Majstri varešky:
Jozef Riska a jeho recepty z prírody

Jozef Riska, šéfkuchár, autor projektu outdoorových degustácií Terra Gustus, 10. júla 2021     3 minúty čítania

Príroda je pre kuchárov, ale určite nielen pre nás, miestom, kde sa dá oddýchnuť a načerpať silu, ale aj nekonečnú inšpiráciu. Tiež je zdrojom surovín, z ktorých sa dajú uvariť výborné jedlá.



Foto: Archív Jozefa Risku

Najznámejším a najrozšírenejším „darom“ prírody v kuchyni sú určite huby. Ale oplatí sa vyskúšať aj niektoré netradičné suroviny, ktoré sa v kuchyni veľmi nevyužívajú.

Keď sa povie napríklad žihľava v kuchyni, väčšina si asi predstaví žihľavový čaj, prípadne sirup, v najlepšom prípade šalát. Mladá žihľava sa však dá použiť aj do rizota. Dá mu krásnu farbu a zaujímavú chuť.

Z púpavy bolo zase jeden čas populárne robenie medu. Dá sa z nej jednoducho urobiť aj sirup, ktorý osvieži taký tradičný dezert, ako je crème brûlée. Spolu s rebarborou, ktorú teraz už bežne dostaneme v obchodoch, ale voľakedy rástla pri plotoch v záhradách takmer ako burina.

A do tretice lesné huby – tie obohatia takmer každé jedlo, jahňacinu nevynímajúc. Tá získava na popularite, čo možno súvisí aj s tým, že sa začala v obchodoch častejšie vyskytovať.

Variť sa dá nielen z prírody, ale aj v prírode. Pričom nemám na mysli len tradičné opekanie či kotlíkový guláš. Na ohni sa dajú pripraviť aj naozajstné kulinárske špeciality. Podľa mňa nie je nič lepšie, ako spojiť pobyt na vzduchu, v krásnom prostredí so zážitkovou gastronómiou.

Recepty s darmi prírody od Jozefa Risku:








Diskusia k článku







 



TOPlist