Ryžový dezert
Ryžový dezert

Sladká lepkavá ryža s mangom

Parichart Bystriansky (Pani Naam)
majiteľka reštaurácie Naam Thai Food a lektorka Školy varenia pre gurmámov vo Sv. Jure, 12. februára 2021
Sladká lepkavá ryža s mangom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Lepkavá ryža (sticky rice) je druh ryže, ktorá sa po uvarení mimoriadne lepí. Má hrubšie zrnká, preto predtým, než ju začneme pripravovať, musia trošku Zobraziť celý popisLepkavá ryža (sticky rice) je druh ryže, ktorá sa po uvarení mimoriadne lepí. Má hrubšie zrnká, preto predtým, než ju začneme pripravovať, musia trošku zmäknúť. To je dôvod, prečo ju treba nechať na noc namočenú vo vode.

6
porcií

Suroviny

500 g
350 g
500 ml
1,5 ČL
3 ks
2 ks
1 PL




Postup

  1. 1

    Lepkavú ryžu necháme namočenú vo vode minimálne 4 hodiny, ale môžeme aj celú noc. Potom vodu vylejeme a ryžu varíme (naparujeme) 20 minút. Potom ju „prehodíme“ na druhú stranu a naparujeme ešte 5 minút. Hotovú preložíme do misky a zakryjeme.

  2. 2

    Do hrnca nalejeme 400 ml kokosového mlieka, pridáme pandánové listy, soľ a varíme asi 5–10 minút. Potom pridáme kryštálový cukor a spolu varíme ešte 5 minút. Túto zmes nalejeme na ryžu, premiešame a necháme ryžu napiť zmesou asi na 15 minút.

  3. 3

    Do hrnca nalejeme 100 ml kokosového mlieka, pridáme pol čajovej lyžičky soli, premiešame a pridáme ryžovú múku. Všetko vymiešame (cca 5 minút), kým zmes nezhustne. Na tanier naservírujeme ryžu, pridáme očistené thajské mango a zalejeme pripravenou omáčkou.

Diskusia k receptu