Kimči je životobudič:
Ako na domácu kvasenú zeleninu

Katarína Žužičová, výživová poradkyňa, 28. apríla 2022     2 minúty čítania

Skvelým tipom, ako doplniť vitamíny, je kvasená zelenina kimči. Je veľmi chutná, hodí sa k akémukoľvek jedlu. Bez výčitiek svedomia ju môžete len tak chrumkať pri sledovaní obľúbeného seriálu.



K zelenine môžete pridať korenie a bylinky podľa chuti.
Foto: Shutterstock


Ocenia ju nielen chuťové poháriky, ale aj naše telo, pretože uľahčuje aj zrýchľuje trávenie, podporuje žlčník, pečeň, tenké črevo, je bohatým zdrojom enzýmov. Doplní najmä vitamín C, no aj všetky minerály a vitamíny zeleniny, ktorú sme si vybrali.

Na domáce kvasenie odporúčam vybrať mrkvu, zeler, kaleráb, cviklu, karfiol, brokolicu, bielu aj červenú kapustu, uhorky a reďkovky. Skrátka všetko, čo je chrumkavé a radi si na tom pochutnávate. K zelenine môžete pridať korenie podľa chuti, rascu, kôpor, fenikel, čili, ale aj bylinky ako bobkový list, rozmarín, tymian, bazalku či oregano.

Ako na domácu kvasenú zeleninu?



Foto: Shutterstock

Zeleninu vždy nakrájam na malé kúsky, pretože čím väčšie kusy, tým dlhšie potrvá proces kvasenia. Dobre ju potlačím, zalejem slanou prevarenou studenou vodou tak, aby bola úplne pod hladinou. Ideálne sú zaváracie poháre, ktoré sa dajú pevne uzavrieť. Dôležité je pri vkladaní zeleniny do nádoby ju postupne zatláčať. Na začiatku potrebuje zelenina izbovú teplotu okolo 20 – 22 °C, aby sa naštartoval proces kvasenia. V prvých dňoch sa vytvára pena a po piatich dňoch sa tento proces zmierni a môžeme ju začať vychutnávať.





ANKETA: Robíte si domácu kvasenú zeleninu?

59,1%



40,9%







Diskusia k článku







 



TOPlist