Crème brûlée
Crème brûlée

Púpavovo-medové crème brûlée s rebarborovým sorbetom

Jozef Riska
šéfkuchár, autor projektu outdoorových degustácií Terra Gustus, 29. júna 2021
Púpavovo-medové crème brûlée s rebarborovým sorbetom
Foto: archív Jozefa Risku
4
porcie

Suroviny

120 g
20 g
100 g
4 PL
500 ml
Rebarborový sorbet a marinovaná rebarbora:
200 g
100 g
50 ml
700 ml




Postup

  1. 1

    Rebarborový sorbet: Polovicu rebarbory očistíme, pokrájame a uvaríme v 500 ml vody s 50 g cukru. Rebarboru vyberieme a vodu s cukrom ďalším varom zredukujeme na sirup. Ten pridáme k uvarenej rebarbore a vymixujeme do hladka. Dáme do zmrzlinovača a vyrobíme sorbet, alebo dáme do nádoby a vložíme do mrazničky.

  2. 2

    Marinovaná rebarbora: Druhú polovicu rebarbory očistíme, pokrájame, uvaríme a dáme do nádobky. Pripravíme nálev z 50 g cukru, vínneho octu a 200 ml vody. Zredukujeme ho varom na polovicu a zalejeme ním rebarboru. Necháme marinovať v chladničke 3–4 hodiny.

  3. 3

    Púpavovo-medový sirup: Do hrnca dáme vodu, trochu ocukríme a dáme prevariť. Odstavíme, pridáme púpavu a hodinu lúhujeme. Scedíme, pridáme med a vzniknutú tekutinu zredukujeme varom tak, aby vznikol sirup.

  4. 4

    Crème brûlée: Zohrejeme smotanu, ale nesmie zovrieť. Do žĺtkov pridáme púpavovo-medový sirup podľa chuti. Vyšľaháme a postupne, za stáleho miešania pridávame do zmesi horúcu smotanu. Nalejeme do ohňovzdorných mištičiek a dáme piecť do rúry rozohriatej na 180 stupňov na 30–40 minút.

  5. 5

    Crème brûlée podávame obložené marinovanou rebarborou a s rebarborovým sorbetom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia