Kým prišla Nežná revolúcia:
Socialistický fastfood

Redakcia Varecha.sk, 14. novembra 2016     7 minút čítania

Je to už 27 rokov, čo sme trávili dni demonštráciami proti totalitnému režimu. A po nich sme zvyčajne vyhladli a tak cesta z námestia častokrát viedla do Mliečneho baru či Lahôdok, ako sa vtedy volali predajne s občerstvením. Na čom sme si za socíku pochutnávali, kým k nám neprišli reťazce slávnych svetových fastfoodov? Zaspomínajte si s nami.

Vlašák


Foto: Kimlo



Moje obložené chlebíčky (fotorecept)


Foto: Jerica



Treska v majonéze


Foto: Butcher



Parížsky šalát


Foto: Janocka84



Utopenci (fotorecept)


Foto: Gordonko



Feferónový šalát


Foto: Kimlo



Obložené ruské vajcia


Foto: Bambuch



Rybací kusový šalát (fotorecept)


Foto: Tinca



Aspikové tortičky (fotorecept)


Foto: Evusik



Makové pirôžky (fotorecept)


Foto: Lenka1503







Chcete dostávať každé ráno redakčný výber nových receptov zo stránky Varecha.sk do e-mailu?






Sladké inšpirácie na víkend












Zdravé recepty na celý týždeň
















Diskusia k článku

zahra
Tie pochutky aj teraz predcia vsetky fastfoody sveta. Je to nieco, naco sa nenormalne tesim k rodicom. Samozrejme okrem nich.:)))
1x radost
zahra
a to som zabudla napisa@Zahra (14.11.2016 11:26)
t, ze som veganka, takze iba vegan food. Nastastie uz je dostat vsetko vo vegan verzii.
hubata
Bryndzové halušky, grilované kurčatá s chlebom a uhorkou, vyprážané filé so zemiakovým šalátom, ale aj vianočka, bábovka, kysnuté koláče, "bundáš chleba"s paradajkou a paprikou, mastný chleba s pohárom kakaa, bielej kávy alebo mlieka tiež patrili do sortimentu mliečnych barov. Na jahodový mliečny koktajl bola vždy veľká rada. V pohároch sa predával BB puding, poliaty šťavou a ozdobený jednou-jedinou čerešňou, dostať bol aj šľahaný tvaroh v kelímku. Predávali sa aj pomazánky najviac asi bryndzová a oškvarková. Obľúbené boli aj nárezy z rôznych druhov syra alebo salámy a veľa druhov obložených chlebíčkov. Automaty na výrobu ruských pirôžkov so sladkými, ale aj mäsovými plnkami boli tiež obľúbené a kupovali sa aj po 10 kusov. Nechýbali ani zemiakové placky, lángoše, palacinky...... Pouliční predavači v zime predávali pečené gaštany tie sme si dali do bundy a zohrievali nás, ulicami voňali aj pečené zemiaky v šupke

Samoobslužné jedálne ponúkali aj na "stojáka" kompletný obed: knedlo-vepřo-zelo, segedínsky a maďarský guláš, pečené plnené fašírky so šalátom, španielsky vtáčik s ryžou...... a veľa druhov jedál zo zabíjačiek: podbradok, varené údené koleno, pečené koleno, huspeninu, zabíjačkové taniere s kyslou kapustou, veľa druhov desiatových polievok ktoré sa jedli s bosniakom alebo pletenkou.

V predajniach "Ryba" boli tiež dlhé úzke pulty kde ste si mohli zjesť svoj šalát s pečivom, a zapiť kofolou alebo pivom. Mimochodom rybacie konzervy všetkých druhov boli oveľa väčšie ako dnes, ale aj ryby v nich obsahovali veľké kusy mäsa.
evita1a
Kam sa hrabú dnešné ,, fastfoody". Už len tá trvanlivosť hovorí za seba. Samá chémia, na udržanie farby, predlžovanie času spotreby, dochucovadlá........Toto je dnešný FASTFOOD!!! Rozhodne súhlasím s predchádzajúcimi príspevkami, zažila som tú dobu a je mi úprimne ľúto a smutno za domácimi a zdravými potravinami a výrobkami. Tiež hľadám napríklad dnes recept na ten pravý soc. bosniak. Keď rozprávam vnučke o tom ako bolo kedysi, že jogurt bolo treba skonzumovať do 3. dní , šunková saláma mala svoju špecifickú lákavú chuť a to isté šunka. Dnes keď si kúpite akúkoľvek šunku tak je to s prepáčením sr..ka. Všetko na jedno kopyto, sem tam sa nájde výrobok na ktorom si pochutíte. Podotýkam, že nemám na mysli tie s podielom mäsa pod 90%. To je totiž totálny brak. Stačí si pozrieť video o výrobe šunky na východoeurópsky trh. To by ste pozerali. To isté platí aj o chove lososov. Od vtedy si nekupujem lososa. A naša sebestačnosť ? Na zaplakanie kam sme to dotiahli, na zamyslenie........
1x haji
2010
@evita1a (2.5.2020 09:14)
Ale su dobre, lenze je to ovela zlozitejsie ich najst. Reklama, pekny obchod neznamena nic, plus tym ze nie su CSN normy tak staci zmena kuchara a to co bolo dlho dobre uz nie je.
To bude zaujmave ako klesne kvalita, velkost porcii ked sa teraz otvori po dvoch mesiacoch.
1x haji






 



TOPlist