Nešmarte ho hneď do koša:
6 dôvodov, prečo nevyhadzovať obal z masla. Pozrite sa, ako vám ešte pomôže v kuchyni

Jana Klimanová, 19. júla 2024     3 minúty čítania

Vždy na ňom zostanú nejaké zvyšky masla a tie môžete perfektne využiť. Osvojte si nasledujúce tipy, zjednodušte si prácu v kuchyni a vaša domácnosť sa bude hrdiť titulom udržateľná.



Foto: Shutterstock

1. Na vymastenie

Zvyšným obalom z masla môžete vymastiť plechy, formy na pečenie, prípadne panvicu. Výhodou, najmä pri formách s nerovným povrchom ako je forma na bábovku či veľkonočného barančeka je, že sa dostanete do každého zákutia…



Foto: Jana Kollárová

Obal z masla, namiesto oleja a zvyčajnej papierovej utierky, sa hodí aj na vymazanie liatinových panvíc, aby sa do nich nezahryzla hrdza. Panvicu umyte, osušte a votrite do nej zvyšky masla.

2. Ako oddeľovač

Obal z masla sa dá použiť pri oddeľovaní potravín podobne ako papier na pečenie. Preložte ho napoly mastnou stranou von a môžete ním pred mrazením oddeliť jednotlivé sušienky, lievance, ale aj plátky chleba či mäsové burgre. Pri vyberaní z mrazničky sa vďaka takto použitému obalu pekne oddelia.

3. Na ochutenie

Obalom z masla môžete potrieť opečený toast alebo varenú kukuricu, ktoré vďaka nemu získajú lahodnú chuť.

4. Na prikrytie

Použite obal z masla na prekrytie zvyšných potravín v nádobách namiesto vrchnáka.



Foto: Jana Kollárová

Ak máte papierový obal (bez hliníkovej fólie), môžete ním prekryť aj potraviny v mikrovlnke, aby ste zabránili ich vysušeniu a prskaniu.

5. Na koláče

Pomôže vám aj vylepšiť upečené koláče, napríklad mafiny. Na upečené, ešte teplé mafiny položte obal z masla. Dodá im lahodnú chuť, vlhkosť a vláčnosť.

Ak obal z masla nepotrebujete práve teraz, pokojne ho dajte v plastovej nádobe alebo uzatvárateľnom vrecku do chladničky, nech si počká na svoju chvíľu.

6. Pre ľahšie krájanie

Natretie nožov pred krájaním mäkkého pečiva a lepkavých potravín je ďalším spôsobom, ako využiť zvyšky masla na jeho obale. Nadýchané pečivo ako sú croissanty sa pri krájaní nožom potretým vrstvou masla nebudú rozpadávať a drobiť.

Maslom natretý nôž si takisto lepšie poradí s doma vyrobenými cukríkmi alebo karamelkami. Buďte však opatrní pri nanášaní masla no ostrú čepeľ noža, aby ste sa ňou neporezali.



ANKETA: Odkladáte si obal z masla pre ďalšie použitie?

12,8%



87,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist