
Foto: Shutterstock
1. Tapiokový škrob (tapioka)
Tapiokový škrob (tiež známy aj ako tapioková múka) sa získava z koreňa manioku. Je výborný na zahusťovanie omáčok, do pudingov aj dezertov. Pred pridaním do horúceho pokrmu tapiokový škrob vždy rozpustite v studenej vode. Namiesto 1 PL kukuričného škrobu použite 1 a ½ PL tapiokového škrobu.
Foto: Shutterstock
V recepte na marhuľovo-tvarohový koláč z mandľovej múky naša prispievateľka @tiginko použila tapiokový škrob do tvarohovej plnky:
2. Ryžová múka
Jemne mletá múka z bielej alebo hnedej ryže je vhodná na zahustenie omáčok, aj do cestíčka na vyprážanie - vďaka nej bude výsledok naozaj chrumkavá. Je skvelá aj do pudingov a ázijských pokrmov. Namiesto 1 PL kukuričného škrobu použite 1 a ½ PL ryžovej múky.
Foto: Shutterstock
3. Arrowroot
Prášok získaný z tropickej rastliny maranta funguje podobne ako kukuričný škrob. Je vynikajúci na zahustenie omáčok, polievok, do pudingov, ovocných či maslových náplní aj želé. Prášok rozpustite v studenej vode, pridáva sa do omáčok izbovej teploty.
Foto: Shutterstock
@2010 takto zahustil arrowrootom klasickú domácu kôprovú omáčku:
4. Xantánová guma
Tento prírodný polysacharid sa často používa v bezlepkovom pečení. Je to prírodný stabilizátor, emulgátor a zahusťovadlo v jednom. Používa sa do krémov, domácej zmrzliny, omáčok a dresingov.
Foto: Shutterstock
5. Pšeničná múka
Samozrejme, nemôžeme zabudnúť ani na klasickú hladkú múku. Používa sa na zahusťovanie omáčok, ale aj do ovocných plniek, pudingov aj mliečnych náplní. Namiesto 1 PL kukuričného škrobu použite 1 a ½ PL hladkej múky. Pri ovocných plnkách vyskúšajte trochu múky zmiešanej s cukrom.
Foto: Shutterstock
Keďže múka má hrubšiu štruktúru a výraznejšiu chuť, treba jej dopriať dostatok času a variť ju dlhšie alebo v prípade omáčok použiť vo forme zápražky.
Diskusia k článku