Trendy:
Každé desiate dieťa neraňajkuje

Sandra Támerová, 17. septembra 2010     5 minút čítania

Na začiatku leta sme vás informovali o prebiehajúcom prieskume, ktorého cieľom bolo zistiť, ako raňajkujú naše deti. Výsledky prieskumu sú už známe. Zistilo sa, že každé desiate dieťa vynechá raňajky!


Foto: comm

Ďeťom by sme mali ponúkať ovocie a zeleninu
čo najčastejšie.


Počas prieskumu nás MUDr. Alžbeta Béderová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave varovala, že pre naše deti sme príkladom najmä my dospelí. Tým, ako sa stravujeme by sme mali dávať dobrý príklad aj našim ratolestiam. Pripomenula tiež, aké je veľmi dôležité ponúkať čerstvé ovocie a zeleninu niekoľko krát denne.

Spoločnosť Ahold Retail Slovakia uskutočnila na základe informácií Svetovej zdravotníckej organizácie WHO prieskum pod názvom Zdravá 5. Podľa zverejnených informácií za posledných desať rokov stúpol počet obéznych detí z 10 na 13 % a silne obéznych detí z 3 na 6 %. WHO takisto uvádza nedostatočnú konzumáciu ovocia a zeleniny ako jeden z desiatich dôvodov predčasných úmrtí.

Cieľom prieskumu bolo zmapovať vzťah detí k ovociu a zeleniny, a zmeniť ich pohľad na takúto formu výživy, aby ovocie aj zeleninu vnímali ako prirodzenú a pozitívnu súčasť každého dňa. Až 35 % detí, ktoré sa zúčastnili ankety vraj neraňajkuje vôbec, 65 % detí raňajkuje pravidelne a zvyšok ak im zvýši čas. Raňajky im najčastejšie pripravuje mama, najviac deťom z ovocia a zeleniny chutí banán, paradajka a paprika. Pri otázke, čo deti najradšej raňajkujú najčastejšie zaškrtli chlieb, alebo pečivo so syrom, prípadne šunkou a zeleninou.

Deti nemajú radi ananás

Ak vás zaujíma, ktoré ovocie a zeleninu deti nemajú radi, z ovocia prevládal najmä ananás a zo zeleniny obávaná brokolica, cesnak, cibuľa a karfiol. Pozitívom je, že takmer 84 % detí preferuje surovú zeleninu pred tepelne spracovanou. Anketa takisto preukázala, že takmer 80 % detí dostáva na desiatu ovocie alebo zeleninu. Takisto viac ako polovica detí, ktoré sa ankety zúčastnili, konzumuje zeleninu denne, tretina zas vie, že denne by mali zjesť až 5 porcií denne.

Na nedostatočne vhodnú výživu našich detí upozorňuje aj MUDr. Jana Nováková z Úradu verejného zdravotníctva. Medzi znaky nesprávnej výživy radí aj zvýšený energetický príjem, nadbytočný príjem tukov, cukrov, často s obsahom nevhodných polysacharidov, a soli. Takisto zdôrazňuje nedostatočnú konzumáciu zeleniny, ovocia, rýb a tiež nesprávny stravovací režim detí, ako napríklad vynechávanie raňajok, večerí, konzumáciu nekompletného obeda, resp. konzumáciu obeda v neskorých popoludňajších hodinách.



Naopak radí zvýšiť spotrebu zdrojov škrobu, znížiť spotrebu sacharózy, bielkovín na 13 – 12 %, znížiť príjem tukov, cholesterolu a soli, a zvýšiť prívod vlákniny. Cestu vidí v kontrolovanom spoločnom stravovaní. Podľa MUDr. Novákovej by školské stravovanie malo byť sprístupnené aj sociálne slabším vrstvám obyvateľstva a uplatniť normy zodpovedajúce požiadavkám racionálneho stravovania.

Školské bufety nasýtia, nie však zdravo


Foto: comm

Pohár plný zdravia


Školské bufety neposkytujú našim deťom vhodný sortiment jedla, len ťažko v nich totiž nájdete ovocie, či zeleninu, mliečne alebo celozrnné výrobky. V školských jedálňach podľa legislatívy musia dbať na zdravú výživu našich detí, stravu a nápoje pripravujú pre stravníkov podľa odporúčaných výživových dávok a materiálno-spotrebných noriem a receptúr vydaných MŠ SR (školský zákon). Kvalitu pripravovanej stravy kontrolujú v rámci štátneho zdravotného dozoru odborní pracovníci RÚVZ.

Správna výživa našich detí je však najmä na nás. Mali by sme dbať na to, aby naše deti prijímali vhodnú stravu a minimálne päťkrát denne sme im podávali ovocie a zeleninu. Možno to bude ťažké, naučiť deti jesť zdravo, keď už majú svoje návyky. V každom prípade je to veľmi dôležité. Predídete tak obezite a iným chorobám, ktoré z nesprávnej výživy vyplývajú.

Ako je to u vás? Koľko porcií ovocia a zeleniny dávate vašim ratolestiam počas dňa?




Diskusia k článku

alexdidi
Plne súhlasím s tým, že výživa našich detí je najmä na nás. Moje deti sú už síce veľké, ale vždy som sa snažila ich viesť k návyku na zdravú výživu a hlavne bez návyku na sladkosti. Spomínam si na príhodu, keď ešte boli malé a pri nákupe v potravinách si išli vyberať nejaký syr, moja kolegyňa sa nevedela vynačudovať, že ich nezaujímali sladkosti, ale mliečne výrobky...tiež sa divila, že doma nemáme v zásobe sladkosti pre deti, lebo ona musí mať pripravenú "igelitku" sladkostí, aby si mali do čoho zahryznúť...jednoducho moje deti neboli na to zvyknuté i keď takmer každý týždeň som im upiekla nejaký koláčik, dali si kúsok a zbytok som rozdávala....všetko je o návykoch od detstva...a o to sa snažím aj pri vnúčatách, i keď od babičky občas musí byť aj nejaký cukrík, ale už si zvykli, že viac dostávajú ovocie, cherry paradajky, jogurty, atď.....
michsamant
@alexdidi u nas ked som bola mala to bolo ako u vas. a ja tiez neskladujem sladkosti doma. obcas kupim, ale tiez nemaju cokoladu kazdy tyzden, radsej obcas upeciem kolac alebo mafiny. nastastie obe lubia zeleninu (aj spenat a brokolicu!), cestoviny a strukoviny, masku moc nedaju, ale aspon vyvar zjedia. a banany kupujem kazdy den cerstve, take malicke, pretoze ked si spolu poobede sadnu kazda zje asi 3 ks (to su naozaj take malinke bananiky), no a este jablcka lubia a starsia hrozno. len niekedy, ked starsia nema skolu, rano zaspime a akosi z ranajok, je hned obed :) budem si musiet natacat budik asi aj v take volnejsie dni, aby jedli poriadne, pravidelne...
ernest
Suhlasim no na štastie u nás od mojho detstva su ranajky samozrejmosť to isté platí aj pre našich troch synov bez ranajok ani ranu ,horšie je to zo sladkostami ,no ked mamina upečie nejaký koláč ,zákusok krémeš.....ideme sa utlcť za tími maškrtami
dobizu
Ja učím v základnej škole a keby ste videli, čo tie deti jedia či nejedia... Väčšina detí "fičí" na balíčku chipsov, čokoládovej tyčinke a "režú" to kolovými či inými sladkými malinovkami a dokonca energetickými nápojmi - keď ich upozorníte, že to nie je najzdravšie, tak sa na vás osopia, že však im to kúpila mama. Aj niektorí rodičia reagujú, že nás do toho nič nie je, čo jedávajú ich deti. Ďalšia kapitola sú komplet zabalené desiaty hodené v koši, taktiež obedy, čo majú zaplatené v jedálni končia v odpade, ovocie či jogurty, čo dostanú k obedu, nájdete v okruhu 10 metrov od školy na chodníkoch či múrikoch... Ale česť výnimkám, sú aj detičky, čo ráno raňajkujú, v škole majú zdravú desiatu, pekne sa naobedujú a dokonca sa nezabudnú aj poďakovať tetám kuchárkam!!! Klobúk dolu pred ich rodičmi a výchovou, ktorú im vštepujú. To však chce čas a ten, žiaľ, má čoraz menej rodičov!!!






 



TOPlist