Kuchynské SOS:
Presolená, štipľavá, mastná či prihorená? Rýchla pomoc, ako zachrániť pokazenú omáčku

Jarmila Horváthová, 7. júla 2024     3 minúty čítania

Mäso sa vám podarilo, ale tá omáčka! S našimi radami ešte rozhodne nie všetko stratené...



Foto: Shutterstock

Šťava alebo omáčka k pečenému mäsu je povestná bodka na i, bez nej nie je dokonalé. Lenže čo ak sa stane, že pečené mäso pre hostí alebo na nedeľný obed je hotové a omáčka je príliš slaná, mastná, štipľavá či dokonca prihorená? Teraz je každá rada drahá a my ich zopár máme.

Ak je presolená

Ak redukujete vývar či šťavu, s ktorým sa mäso pieklo, ľahko sa môže stať, že bude príliš slaný. Aby sa to nestalo, mal by sa soliť opatrne, dosoliť by sa mal až hotový.

Lenže čo v prípade ak sa to už stalo? Do slanej omáčky nastrúhajte uvarený (vo vode bez soli) a ošúpaný zemiak. Potom ho rozmixujte ručným mixérom. Ďalšou možnosťou je pridať trošku vody alebo, ak to spôsob prípravy mäsa umožňuje, tak smotanu a omáčku s ňou prevariť.

Ak je príliš štipľavá

Pri príliš štipľavej omáčke môžete urobiť tie isté triky ako pri presolenej – pridať prepasírovaný varený zemiak alebo smotanu. Ak nezaberú, ponúknite stravníkom s citlivými chuťovými pohárikmi k jedlu biely chlieb alebo pohár mlieka. Oboje neutralizuje pikantnosť.



Foto: Shutterstock

Ak je mastná

Tuk je síce nositeľom chuti, ale keď ho je príliš, tak to nikto neocení. Našťastie tuk sa nachádza na povrchu. Takže ho môžete opatrne odobrať veľkou plochou naberačkou.

Ďalšou možnosťou je nastrihať kuchynský papier podľa veľkosti hrnca či panvice a položiť ho na vrch omáčky. Mäkký papier výborne absorbuje tuk. Prípadne možno zabaliť do utierky kocku ľadu a prechádzať ňou po povrchu, tuk sa na ňu nachytá.

Ak sa pripálila

Aj to sa môže stať. Vtedy okamžite odstráňte hrniec alebo panvicu z plynu či z horúcej varnej dosky. Obsah prelejte do čistej panvice. Pripálené zvyšky v žiadnom prípade neuvoľňujte.

Keď je omáčka v novom hrnci, opäť ju ochutnajte. Ak nežiaducej chuti zostalo len trochu, môžete ju zmierniť silnejším korením. Pripálenú chuť však často pomôže odstrániť aj kvapka smotany.



ANKETA: Už sa vám stalo, že ste na poslednú chvíľu zachraňovali nevydarenú omáčku k mäsu?

63,2%



36,8%







Diskusia k článku







 



TOPlist