Orechová torta
Orechová torta

Orechová torta takmer bez múky

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 30. apríla 2023
Orechová torta takmer bez múky
Foto: Shutterstock
12 ks
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 160 °C

Suroviny

10 ks
260 g mleté
4 PL (alebo mandľová)
250 g
1 bal.
Parížska šľahačka:
2 ks (33 %)
150 g
Na potretie korpusu:




Postup

  1. 1

    Deň pred pečením pripravíme parížsku šľahačku. Smotanu privedieme do bodu varu, vložíme do nej nalámanú čokoládu, stiahneme z ohňa a po chvíli rozmiešame, aby sa čokoláda úplne rozpustila. Necháme vychladnúť a dáme do chladničky do ďalšieho dňa.

  2. 2

    Korpus: Žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky s cukrom vyšľaháme dopenista, z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.

  3. 3

    Do žĺtkovej peny vmiešame pomleté orechy zmiešané s práškom do pečiva.

  4. 4

    Potom opatrne vmiešame sneh z bielkov a nakoniec múku. Cesto dáme do veľkej tortovej formy (aspoň 28 cm alebo do 2 menších) a pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 40 minút. Či je cesto upečené, zistíme tak, že doprostred korpusu zapichneme špajdľu. Ak sa na ňu cesto nelepí, korpus je upečený.

  5. 5

    Upečený korpus vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Vychladnutý korpus alebo korpusy, ak pečieme vo dvoch menších formách, opatrne vyberieme z foriem a rozrežeme.

  6. 6

    Každý natrieme džemom a naň navrstvíme časť vyšľahanej parížskej šľahačky. Tretinu krému necháme na záverečné potretie torty.

  7. 7

    Korpusy spojíme a vrch a boky torty natrieme odloženým krémom. Tortu ozdobíme podľa vkusu.

Diskusia k receptu