Foto: Shutterstock
Koláče bez cukru, múky alebo vajec, to sa ešte pred pár rokmi zdalo ako utópia. Napriek tomu patrí už tridsať rokov do zlatého fondu receptov našej rodiny recept na výbornú orechovú tortu, ktorá je takmer bezlepková.
Korpus skoro bez múky
V 90. rokoch minulého storočia, keď sme o koláčoch bez klasickej múky ani nechyrovali, ho sestre dala suseda cukrárka. Odvtedy orechová torta s parížskou šľahačkou nemôže u nás chýbať pri nijakej slávnostnejšej príležitosti.Cesto sa skladá len z vajec, mletých orechov, cukru a zo 4 lyžíc múky, ktoré sa dajú úplne bez problémov nahradiť 4 lyžicami mandľovej múky alebo ďalšími najemno zomletými orechmi a korpus tak bude úplne bez lepku.
Torta sa plní parížskou šľahačkou a korpusy sa po prekrojení natrú najprv džemom alebo marmeládou. My máme radi kyslejšie druhy zaváraniny, pretože výborne dopĺňajú sladkú šľahačku. Ale pokojne si do nej môžete namiesto džemu nakrájať hoci banány.
Foto: Shutterstock
V originálnom recepte sa korpus pečie z 10 vajec, ak máte doma menšiu tortovú formu napr. s priemerom 22 cm, cesto z 10 vajec sa do nej nezmestí a treba ho rozdeliť na dve polovice a upiecť každú zvlášť. Odskúšanú mám aj zmenšenú verziu zo 7 vajec a z dvoch tretín ostatných surovín, tá sa zmestí aj do formy s priemerom 24 cm.
Výhodou toho, že torta neobsahuje prakticky nijakú múku, je, že korpus rýchlo neobschne, zostane dlho vláčny a šťavnatý. Tento benefit je však v našej rodine zbytočný, pretože torta sa vždy zje do dvoch dní.
Vianočka a linecké s experimentom
O klasickom cukre sa hovorí, že je to biely jed, ale pečte koláče či sladké pečivo bez neho... Snahy o zdravšie pečenie sú však všade okolo nás veľké, takže aj internet je plný rád o tom, ako nahradiť klasický cukor prírodnými náhradami, ako je kokosový cukor, med, agávový, javorový či datľový sirup. Má to drobný háčik, nie každá náhrada sa dá použiť na každý typ koláča.Existuje však jedna, ktorá, ako som zistila, ak naozaj chcete piecť bez klasického cukru, ho dokáže úplne nahradiť. Je to brezový cukor nazývaný xylitol. Jeho výhodou je, že má podstatne menej kalórií ako klasický repný, ale aj trstinový cukor a neškodí zubom, nevýhodou zas, že je podstatne drahší.
Foto: Shutterstock
Medzičasom sa začal objavovať aj v regáloch supermarketov, dokonca aj v diskontoch, tak som si jedno balenie zo zvedavosti kúpila. Keďže okrem pečenia cukor nepoužívam, tak aj nejaký čas ležal na polici. Jeho chvíľa však prišla. Išla som robiť vianočku a zistila som, že nemám krupicový cukor, ktorý bol v recepte.
Bolo podvečer, kvások zarobený, všetko navážené a do obchodu sa mi ísť nechcelo. Tak som sa rozhodla, že do cesta vyskúšam pridať xylitol. Cukru tam nemalo ísť veľa, tak som si povedala, že tým hádam nič nepokazím. Ukázalo sa to ako výborný nápad, pretože vianočka bola na nerozoznanie od tej, ktorú som predtým pripravovala s klasickým cukrom.
Foto: Shutterstock
Posmelená touto skúsenosťou som sa rozhodla upiecť linecké pečivo, v ktorom tvorí cukor dosť veľkú zložku. Povedala som si, že skúsim opäť nahradiť klasický cukor xylitolom. Aj tento pokus bol úspešný, linecké cesto bolo konzistenciou aj chuťou presne také isté, ako to klasické.
Ak teda uvažujete nad tým, ako nahradiť cukor bez rizika pokazenia koláča, xylitol ma nesklamal. Neviem, ako by fungoval napríklad pri šľahaní žĺtkov či bielkov, to som neskúšala, ale ak sa len pridáva do lineckého či kysnutého cesta, je na nerozoznanie od klasického cukru.
Bezvaječné pagáčiky na dračku
A do tretice pečivo bez vajec. Kamarátka má silnú alergiu na vaječnú bielkovinu a vždy som si lámala hlavu nad tým, čo pripraviť, keď mala prísť na návštevu. Potom mi zišlo na um nedať do lineckého cesta žĺtok a urobiť ho len z múky, masla, cukru a prísad a zafungovalo to.Výborné slané pečivo bez vajec sú Elenkine pagáčiky. Meno dostali podľa panej, ktorá ich piekla v jednej petržalskej cukrárni, ktorá, žiaľ, už neexistuje. Verím, že ich pečie niekde inde a podľa jej receptu ich robím aj ja vtedy, keď chcem ukuchtiť niečo jednoduché, po čom sa len tak zapráši...
Foto: Shutterstock
Recept je veľmi jednoduchý: tvaroh, maslo a polohrubá múka v rovnakom množstve. Ja dávam masla o niečo menej, nijako to chuť ani konzistenciu nezmení. Zo všetkých surovín sa vypracuje cesto, hneď sa rozvaľká na hrúbku asi 7 mm a vykrajujú sa z neho pagáčiky. Keď sa mi nechce robiť pagáčiky, tak nakrájam ostrôžkou tyčinky a je to. Ak ich pripravujem pred návštevou spomínanej kamarátky, tak ich len potriem vodou a posypem semienkami, aké mám doma, inak sa môžu potrieť žĺtkom.
Vždy sa po nich zapráši. Pamätám si, ako sme ich raz upiekli pre návštevu, ale ešte pred ňou prišli neohlásene iní známi. Ponúkli sme im Elenkine pagáčiky a všetky doslova zmizli. Známi odchádzali s ospravedlnením, že všetky zjedli, ale vraj boli také dobré, že sa inak nedalo. Tak som išla kúpiť ďalší tvaroh a keďže ide o rýchly recept, do hodiny bola upečená ďalšia várka. Odvtedy ich robievam nie z 250 g tvarohu, ako je v recepte, ale z pol kila.
Diskusia k článku