Foto: Archív Jozefa Risku
Najznámejším a najrozšírenejším „darom“ prírody v kuchyni sú určite huby. Ale oplatí sa vyskúšať aj niektoré netradičné suroviny, ktoré sa v kuchyni veľmi nevyužívajú.
Keď sa povie napríklad žihľava v kuchyni, väčšina si asi predstaví žihľavový čaj, prípadne sirup, v najlepšom prípade šalát. Mladá žihľava sa však dá použiť aj do rizota. Dá mu krásnu farbu a zaujímavú chuť.
Z púpavy bolo zase jeden čas populárne robenie medu. Dá sa z nej jednoducho urobiť aj sirup, ktorý osvieži taký tradičný dezert, ako je crème brûlée. Spolu s rebarborou, ktorú teraz už bežne dostaneme v obchodoch, ale voľakedy rástla pri plotoch v záhradách takmer ako burina.
A do tretice lesné huby – tie obohatia takmer každé jedlo, jahňacinu nevynímajúc. Tá získava na popularite, čo možno súvisí aj s tým, že sa začala v obchodoch častejšie vyskytovať.
Variť sa dá nielen z prírody, ale aj v prírode. Pričom nemám na mysli len tradičné opekanie či kotlíkový guláš. Na ohni sa dajú pripraviť aj naozajstné kulinárske špeciality. Podľa mňa nie je nič lepšie, ako spojiť pobyt na vzduchu, v krásnom prostredí so zážitkovou gastronómiou.
Diskusia k článku