Otravné, ale potrebné:
Plynový, elektrický či na drevené uhlie, s naším sprievodcom vyčistíte každý gril

Veronika Lucáková, 27. júla 2024     5 minút čítania

Aj keď sa vám do toho veľmi nechce, vyčistite gril čo najskôr, nech si ďalšiu grilovačku môžete vychutnať bez starostí s drhnutím.



Foto: Shutterstock

Či už máte gril na drevené uhlie, elektrický gril alebo plynový gril, každý si zaslúži starostlivosť a dôkladné čistenie, ktoré vám zabezpečia jeho dlhšiu životnosť.

Čo sa vám zíde

Pri čistení grilu by ste mali mať k dispozícii špeciálnu kefu na gril alebo škrabku, špachtľu na odstraňovanie nečistôt z nepriľnavých povrchov, klasický prostriedok na umývanie riadu, hubky a handričky, prípadne aj jedlú sódu, alobal, ocot a zídu sa aj gumené rukavice.

Nechajte ho riadne vychladnúť

Kým sa pustíte do čistenia, dbajte na to, aby bol gril už vychladnutý (nemusí byť celkom studený, ale nesmie byť horúci). S horúcim roštom ani ostatnými súčasťami grilu sa nedá pracovať tak, aby nehrozilo riziko popálenia.

Keď máte gril na drevené uhlie

Rošt musí byť vychladnutý a potom z neho kefou treba dôkladne vyšúchať nečistoty, pripálené zvyšky mäsa, syra či zeleniny. Po odstránení hrubej špiny, utrite rošt vlhkou handrou a podľa potreby dočistite aj klasickým prostriedkom na umývanie riadu.



Foto: Shutterstock

Ak nemáte hneď po grilovačke čas alebo chuť na drhnutie, môžete rošt zabaliť do vlhkého novinového papiera. V ňom pripálené nečistoty zmäknú a budú sa dať neskôr ľahšie odstrániť.

Ako na čistenie elektrického grilu

Je to šikovný kuchynský spotrebič, ktorý využijete celoročne, nielen počas klasickej letnej grilovačky. Pred čistením nezabudnite gril odpojiť z elektrickej zásuvky a rozobrať podľa možností tak, aby prívodné káble či teplotný regulátor neprišli do kontaktu s vodou.



Foto: Shutterstock

Platňa elektrického grilu máva nepriľnavý povrch, ktorý neznesie drsné prostriedky na čistenie. Preto plochu neškrabte drôtenkou ani nepoužívajte silné chemické odstraňovače nečistôt. Radšej prístroj neumývajte pod tečúcou vodu, ale dôkladne poutierajte viackrát handričkou.

Časti grilu ako podložka kam odkvapkáva tuk alebo samotný rošt, ktoré môžu byť vyberateľné, umyte prostriedkom na umývanie riadu. Všetko dôkladne osušte.

A aby vám gril čo najdlhšie vydržal, nezabudnite, že po použití a vyčistení je dôležité utrieť ho celkom dosucha, aby nehrdzavel.



Foto: Shutterstock

Na plynovom grile to ide skoro samo

Ak ste majiteľmi plynového grilu, tak tam môže byť čistenie roštu celkom jednoduché s použitím takzvanej pyrolýzy. Je to proces, pri ktorom vysoká teplota spáli všetko pripálené. Ešte horúci, prázdny plynový gril necháte pri najvyššej teplote na 10-15 minút pracovať a potom ho vypnete. Potom použite vhodnú kefu na gril alebo škrabku na odstránenie spálených zvyškov z roštov. Na zostávajúce nečistoty postačí horúca voda, prostriedok na umývanie riadu a handrička.

Okrem roštu je potrebné odstrániť aj voľné nečistoty zvnútra grilu, vrátane stien a dna. Opäť pomôže handrička a voda so saponátom. Na záver nezabudnite všetko vytrieť dosucha.

Domáce prostriedky proti pripáleným zvyškom

Efektívnou alternatívou oproti chemickým čističom grilu sú často jednoduché domáce prostriedky. Tu sú niektoré z najlepších prírodných pomocníkov:

Cibuľa
Surová cibuľa robí zázraky. Polovicu napichnite na vidlicu a vyšúchajte ňou rošt. Cibuľová šťava vyčistí a dezinfikuje rošt. Aj keď cibuľa neprinesie späť lesk, gril bude rýchlo opäť pripravený na použitie.



Foto: Shutterstock

Kávová usadenina
Skúste to môžete aj s kávovou usadeninou. Nasaďte si jednorazové rukavice a trite rošt kávovou usadeninou. Ako pri peelingu (odstraňovaní zrohovatenej kože) sa uvoľnia všetky pripálené zvyšky. Potom rošt opláchnite studenou vodou.

Jedlá sóda a ocot
Na prírodné čistenie, vytvorte pastu z jedlej sódy a vody. Naneste ju na rošty a nechajte niekoľko minút pôsobiť pred čistením. Ocot môžete použiť na postriekanie a utretie roštov.

Skúste aj trik s alobalom
Skrúťte kúsok hliníkovej fólie a použite ho ako drôtenku na odolné nečistoty na grilovacích roštoch.



ANKETA: Čistíte gril hneď bezprostredne po grilovačke, keď vychladne?

61,5%



38,5%







Diskusia k článku

chorvatka
Podelim sa s vami o vlastnu dlhodobu skusenost a uvidite, ze cistenie grilu je omnoho jednduchsie. Pred grilovanim potrem gril rozpolenou cibulou, dokladne z oboch stran a takto sa nan nic neprilepi. Ale keby aj, polozim gril po poziti na travnik do zahrady a cistim az na druhy den, po ranajsej rose. Potom je to len minutova zalezitost. Vyskusajte a uvidite.
redakcia
@chorvatka (27.7.2024 17:53)

Ďakujeme za Vaše tipy, (nielen) pri čistení grilu každá rada drahá :) Prajeme pekný večer.






 



TOPlist