Chlebík z droždia fotorecept
Chlebík z droždia, hlavne mienený pre začiatočníkov :)
porcia
príprava
na 150 °C
Postup
-
1
Pripravíme si kvások - pol balíčka čerstvého droždia, cukor a cca 100 ml vody rozmiešame a necháme 10 minút odpočívať. Keďže pracujeme s droždím a nie s kvasom, je nutné tento krok nepreskočiť (ja často preskakujem pri iných receptoch, ale tu je to nevyhnutné :))
-
2
Keď kvások odstál, pridáme 500 g múky (ja väčšinou používam bielu, pretože to nám doma chutí, ale dnes som tam zmiešala aj trocha chlebovej, keďže som mala nazvyš) a zvyšných 300 ml vody. Ak pridáte viac, s cestom sa bude horšie pracovať a nebude veľmi držať tvar (aj tu už to môže byť "problém"). Cesto musí ostať lepkavé, ak vám vyšiel "pekný" nelepkavý bochník tak ste pridali málo vody, chlieb bude veľmi hutný. Vodu s múkou premiešame, cesto prikryjeme kuchynskou utierkou alebo fóliou a necháme 30 minút kvasiť, najlepšie na teplom mieste.
-
3
Po 30 minútach cesto odokryjeme, schytíme zo spodu, vytiahneme cíp hore a prekryjeme. Toto spravíme z každej strany
-
4
Toto budeme robiť dokopy aspoň 3-krát, s 30 minútovým odstupom, počas ktorého cesto prikryjeme. Po poslednom prekrývaní necháme cesto odpočívať ďalších 30 minút. Potom vrch cesta pomúčime, pomúčime si aj dosku a misku otočíme a necháme cesto vypadnúť. (na obrázku je ako vyzerá po natiahnutiach)
-
5
Cesto si takto natiahneme, nevaľkáme! Všetky vzduchové bublinky by sme stratili.
-
6
Poskladáme
-
7
Stočíme
-
8
Kraje "zaštopkáme", vložíme do pomúčeného košíčka alebo do čistej (pomúčenej) misky a necháme 45 minút odpočívať. Potom preložíme na plech. Keďže máme celkom vysoký pomer vody na múku, cesto sa zvykne roztekať, čiže ja som použila zapekaciu misu, urobte podľa seba, len musíte dať cestu dostatočný priestor na to, aby zrástlo. Cesto necháme odpočívať dokiaľ sa nám nezohreje rúra. Pred a po pečení pretrieme vodou. Pečieme na cca 150 °C, nemerala som to, pretože naša rúra je už veľmi stará, keď bude vrch chlebíka pekne zlatistý, vtedy je čas ho vybrať
-
9
Jediný problém, ktorý som ešte nevyriešila je, že kôrka je celkom mäkká a nie chrumkavá - to sa dá dosiahnuť nižším obsahom vody v ceste, ale tým obetujete mäkkosť a nadýchanosť. Ak by ste chceli ale taký, odporúčam cca 1:2 pomer voda-múka.
spoločne s múkou, najlepšie premiešať múku a soľ zvlášť :)