Luxusný nápoj:
Perfektná chuť, intenzívny zážitok... Užitočné rady, ako pripraviť tú najlepšiu horúcu čokoládu

Veronika Lucáková, včera 06:00     4 minúty čítania

Tipy, ako si dopriať lahodný čokoládový zážitok v pohodlí domova.



Foto: Shutterstock

V chladných dňoch niet lepšieho spoločníka ako šálka hustej a voňavej horúcej čokolády. Tento luxusný nápoj si môžete vychutnať v čokoládovni, kaviarni, ale určite aj doma a lacnejšie. Aby bol váš sladký čokoládový zážitok naozaj dokonalý, využite pri príprave naše tipy.

Základom je kvalitná čokoláda

Zabudnite na hotové instantné zmesi, ktoré nájdete v obchodoch. Pravé tajomstvo spočíva v používaní kvalitnej čokolády s vysokým obsahom kakaa (aspoň 70 %). Horká čokoláda prinesie intenzívnu chuť a krémovú textúru. Ak máte radšej sladší variant, zvoľte mliečnu čokoládu. Tá má nižší podiel kakaa aj viac cukru, tak vám asi skôr ulahodí.

Plnotučné mlieko je nositeľom chuti

Na prípravu horúcej čokolády použite plnotučné mlieko alebo kombináciu s rastlinným mliekom (mandľové, ovsené) pre krémovejší a jemnejší nápoj. Smotana na šľahanie v malom množstve dodá ešte lepšiu textúru a chuť.

Správne ochutenie

Nezabudnite na koreniny, ktoré podčiarknu chuť čokolády. Štipka mletej škorice, vanilkovej pasty alebo vanilkového extraktu, či štipľavé kajenské korenie, môžu nápoj povýšiť na novú úroveň. Pre milovníkov silnejších chutí, samozrejme len dospelých, odporúčame pridať kvapku rumu, whisky alebo likéru.

Ako na to

V hrnci zahrejte mlieko, ale nenechajte ho zovrieť. Pridajte nasekanú čokoládu a miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Dochuťte podľa vašej predstavy napríklad pridajte vanilkový extrakt, škoricu alebo štipku soli. Pre extra hladkú konzistenciu nápoj premixujte ponorným mixérom.

Servírovanie a zdobenie

Nezabudnite ani na estetiku, tá tiež pôžitok z nápoja ešte zosilní. Horúcu čokoládu podávajte v predhriatych šálkach, ozdobte šľahačkou, posypte nasekanou čokoládou alebo cukríkmi marshmallows. Drobné detaily robia veľký rozdiel.



Foto: Shutterstock

Čo sa nevypláca

Nepoužívajte vodu namiesto mlieka a horúcu čokoládu nepripravujte ani s príliš odtučneným mliekom – nápoj stratí na bohatosti.

Zďaleka sa vyhnite lacným čokoládovým tyčinkám s vysokým obsahom cukru. Chuť nápoja s takouto čokoládou je len sladká a „prázdna“.

Nepreháňajte to s koreninami – menej je viac. Priveľa škorice celkom prebije chuť čokolády a rovnako ani štipľavé čili vo väčšom množstve nie je práve ideálne.

Dostali ste práve chuť? Inšpirovať sa môžete aj receptami našich prispievateľov:













ANKETA: Máte radi čokoládu s čili?

63,0%



37,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist