Nemusia byť iba kraslice:
Ide vám to lepšie s vareškou, než so štetcom? Urobte si z vyfúknutých škrupiniek želé vajíčka

Jarmila Horváthová, 29. marca 2024     2 minúty čítania

Ak nemáte talent na zdobenie vajíčok, využite prázdne škrupinky na ovocné maškrty zo želatíny.




Foto: Shutterstock


Vyfúknuté prázdne vaječné škrupinky sa dajú ozdobiť množstvom techník, my vám však ukážeme aj inú možnosť, ako ich doma využiť. Môžete si pomocou nich vyrobiť veselé farebné vajíčka zo želé.

Najprv vyfúknuť

Surové vajíčka vyfúknite, pričom do škrupinky urobte jeden menší a jeden väčší otvor. Prázdne škrupinky zvnútra dobre vypláchnite a umyte, osušte a malý otvor zalepte priesvitnou lepiacou páskou. Takto nachystané škrupinky postavte zalepenou páskou dolu do obalu na vajíčka.

Farbené alebo ovocné

Na samotné želé, ktorým budete škrupinky napĺňať, môžete použiť farebnú práškovú želatínu, ktorú pripravíte s vodou podľa návodu na obale. Ak chcete mať želé vajíčka viacfarebné, nachystajte si želatínový prášok rôznych farieb.

Druhou možnosťou je použiť bezfarebnú želatínu a pripraviť ju s ovocnou šťavou, džúsom či sirupom. Pre viacfarebný efekt si nachystajte rôzne druhy nápojov.

Pripravené ešte tekuté želé pomocou lievika opatrne nalievajte do škrupiniek. Ak budete pripravovať farebné vrstvy, tú predchádzajúcu nechajte v škrupinke troška zatuhnúť, aby sa vrstvy a teda aj farby nemiešali.

Ako ich ošúpať

Naplnené škrupinky vložte na 2–3 hodiny do chladničky, aby želé dobre stuhlo. Potom ich pomocou lyžice nakrátko ponorte do horúcej vody, vyberte a opatrne odstráňte škrupinu. Želé vajíčka môžete servírovať samotné alebo napríklad s vanilkovou omáčkou.



ANKETA: Zdobili ste tento rok veľkonočné kraslice?

29,0%



71,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist