Náhradníci:
Minul sa vám kukuričný škrob? 5 skvelých alternatív pre varenie aj pečenie

Jana Klimanová, dnes 06:00     4 minúty čítania

Zahusťuje omáčky, spevňuje plnky aj sneh, dodáva chrumkavosť vyprážaným jedlám. Zdá sa, že kukuričný škrob je v kuchyni nenahraditeľný. Čo však, keď ho nemáte alebo hľadáte zdravšiu alternatívu?



Foto: Shutterstock

1. Tapiokový škrob (tapioka)

Tapiokový škrob (tiež známy aj ako tapioková múka) sa získava z koreňa manioku. Je výborný na zahusťovanie omáčok, do pudingov aj dezertov. Pred pridaním do horúceho pokrmu tapiokový škrob vždy rozpustite v studenej vode. Namiesto 1 PL kukuričného škrobu použite 1 a ½ PL tapiokového škrobu.



Foto: Shutterstock

V recepte na marhuľovo-tvarohový koláč z mandľovej múky naša prispievateľka @tiginko použila tapiokový škrob do tvarohovej plnky:


2. Ryžová múka

Jemne mletá múka z bielej alebo hnedej ryže je vhodná na zahustenie omáčok, aj do cestíčka na vyprážanie - vďaka nej bude výsledok naozaj chrumkavá. Je skvelá aj do pudingov a ázijských pokrmov. Namiesto 1 PL kukuričného škrobu použite 1 a ½ PL ryžovej múky.



Foto: Shutterstock

3. Arrowroot

Prášok získaný z tropickej rastliny maranta funguje podobne ako kukuričný škrob. Je vynikajúci na zahustenie omáčok, polievok, do pudingov, ovocných či maslových náplní aj želé. Prášok rozpustite v studenej vode, pridáva sa do omáčok izbovej teploty.



Foto: Shutterstock

@2010 takto zahustil arrowrootom klasickú domácu kôprovú omáčku:


4. Xantánová guma

Tento prírodný polysacharid sa často používa v bezlepkovom pečení. Je to prírodný stabilizátor, emulgátor a zahusťovadlo v jednom. Používa sa do krémov, domácej zmrzliny, omáčok a dresingov.



Foto: Shutterstock

5. Pšeničná múka

Samozrejme, nemôžeme zabudnúť ani na klasickú hladkú múku. Používa sa na zahusťovanie omáčok, ale aj do ovocných plniek, pudingov aj mliečnych náplní. Namiesto 1 PL kukuričného škrobu použite 1 a ½ PL hladkej múky. Pri ovocných plnkách vyskúšajte trochu múky zmiešanej s cukrom.



Foto: Shutterstock

Keďže múka má hrubšiu štruktúru a výraznejšiu chuť, treba jej dopriať dostatok času a variť ju dlhšie alebo v prípade omáčok použiť vo forme zápražky.



ANKETA: Zahusťujete omáčky škrobom?

40,0%



60,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist