Orechová torta takmer bez múky
mesačník Varecha, 30. apríla 2023

Foto: Shutterstock
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
| 10 ks |
|
| 260 g mleté |
|
| 4 PL (alebo mandľová) |
|
| 250 g |
|
| 1 bal. |
|
| Parížska šľahačka: | |
| 2 ks (33 %) |
|
| 150 g |
|
| Na potretie korpusu: | |
|
|
|
Postup
-
1
Deň pred pečením pripravíme parížsku šľahačku. Smotanu privedieme do bodu varu, vložíme do nej nalámanú čokoládu, stiahneme z ohňa a po chvíli rozmiešame, aby sa čokoláda úplne rozpustila. Necháme vychladnúť a dáme do chladničky do ďalšieho dňa.
- 2
Korpus: Žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky s cukrom vyšľaháme dopenista, z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
- 3
Do žĺtkovej peny vmiešame pomleté orechy zmiešané s práškom do pečiva.
- 4
Potom opatrne vmiešame sneh z bielkov a nakoniec múku. Cesto dáme do veľkej tortovej formy (aspoň 28 cm alebo do 2 menších) a pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 40 minút. Či je cesto upečené, zistíme tak, že doprostred korpusu zapichneme špajdľu. Ak sa na ňu cesto nelepí, korpus je upečený.
- 5
Upečený korpus vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Vychladnutý korpus alebo korpusy, ak pečieme vo dvoch menších formách, opatrne vyberieme z foriem a rozrežeme.
- 6
Každý natrieme džemom a naň navrstvíme časť vyšľahanej parížskej šľahačky. Tretinu krému necháme na záverečné potretie torty.
- 7
Korpusy spojíme a vrch a boky torty natrieme odloženým krémom. Tortu ozdobíme podľa vkusu.
Tiež orechová torta:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu