Majstri varešky:
Pani Naam a jej Thajsko na tanier

Parichart Bystriansky (Pani Naam), majiteľka reštaurácie Naam Thai Food a lektorka Školy varenia pre gurmánov vo Sv. Jure, 20. februára 2021     3 minúty čítania

Je to už 15 rokov, čo som prišla na Slovensko a ako to často býva, priviedla ma k vám láska.



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Pochádzam zo severovýchodu Thajska, z oblasti, kde je veľmi pikantná kuchyňa, a tak som bola na štipľavé jedlá zvyknutá od malička. Tak isto, ako som sa od malička učila od mojej mamičky a babičky variť.

Lenže keď som prišla sem a chcela som navariť manželovi thajské jedlá, zistila som, že tu nie sú dostupné potrebné suroviny. Tak vlastne vznikol nápad – začať ich dovážať a urobiť si obchodík s thajskými potravinami. Postupne sa pridali ochutnávky a neskôr k obchodíku pribudla a aj samoobslužná reštaurácia. Už niekoľko rokov učím variť „po thajsky“ aj fanúšikov nášho jedla v Škole varenia pre gurmánov.

Do minulého roka chodilo do Thajska naozaj veľa Slovákov. Veľmi ma teší, že keď sa mnohí z nich boli u nás vo Freshmarkete najesť, povedali, že to, čo jedli tu, sa nijako nelíšilo od toho, čo jedli v Thajsku. To je pre mňa naozaj vyznamenanie.

Ale malé thajské „hody“ si viete občas pripraviť aj doma. Thajská kuchyňa je špecifická tým, že používa pri príprave jedál veľa rôznych ingrediencií, takže môžete v jednej chvíli cítiť slanú, sladkú, kyslú aj štipľavú chuť. Recepty, ktoré som vybrala, patria v Thajsku medzi najobľúbenejšie. Keď si niektoré z týchto jedál chcete pripraviť doma, radím to, čo aj na mojom kurze – používajte presne tie suroviny, ktoré sú uvedené v recepte, nepridávajte, čo tam nepatrí. Tak sa vám podarí naozaj autentické jedlo. Ale najmä – variť musíte s láskou, verím tomu, že ak sa niečo robí srdcom, dostaví sa úspech.

Thajské recepty Pani Naam nájdete TU:











Diskusia k článku







 



TOPlist