Slané bosniaky fotorecept

iva63 - fotkaiva63, 15. marca 2013
Slané bosniaky (fotorecept)
Foto: iva63

bosniaky sú u nás veľmi obľúbené-:) jednoduchý, rýchly recept bez čakania na kvások s použitím múky ražnej chlebovej a T-650

6
porcií

Suroviny

250 g
250 g
1 čl
1 čl
1/2 čl
1/2 čl
75 g
7 g
350 ml
na potretie:
na posyp:




Postup

  1. 1

    všetky suroviny dáme do misky, hákmi miesime cesto.. posypeme múkou a prikryjeme ľanovou utierkou ,necháme kysnúť...

    Slané bosniaky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    cesto musí dostatočne zvačšiť svoj objem

    Slané bosniaky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    cesto je dosť lepkavé...ale netreba sa toho báť...poriadne si pomúčime dosku ...

    Slané bosniaky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    rozdelíme na 6 dielov

    Slané bosniaky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    každý diel dostatočne spracujeme a vytvarujeme do tvaru bochníka...ak je to potretné, tak si kľudne pomúčime...ja som múčila múkou T-650

    Slané bosniaky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    bosniaky dáme na suchý plech

    Slané bosniaky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme hrubozrnnou soľou

    Slané bosniaky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    už neprikryjeme, rozohrejeme rúru na 200stupňov...čas kysnutia trvá vlastne toľko, čo máme rúru pripravenú na pečenie

    Slané bosniaky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    piekla som znovu na druhej mriežke zo spodu, kvôli dostatočnému prepečeniu zo spodu...(doba pečenia je individuálna, záleží od typu rúry!)

    Slané bosniaky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    upečené bosniaky necháme úplne vychladnúť na mriežke

    Slané bosniaky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    -:)

    Slané bosniaky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    takto vyzerajú z vnútra

    Slané bosniaky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    dobrú chuť prajem-:)

    Slané bosniaky (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

frezia68
Aké pekné a celkom pekne nadýchané,zasa musím piecť :-)
iva63
ďakujem srdečne za vaše milé komentáre...
jerica
@iva63 jeden recept leší ako druhý , k tomu niet čo dodať , iba ak
" pár exscelnt" PALEC HORE NA STO "X"
Nie nejaká ale perfektná !!!!
iva63
@jerica ďakujem srdečne-:) veľmi rada pečiem a mám veľkú radosť, keď recepty, ktoré pridávam na varechu robia radosť aj iným...a tiež som vďačná za všetky recepty, rady a nápady, ktoré som sa ja naučila práve tu, na vareche! ďakujem
mracik9
ivka tak ti poviem,radosť si nám urobila veľkú,sme radi že si tu,medzi nami :))
iva63
ďakujem, ďakujem,ďakujem...varecha.sk je super!!!
lusinkab
no tak tieto vyzeraju tiez uzanse :-) ani nevies ako si ma potesila kedze chlebik a pecivo nekupujem a takychto receptikov nie je nikdy dost :-) uz sa na nich veeeelmi tesim :-)
zdenka1009
@iva63 ďakujem,že ma stále inšpiruješ svojimi krásnými výrobkami...určite vodové pečivo aj bosňáky sú výborné -:)
havino
Ivka, hotovo, chválim, odporúčam, trošku viac soli som dala, my sme slaní celkovo, boli k držkovej polievke, miesto šošovicovej.


iva63
@havino krásne sa Ti vydarili..super...a čo sa týka soli, Táni prepáč, ja som napísala včera na fb len pol KL soli...ale som sa zmýlila, večer som na mojom "pracovnom zdrape papiera" zistila, že som použila jednu celú KL!...ale tu v recepte som už uviedla správne množstvo...
havino
foťák mám, dve kamery, ani jedno nemám doma, čo moji psíčkari vláčia so sebou a momentálne sú u jedného mládenca. Potom to takto vyzerá, fotila som mobilom, hrozná fotka,ako zo starého filmu. Ja som dala viac ,ako kávovú lyžičku, lebo som nemala hrubozrnú soľ, ale potrela som vajíčkom ešte so soľou.
samanka
sú perfekné, vyzerajú nadýchané a ľahučké, ukladám
iva63
Táni, dobre si to vyriešila tým posoleným vajcom..super.! a foto je výborne...je krásne vidieť, že máš cesto nadýchané, bublinkové...a o to ide-:))) teším sa,že vám chutili
afataga
tak tieto sa mi pacia este viac, uz len tie oskvarky a nejake dobre pivo, potom lahnut a trochu porozmyslat o zivote :-)
1x frezia
používateľ nemá avatar
hag
hag
Toto musím vyskúšať! Vyzerajú lákavo.
ocko
no super co si zacat ked je skaredo a zasa idem piect uz sa tesim vdaka
sovka62
Odjakživa boli pre mňa bosniaky a vodové žemle tým najlepším pečivom na svete. Ale také krásne ako ich máš ty (jedno i druhé) som v živote ani nevidela, nie že jedla. U nás teraz predávajú bosniaky vyslovene škaredé, tuhé valce, z ktorých sa ani odhryznúť nedá, tak sú ubité. Vyskúšam tieto tvoje, hádam už zajtra, zbiehajú sa mi sliny.
pusta
už dávno som hľadala rp na bosniaky - tieto sú úžasné a už aj v kk
zdenkas
Pridávam sa ku pochvalám:-) aj mne sa bosniačiky veľmi páčia.A hlavne tie zemiaky,že ich nemusím dopredu variť.Budú šup , šup hotové .Dík za receptík.
medovnicek
Ivka veľmi si ma potešila týmto receptom, keď som bola malá moja maminka mi ich pravidelne nosila z práce, teraz si ich skúsim pripraviť podľa tvojho receptu
iva63
ešte som zabudla napísať, že bosniaky som tiež piekla iba z T-650...nekombinovala som múky...ostatné suroviny som dodržala tak isto ako sú uvedené v recepte...možno o pol kávovovej lyžičky viac soli som použila!
všetkým vám ďakujem za vaše milé komentáre a dúfam, že budete s výsledkom súpokojní...budem rada ak sa ozvete, ako to dopadlo-:)
danda3
Ivka, ja len lačne pozerám do monitoru, to Tvoje pečivo, no nemám slov, pamätám si bosniaky, ešte za socíku, také dobré už nie sú, ak si ich chcem pripomenúť, budem si ich musieť upiecť podľa Tvojho krásneho receptu. ♥
danda3
@havino Fotka nemá chybu, vyzerá ako zo starého kalendára a bosniaky sa Ti podarili na 1!☺
havino
@danda3 , mladé z teba dostanem, som sa teraz zrehotala, no ale bohužial si to správne pomenovala, starý kalendár.... no ved ozaj, ja som vám tie staré socíkové bosniaky chcela pripomenúť zrejme, aj ked nevedomo, ale chutili výborne, chválim @ivkin recept
ursula4
@iva63 neodolala som týmto Tvojím bosniakom a dnes som ich upiekla.Sú veľmi dobré,určite som ich nepiekla iba raz.Ďakujem za recept
iva63
@ursula4 veľmi ma teší, že sa ti recept páči-:) a vyskúšala si ho! ďakujem-:)
neposed
uzasne bosniaciky, vonaju az sem, toto sa neda nevyskusat. Vdaka za paradny recept.
pusta
@Iva63 , bosniaky sa fantasticky vydarili. sú vynikajúce. len som musela pri tej istej teplote znížiť čas z tvojich 40 minút u mňa na 25 minút. dakujem za recept. neviem pridávať fotky ku komentárom, tak som poprosila redakciu, takže až dnes budú pridané. ešte raz dakujem.
1x alkalo
iva63
@pusta ďakujem, že si recept výskúšala a bola si s výsledkom spokojná! každá si poznáme svoju rúru na pečenie, preto doba pečenia je naozaj individuálna, u každej iná...(už je to aj v recepte doplnené)...ďakujem ti aj za tvoj komentár pod recept, určite poslúži tým, ktorí chcú recept vyskúšať! pekný deň prajem všetkým
sovka62
Moje sú práve v rúre, počas celej prípravy som mala recept na monitore, aby som ho do detailu dodržala. Zdalo sa mi divné, že máš to cesto oveľa belšie ako ja, ale vysvetlenie je v komentároch, tentokrát len z T-650.
Nechcem to zakríknuť, ale hádam sa mi vydaria, cesto mi ešte na plechu kyslo tak, že sa na povrchu tvoria dierky. Keď dopečiem pošlem foto na mail, sem to pridať neviem.
pusta
@Iva63 - skúsila som to teraz sama, aj ked redakcia fotku už pridala. tak sa teším....určite upečiem znovu.
pusta
@Iva63 , jasne tak som to aj myslela, preto som to o čase pečenia aj napísala, pravdaže, každá trúba pečie inak, treba aby si to gazdinky úvedomili a sledovali pri prvom pečení svoju trúbu. vdaka.
iva63
@sovka62 tá farba cesta v mojom prípade je naozaj iba "zdanie"-:) všetko záleží od môjho fotoaparátu-:) ak pečiem cez deň foto vyzerá inak, ako keď fotím večer, vtedy je blesk taký intenzívny, že som prekvapená tou tmavšou až žltou farbou-:))) tak z farby si hlavu nelám!...je dobré, že ti cesto hádže bubliny, lebo to je dôkaz o tom, že si sa s ním poriadne "vyhrala"..a to je super! ale keď sa ti recept osvedší a budeš ho viackrát opakovať, sama prídeš na to, akú dobu kysnutia bosniaky potrebujú..lebo niekedy aj prekysnutie, nie je moc dobré...ale ty si šikovná-:) taktiež je dôležité ustrážiť si dobu pečenia, lebo nechcem sa stále opakovať, ale to záleží od každého typu rúry!...nie sú rovnaké...ja pečiem veľa, niekedy ani nezohrejem rúru, pečiem teplým vzduchom, tak vtedy je tá doba pečenia je úplne iná... horevyššie aj @pusta uviedla, že piekla iba 25 minút!
držím palce , prajem dobrú chuť a krásny slenečný deň!
iva63
@pusta krásne ukážkové bosniaky si upiekla...blahoželám a srdečne ďakujem-:)
iva63
oprava: prajem krásny "SLNEČNÝ" deň
pusta
@iva63 , dakujem za pochvalu, ale bez tvojo perfektného rp by to nešlo, to ja dakujem tebe.
iva63
@sovka krásne bosniaky si napiekla, super...mňam, len sa do nich zahryznúť! si veľmi šikovná
milá @jerica si poklad! ďakujem, že si spolupracovala a vložila si foto do komentárov pod recept-:) prajem Vám krásne nedeľné popoludnie!
sovka62
Zlatá duša @jerica sem prilepila fotografiu, takže takto sa mi vydarili na prvú šupu.
iva63
milá sovka62 ohromne sa Ti vydarili!...paráda!!! blahoželám-:)
iva63
aj pri tomto recepte všetkým ďakujem, ktorí recept vyskúšali! dovolila som si odstrániť z receptu údaje o výške teploty a dobe pečenia, aby tento údaj nebol pre niekoho "smerodatný"...každá rúra pečie inak a preto si musí každý určiť a ustrážiť dobu pečenia aj teplotu...ja som piekla tak, ako je v postupe napísané...bosniaky boli výborné a chrumkavé...všetkým prajem, aby boli s výsledkom svojej práce len a len spokojní...je veľká škoda, ak sa niekto natrápi s prípravou a potom presne dodrží moje údaje a nie je s výsledkom spokojný, lebo má pečivo veľmi tvrdé...nepridávam recepty preto, aby som niekomu zle radila! ďakujem vám za priazeň a všetkým želám krásny deň a veľa zdaru pri pečení-:)
iva63
v recepte som použila klasický 8% ocot...
agarko
Vyzerajú úžasne a určite aj tak chutia.
Prosím o radu, ktorá značka sušeného droždia je dobrá, používala som čerstvé.
iva63
@agarko ja používam čerstvé droždie zn.FALA...ďakujem, že si klikla na môj recept
iva63
@sofik potešenie je na mojej strane! ďakujem, že si pod recept prispela komentárom-:)
becky
dakujem za odpoved. doma som nasla len balzamikovy ocot. myslis, ze to bude problem? (som pekarka/kucharka zaciatocnicka) :)
afataga
dnes som ich piekla ku kelovemu privarku s fasirkou, su vyborne,ja som dala aj trochu celozrnnej muky


iva63
@afataga krásne sa Ti vydarili-:) áno múky kombinujem aj ja veľmi rada...tam sa fantázii medzi nekladú...a narobila sa mi chute! idem zamiesiť aj ja-:)
@becky kludne použi ocot, ktorý máš doma-:)
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
krasne bosniaky.......upeciem ich na Vianoce k pecenemu prasiatku!!!!Muz sa potesi!!!!! :)
mijaita
@iva63 mam v KK tyhle tvoje bosniaky a dneska se hodily, za chvili prijde navsteva. Upekla jsem je jen z bile, hladke mouky a kmínu. Těsto v pekárně, krásné. Ale pak se dost lepilo ? Nechtela jsem pridavat moc mouky dalsi, vyplatilo se. Jsou fantastické!!
Ale rekni mi, jak to ze je mas upecene i ze stran? Pekla jsi na horkovzduchu? Za krasny recept ***** a voňavé foto :-)


mijaita
Uz to vidim, musim peclivejc ovajíčkovat :-) A take az ted jsem se docetla, ze se testo lepi. Ja jsem si jen opsala kolik ceho a vic jsem to neprohlizela. Dobre mi tak, vid? :-)
zolik
@tatranocka dakujem za tip a za link. Tieto su take ake si ich pamätam z pekarne v Manderlaku.
Ale je ich dost, tak skusim z polovicnej davky. Prajem pekny den.
zolik
@tatranocka OK, dam na Teba. Spravim z celej. A dobre slane. Este mam slovensku muku (4kg T650) vies ja si ju setrim ;-) lebo neviem kedy mozem ratat z dalsou dodavkou.
kika1212
@ivka63 tak dlho som sa na ne chystala, ale vďaka @zolik ovi a @tatrano čke bol recept oprášený a bosniaky sú na svete. Sú vynikajúce, oplatí sa piecť, @zolik z polovičnej? maj rozum:-) Dievčatá ďakujem




zolik
@kika1212 mas ich ako malovane. z toho 1/2kg Ti vysli taketo krasne 4 kusy? tak budem mat rozum a urobim z celej davky.
kika1212
@zolik , ja som pridala po 50 g z každej múky (mala som zbytok ražnej, tak som chcela minúť), trochu viac vody, tak zo 600 g múky bolo 8 kusov a skutočne boli výborné, ak skúsiš určite budeš spokojná
zolik
@kika1212 dakujem za tvoju rychlu odpoved. toto su pre mna velmi dolezite informacie :-). ako som pisala vyssie, musim setrit muku. neuveris, ale ja z tejto muky tu neviem urobit take kysnute cesto na ake som zvyknuta.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia