Foto: Shutterstock
Šampiňóny môžu byť počas celého roka zdravým a chutným obohatením vášho jedálneho lístka. Ešte skôr, než si nejaké z obchodu prinesiete domov, mali by ste vedieť, na aké druhy šampiňónov tam môžete natrafiť. Tieto huby majú viacero odrôd, ktoré sa líšia chuťou a konzistenciou.
3 najpoužívanejšie druhy šampiňónov
Foto: Shutterstock
Biele šampiňóny: Sú asi najobľúbenejšie a predávajú sa v troch variantoch - najmenšie majú priemer klobúčikov len 2 cm a sú mimoriadne pevné. Stredne veľké uzavreté huby dosahujú priemer približne 2,5 až 3 cm a otvorené huby až 5 cm.
Foto: Shutterstock
Hnedé šampiňóny: Veľkosťou a tvarom sa nelíšia od svojich bielych súrodencov, ale farbou a chuťou áno. Majú intenzívnejšiu, mierne orieškovú chuť. Obsahujú o niečo menej vody ako biele, a preto sa počas varenia menej scvrkávajú a zostávajú príjemne pevné.
Foto: Shutterstock
Šampiňóny na pečenie: Ich klobúk dosahuje priemer približne 12 cm. Môžu byť biele alebo hnedé, ktoré sa nazývajú portobello. Tie sú veľmi obľúbené najmä v Anglicku. Vďaka svojej veľkosti sú ideálne na plnenie a zapekanie. Môžete ich aj vyprážať ako vegetariánsky „rezeň“.
Ako správne šampiňóny skladovať
Ak šampiňóny po tom, ako ich prinesiete domov z obchodu, nebudete ihneď spracovávať, kým príde ich čas, najlepšie im bude v chladničke. Nemali by ste ich v nej však uchovávať viac než 3–5 dní, pretože pri dlhšom skladovaní strácajú pevnú konzistenciu. Avšak aj po tomto čase budú jedlé.Foto: Shutterstock
Huby môžete nechať v miske, v ktorej ste ich kúpili, ale mali by ste odstrániť plastovú fóliu a misku umiestniť len voľne, aby sa k hubám dostal vzduch. Ak si kúpite vážené šampiňóny, môžete ich uskladniť v papierovom vrecku.
Huby ľahko preberajú vôňu a chuť iných potravín, preto ich neskladujte vedľa silne aromatických potravín, ako je cibuľa alebo cesnak. Ani jablká či banány nie sú vhodné ako sused, pretože plyny, ktoré vylučujú, spôsobujú rýchlejšie starnutie húb a ich vysychanie.
Ak to nie je nutné, neumývajte ich
Čistenie šampiňónov je hračka a dá sa urobiť rýchlo. Jednoducho očistite huby kefkou alebo kuchynským papierom, aby ste odstránili zvyšky substrátu, a vyrežte všetky zafarbené alebo vlhké miesta. Potom odrežte konce stopiek a ak chcete, veľké klobúčiky môžete pomocou noža opatrne olúpať.Foto: Shutterstock
Umývanie šampiňónom neprospieva, nasiaknu vodou a stanú sa „hubkovitými“. Preto ich ponárajte do vody len na veľmi krátky čas a aj to len vtedy, ak je to nevyhnutne potrebné.
Foto: Shutterstock
Kde všade sa šampiňóny hodia
Šampiňóny sú veľmi prispôsobivé a všestranné, dajú sa variť v pare, smažiť, fritovať, grilovať aj variť. Hodia sa rovnako dobre do ázijských jedál ako do jemného hubového ragú, k plátkom mäsa, do vaječných jedál, nákypov, polievok alebo do výdatnej hubovej panvice.Sú výborné k mäsu, hydine, divine, ale dobre sa kombinujú aj s inými hubami, s väčšinou zeleniny, s cestovinami, ryžou alebo knedľou, či s pirohmi. Výborné sú aj plnené zeleninou alebo mletým mäsom.
Foto: Shutterstock
Dajú sa aj nakladať do octu, soli, korenia, cesnaku a byliniek. Vyskúšajte napríklad tento recept na nakladané jemne pikantné šampiňóny:
Diskusia k článku