Lahôdky z odpadu:
6x kulinárske „šupy“, na ktorých si ešte pochutíte!

Jana Klimanová, 4. júla 2023     3 minúty čítania

Vyhadzovanie zvyškov potravín nie je ekologické, ani ekonomické. Väčšina šupiek zo zeleniny a ovocia sa dá ešte skonzumovať. Ideálne je, ak ovocie a zeleninu kupujete od miestnych farmárov, aby v šupkách neboli neželané pesticídy.



Foto: Shutterstock

1. Koreňová zelenina

Šupy z koreňovej zeleniny, ale napríklad aj z cukety, môžete dať do mrazničky a keď sa vám hodia, urobiť z nich chutný zeleninový vývar. Použiť ho môžete napríklad do rizota. Keď uvarené šupky vo vývare rozmixujete a pridáte k nim smotanu, máte chutnú krémovú polievku.

Zo šupiek a odrezkov koreňovej zeleniny si môžete vyrobiť aj polievkové korenie. Nechajte ich vysušiť v rúre, pridajte soľ, sušené bylinky a usušené rozmixujte.



ANKETA: Vyskúšate niektorý z našich tipov na spracovanie šupiek z ovocia či zeleniny?

22,0%



78,0%







Diskusia k článku

mamec
K tým pesticídom. Neviem, či v dnešnej dobe ešte existuje na Slovensku oblasť, kde sa dá pestovať niečo bez nich. Od príbuzných, čo majú záhradky viem, že už takmer každú plodinu napáda nejaká choroba, alebo škodca.






 



TOPlist