Vo Švédsku má toto jedlo miesto na každodennom stole, ale aj na Vianoce, na sviatky, na raňajky, na obed, na večeru, stále a všade.

3
porcie
40 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
500 g
1 ks
3 PL
Omáčka:
200 ml




Postup

  1. 1

    Mäso si dáme do misky. Ja som mala tento krát trošku viac hovädzieho ako bravčového, ale to nevadí, pretože kotbullar sa dá urobiť z rôznych druhov mäsa v rôznych pomeroch. Taká lepšia verzia je napr. 80% hovädzieho, 20% bravčového, ale videla som predávať aj guličky z kuracieho mäsa, a myslím, že výnimočne sa robia aj s losieho. Pol na pol hovädzie a bravčové je asi najbežnejšia verzia.

    Köttbullar (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu si nastrúhame a pridáme k mäsu. Ak máte mäso v celku a máte mlynček, môžete si pomlieť mäso s cibuľou a chlebom namočeným v mlieku(strúhankou) dokopy. Ja nemám, tak strúham a plačem. Určite však cibuľu postrúhajte, nekrájajte, pretože ak budete robiť omáčku z výpeku, nebudú vám tam vďaka tomu plávať kúsky zhorenej cibule.

    Köttbullar (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Strúhanku namočíme v mlieku, ale len tak, aby nasiakla, nie aby plávala v mlieku.

    Köttbullar (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme k mäsu, rovnako ako korenie a soľ(podľa chuti).

    Köttbullar (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Všetko poriadne vymiešame, až kým nemáme hladkú zmes. táto zmes by nemala byť ani príliš tuhá, ani príliš riedka, mala by byť tak akurát, aby sa z nej dobre tvarovali guličky. Ak sa vám zmes zdá príliš tuhá, môžte pridať trocha sladkej smotany(ja som tento krát pridala, cca 1 deci)

    Köttbullar (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A guľkáme:) Mne z tejto dávky vyšlo presne 50 guličiek. Robte ich radšej menšie ako väčšie, aby sa vám prepiekli. Snažte sa ich tiež robiť čo najguľatejšie, aby sa vám pri potriasaní panvicou sami ľahko otáčali. Ak ich chcete predsa len väčšie, robte ich placatejšie.

    Köttbullar (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na panvici si rozpustíme maslo a postupne guličky opekáme. Zásadne na masle!(keď už, tak poriadne:)) Ja mám malú panvicu, tak dám najskôr päť guličiek, keď sa trošku zmenšia, pridám ďalšie a tak ďalej. Ak si nie ste istí, či už sú prepečené, pokojne ich prekrojte na polovicu. Opekáme, potriasame panvicou, až kým nevyzerajú nejako takto.

    Köttbullar (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ak si chceme urobiť aj "tú hnedú" omáčku, do výpeku pomaly zamiešame smotanu, necháme prevrieť a dochutíme soľou. Môžme pridať aj nakrájanú cibuľu a počkať, kým sa uvarí, ale ja som tento krát nedávala. Tak isto môžme omáčku zahustiť, ale ja som nezahusťovala:) Takto nejako to zhruba vyzerá. Množstvo smotany, ktoré som uviedla nie je presné, pretože zaleží na tom, koľko výpeku vám ostane.

    Köttbullar (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Guličky prelejeme omáčkou. Podávame so zemiakovou kašou a brusnicovým džemom. Deti niekedy jedávajú kötbullar aj s cestovinou, no nikoho som tu nevidela jesť toto jedlo s hranolkami(ani v Ikea). Ja mám na obrázku čučoriedkový džem, pretože sme akurát brusnicový nemali, tak mi prepáčte. Poctivo pripravený kötbullar je poriadne ťažké jedlo, ale raz za čas si to hádam dovoliť môžme:) Viem, že sa dá pripraviť aj v trúbe, ale tak som to ešte neskúšala. Myslím, že tu si väčšina ľudí radšej guličky kúpi ako urobí doma, pretože je to dosť prácne, ale na špeciálne príležitosti sa to rozhodne oplatí, pretože chuť je úplne iná, ako u tých kupovaných.

    Köttbullar (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

maartina
Aj ja ich doma robievam ...máme veľmi radi toto jedlo, mňam :)
rea1
Mám ich veľmi rada a láskyplne ich oslovujem moje kotbulárky. :-)) Tieto guľky boli hviezdou absolútnou špicou teplej časti pohostenia na oslave mojej 50-tky v práci. Mizli bleskovo. Bez omáčky, len tak, upečené, navŕšené na misách a obložené zeleninou. Každý si pochvaľoval. :-)))
hanee
Vynikajuuuco, nebudem sa kvoli "gulinam" ako ich volame my, trepat az do IKEA. Pracne sa mi to nezda, a hned ich radsej spravim viac a zamrazim. Myslela som ze je v tom nejaka finta, lebo su fakt dobre, ale ked je to takto, idem do toho! I ked bravcove nahradim kuracim, aby sa aj muz najedol .o) Dakujem ze recept a prevelice sa z neho tesim!!!
sportak
Recept výborný a taktiež to fotopodanie. Robievam ich podobne a sú veľmi dobré. Gratulujem k rcp.
mamatata2
Vždy keď sa mi podarí prísť do Ikea, neodolám, ale to býva ozaj málokedy, tak vďaka za recept.
stacy77777
vyzerá to skvele,dúfam,že sa mi podarí spojazdniť môj starý mlynček,elektrický doslúžil.... recept sa mi veľmi páči
dorenika
ja som schopna koli nim ist do ikea bez problemov milujem kombinaciu guliciek-dzemu a zemiakov s omackou je to proste ňom äom kazdopadne zavidim ze byvas v svedsku
katkat
dakujem, viem ako sa to pise, len neviem urobit na svojej klavesnici o s dvoma bodkami, tak som sa tym nezaoberala:)
horevent
asi naozaj ten "správny" :-) postup....ja ešte pridávam na dochutenie omáčky biele mleté korenie, trochu muškátového orieška a za lyžicu sladkej sójovky...
Tak do varenia !!!
fullah
Vynikajuce!!!! Aj ja žijem vo Švédsku no ešte ma nenapadlo si spraviť toto jedlo doma. Vyskúšala som Tvoj recept ale dala som 100% hovädzie a veľa masla na vysmazenie aby sa nespalilo. Omáčka ma veľmi príjemnú maslovu chuť a je to tak jednoduché :) Ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia