Mrazom sušené:
Lyofilizované ovocie je zdravé a chutné po celý rok. Má len jedinú nevýhodu...

Jana Klimanová, 19. marca 2024     4 minúty čítania

Sušenie mrazom je veľmi šetrné k potravinám, vďaka nemu si zachovávajú cenné vitamíny. Aké sú jeho ďalšie výhody a čo naopak hrá v jeho neprospech?



Foto: Shutterstock

Určite ste sa už v rôznych receptoch stretli s lyofilizovaným ovocím alebo si na ňom radi pochutnávate len tak na samotnom. Ale viete, ako sa vyrába?

Jeho tajomstvom je sušenie mrazom, vďaka ktorému si potraviny oproti tradičnému sušeniu zachovávajú nielen farbu a chuť, ale aj nutričnú hodnotu - zostáva v nich až 90 % vitamínov, minerálov a vlákniny.

A hoci to vyzerá, že ide o "výmysel" modernej doby, metódu sušenia mrazom používali už starí Inkovia pri spracovaní zemiakov.

5 výhod lyofilizovaného ovocia

  • zachováva si pôvodnú štruktúru, farbu, chuť a vôňu
  • zachováva si nutričné ​​hodnoty - minerály, vitamíny a vlákninu
  • je bez pridaného cukru
  • je RAW (surová strava; potraviny neprešli tepelnou úpravou, pri ktorej by sa zahriali na viac ako 42 °C)
  • dobre sa skladuje a má dlhú trvanlivosť

  • Ako to funguje

    Pri lyofilizácii sa z potravín pri extrémne nízkej teplote (-60 až -80 °C) a pod tlakom odstraňuje voda. Počas tohto procesu prestupuje voda z pevného skupenstva - ľadu do plynného - pary. Teda bez toho, aby došlo ku kvapalnej fáze - vode. Takýmto spôsobom sa z potravín odstráni 98 až 99 % vody, vďaka čomu je ovocie chrumkavé a vydrží bez použitia konzervačných látok.

    Lyofilizovať sa dá nielen ovocie, ale aj zelenina, mäso, huby, bylinky, káva, čaj, syry, ale napríklad aj taká zmrzlina. Veľmi užitočná je táto metóda dokonca pri uchovávaní archeologických nálezov či vzácnych kníh.

    Kto to vymyslel?

    Autormi dnešnej formy lyofilizácie sú Francúzi Dr. Jacques Arséne d´Arsonval a jeho asistent Frédéric Bordas z College de France. Metódu vyvinuli počas prvej polovice 20. storočia.

    V Európe sa začala používať po 2. svetovej vojne. V tom čase totiž potrebovali americkí vojaci dopraviť svojim raneným na front krv. Avšak cez oceán by sa bez potrebného chladenia do cieľa nedostala. Konzervy krvi boli preto sušené mrazom.

    Ako sa dá použiť

    U nás sa však najčastejšie používa lyofillizované ovocie. Ako niečo zdravé sladké pod zub ho obľubujú najmä milovníci zdravej výživy a mamičky malých detí.



    Foto: Shutterstock

    Mrazom sušeným ovocím sa dajú ozdobiť torty, zákusky, aj doma vyrobené čokolády, bonbóny alebo rôzne nepečené cukrovinky. Lyofilizované ovocie sa hodí tiež do jogurtov, kaší, müsli alebo do granoly.

    Ak takéto ovocie pomeliete, získate tak perfektné farbivo do rôznych krémov, šľahačky či zmrzliny bez pridaných umelých prísad.

    Jedinou nevýhodou mrazom sušeného ovocia je jeho cena. Lyofilizácia je totiž najdrahšia metóda sušenia.



    ANKETA: Chutí vám lyofilizované ovocie len tak samotné?

    92,4%



    7,6%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist