Majú miesto na tanieri:
Vyhadzujete ich a pritom obsahujú kopec vitamínov. Toto sú tipy, ako v kuchyni využiť listy z reďkoviek

Jana Klimanová, dnes 06:00     5 minút čítania

Fascinujú nás ich červené hlavičky a listy väčšinou končia v odpadkoch, pretože skrátka nevieme, čo s nimi. Pritom sú bohaté na živiny a v kuchyni sa dajú skvelo využiť.



Foto: Shutterstock

Reďkovkové listy odčerpávajú vlhkosť z plodov, čím ich rýchlejšie vysušujú. Preto je ideálne odstrániť zelenú vňať hneď po kúpe alebo zbere.

Ak máte reďkoviek viac, po tom, čo z nich odstránite listy, vložte hlavičky do nádoby so studenou vodou tak, aby boli celé ponorené. Nádobu prikryte a skladujte v chladničke. Vodu pravidelne meňte, aby zostala čerstvá. Tento spôsob udrží reďkovky dlhodobo chrumkavé.

V prípade, že máte reďkovky z vlastnej záhradky alebo v bio kvalite, ich listy môžete využiť. Obsahujú horčičné silice, ktoré im dodávajú mierne štipľavú chuť a výborne dochutia rôzne jedlá. Vyskúšajte ich nakrájané pridať do šalátov, alebo ich na olivovom oleji orestujte spolu s cesnakom - získate tak vynikajúcu prílohu k mäsu či k rybám.

Reďkovkové listy obsahujú vitamín C, A, E i vitamíny skupiny B. V ľudovom liečiteľstve sa odporúčajú proti infekciám zažívacieho traktu.

Šalát s reďkovkovou vňaťou

Potrebujeme:
  • hrsť reďkovkovej vňate
  • 1 šálku rukoly
  • 1/2 avokáda
  • 2 reďkovky
  • olivový olej
  • citrónovú šťavu
  • soľ
  • čierne mleté korenie

  • 1. Zmiešame reďkovkovú vňať nakrájanú na pásiky, rukolu a na plátky nakrájané reďkovky.
    2. Pridáme na kocky nakrájané avokádo.
    3. Zalejeme olivovým olejom, citrónovou šťavou, dochutíme soľou a korením.


    Z reďkovkových listov sa spolu s parmezánom a rôznymi orieškami dá pripraviť aj chutné pesto. Ak sa vám do toho veľmi nechce, nakrájanými jemnými lístkami aspoň posypte vaječnú praženicu alebo ich pridajte do nátierky.


    Listy sa hodia aj na prípravu sviežeho jarného bylinkového oleja. Stačí keď ich s olejom rozmixujete a precedíte do uzatvárateľnej, najlepšie tmavej, fľaše. Olej používajte napríklad do šalátov, nátierok či na cestoviny.

    Využite reďkovkové listy napríklad aj takto:








    ANKETA: Vyhadzujete reďkovkové listy?

    92,3%



    7,7%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist