Foto: Timo Santala
Ravintola Kääntöpöytä, Helsinki, Ravintolapäivä / Restaurant Day 21. 8. 2011.
Foto: Marinella Ruusunen
Rantaraitin Bliniterassi, Espoo Ravintolapäivä / Restaurant Day 4. 2. 2012.
Foto: Marinella Ruusunen
Mi smakuje | Gdansk, Poland / Restaurant Day 17. 5. 2014.
Foto: Zoltán Csík-Kovács
DesszertPiknik, Budapest, Hungary / Restaurant Day 18. 5. 2013.
Foto: Tuomas Sarparanta
Pitkä Kakku, Helsinki, Ravintolapäivä / Restaurant Day 19. 5. 2012.
Užitočné linky:
www.restaurantday.org
www.facebook.com/RestaurantDayBratislava
www.facebook.com/RestaurantDayPrague?fref=ts
Medzi opakovaných organizátorov pop-up reštaurácii v rámci Restaurant Day v Bratislave patria aj ľudia z Rodinného centra Ráčik a z komunity Krasňanský zelovoc, z ktorej sme oslovili pána Miroslava Dudláka.
Foto: Ema Podobová
Ak si dobre spomínam, tak inšpiráciou k R-day pre nás boli Sandra Stasselová, Veronika Kovácsová a Veronika Boríková, ktoré otvárali svoje jednodňové reštaurácie v Bratislave ako úplne prvé ešte niekedy v lete 2013 a v zime 2014.
Koľko krát ste sa už zapojili do Restaurant Day?
Nám sa táto aktivita veľmi zapáčila, v roku 2014 sme sa zapojili tri krát, v máji, v auguste aj v novembri. Keď hovorím, že "nám", mám na mysli široký okruh nadšencov z prostredia Rodinného centra Ráčik a z komunitnej záhradky Krasňanský zelovoc.
Každú reštauráciu však organizujú vždy iní ľudia, ktorí to celé vymyslia, počnúc témou, jedlom a nápojmi, až po nejaký sprievodný program. Doposiaľ bolo spoločným znakom všetkých troch akcií, že sa konali na tej istej trávnatej ploche uprostred krasňanského sídliska pri našej komunitnej záhradke a tiež, že design akcií pripravoval náš kamarát, známy ilustrátor Ďuro Balogh.
Foto: Rastislav Blaško, isvatby.sk
Májová reštaurácia sa niesla v znamení grilovaných steakov z pravej sviečkovice, ktoré sme doplnili o jarné zelené jedlá, čiastočne vypestované priamo na našej záhradke. Ako dezert sa podával jahodový Eton mess so šľahačkou. Motto reštaurácie bola slovná hračka "Krasňanský zelovoc hostí hostí".
Augustová reštaurácia mala dve zvláštnosti. Pri príprave a propagácii akcie úzko spolupracovali hneď tri takéto "reštaurácie" v Rači, okrem našej to bolo BISTRO Atelier a Zdravé potraviny Mlynček. Mali sme hostí, ktorí za celé poobedie prešli všetky tri "prevádzky".
Čo sa týka našej reštaurácie, jej myšlienka bola spoznať ľudí, ktorí sa na naše sídlisko, resp. do nášho mesta prisťahovali z ďaleka. Zavolali sme preto medzi nás našich priateľov z Beninu, Kamerunu, ľudí z vietnamskej komunity, Iraku, Iránu a Tibetu. Tomu zodpovedala aj exotickosť samotnej kuchyne. Pri organizácii nám pomáhali kamarátky z o.z. Marginal a z IOM, Miška Guldanová a Nina Paulenová, ktoré zabezpečili aj sprievodný program. Ilustrátor Ďuro Balogh vtipne prispôsobil pôvodné logo, namiesto "Krasňanský zelovoc hostí hostí" sa naša reštaurácia volala "Krasňanský zelovoc: Hostia hostia".
Novembrová reštaurácia bola taká jesenná klasika. Podával sa teplý guláš a tekvicová polievka, tortilly plnené cviklou a syrom, varené vínko,... Čo sa týka atmosféry, tá sa podľa mňa najviac vydarila práve pri tejto tretej akcii.
Foto: Ema Podobová
Odhadujeme, že na akcie chodieva okolo 200 hostí, plus mínus. Na začiatku akcie si vždy organizátori dajú predsavzatia, ako si budú presne značiť počet hostí, počet vydávaných jedál a podobne. Pravda je taká, že keď prídu hostia, všetci majú plné ruky práce, aby zvládli kuchyňu, obsluhu, riady, odpadky.... Nikdy sa nám nepodarilo zistiť presné počty.
Pri príprave jedál na Restaurant Day ste použili aj produkty vypestované vo vašej Krasňanskej záhrade?
Áno, napríklad petržlen, bylinky, pažítka, šalát boli autenticky z našej záhradky.
Foto: Ema Podobová
Na tejto akcii je príjemné to, že ju nikto nejako centrálne neplánuje. Vždy sa asi mesiac pred termínom dajú dokopy traja-štyria ľudia a ide sa do toho. Som presvedčený o tom, že aj v tomto roku to práve tak bude.
Pre lepšiu predstavu: tým, že je reštaurácia na lúke, musí sa komplet všetko doniesť a postaviť – kuchyňa, stany, prenosné WC, stoly, stoličky. Ak teda hovorím, že traja-štyria ľudia organizujú reštauráciu, bez pomoci ďalších 20 dobrovoľníkov a dobrovoľníčok, ktorí robia šoférov, čašníkov, smetiarov, umývačov riadu, ... sa jednoducho nezaobídu. A v tom je práve sila komunity Krasňanského zelovocu a rodinného centra Ráčik. Čo sa týka prekvapení, určite budú, ale fakt netuším aké.
Foto: Ema Podobová
Krasňanský zelovoc
Zeleninová záhradka, ktorá vznikla na jar 2013 na bratislavskom sídlisku v Rači. Je to priestor, kde si 27 rodín a priateľov Rodinného centra Ráčik spoločne pestuje zdravú zeleninu, priamo pod oknami svojej bytovky. Takéto lokálne pestovanie je v línii s aktuálnymi trendmi, ako sú návrat k prírode a zdravý životný štýl. Je vyjadrením určitej nezávislosti a revolty voči nekvalitným potravinám, ktoré ponúkajú obchodné reťazce. Vytvorením záhrady došlo ku kultivácii zanedbaného mestského priestoru. Čas venovaný hline je príležitosťou stráviť ho s priateľmi a s rodinou umožňuje viesť mestské deti k poznaniu prírody a k šetrnému zaobchádzaniu s obmedzenými zdrojmi. Na záhradke dochádza k stretu generácii – rodičia pestovateľov prichádzajú pomáhať svojim deťom a odovzdávajú im svoje pestovateľské múdrosti.
Rodinné centrum Ráčik
Je občianske združenie, ktoré 10 rokov pôsobí v mestskej časti Bratislava – Rača a vyvíja aktivity smerované na rodiny s deťmi. Vzniklo ako iniciatíva aktívnych ľudí (rodičov), ktoré mali potrebu priestoru určeného pre mamy, deti a celé rodiny. Jeho aktivity postupne obsahovo prerástli cieľovú skupinu rodín s deťmi a otvárajú priestor celej lokálnej komunite – obyvateľom Rače. Snahou rodinného centra Ráčik je umožniť im realizovať sa, kvalitne tráviť svoj voľný čas, naučiť sa pripravovať aktivity pre druhých, rozvíjať dobrovoľníctvo a spolupatričnosť.
Keď oberáte čerešne na záhrade a predtým ich oblozili húsenice a niekoľkokrát os*li škorce, dávate hygiene posúdiť zdravotnú nezávadnosť čerešní? Preboha veď sa uvedomte a nerobte z komára somára ľudia...