Foto: comm
Ďeťom by sme mali ponúkať ovocie a zeleninu
čo najčastejšie.
Spoločnosť Ahold Retail Slovakia uskutočnila na základe informácií Svetovej zdravotníckej organizácie WHO prieskum pod názvom Zdravá 5. Podľa zverejnených informácií za posledných desať rokov stúpol počet obéznych detí z 10 na 13 % a silne obéznych detí z 3 na 6 %. WHO takisto uvádza nedostatočnú konzumáciu ovocia a zeleniny ako jeden z desiatich dôvodov predčasných úmrtí.
Cieľom prieskumu bolo zmapovať vzťah detí k ovociu a zeleniny, a zmeniť ich pohľad na takúto formu výživy, aby ovocie aj zeleninu vnímali ako prirodzenú a pozitívnu súčasť každého dňa. Až 35 % detí, ktoré sa zúčastnili ankety vraj neraňajkuje vôbec, 65 % detí raňajkuje pravidelne a zvyšok ak im zvýši čas. Raňajky im najčastejšie pripravuje mama, najviac deťom z ovocia a zeleniny chutí banán, paradajka a paprika. Pri otázke, čo deti najradšej raňajkujú najčastejšie zaškrtli chlieb, alebo pečivo so syrom, prípadne šunkou a zeleninou.
Deti nemajú radi ananás
Ak vás zaujíma, ktoré ovocie a zeleninu deti nemajú radi, z ovocia prevládal najmä ananás a zo zeleniny obávaná brokolica, cesnak, cibuľa a karfiol. Pozitívom je, že takmer 84 % detí preferuje surovú zeleninu pred tepelne spracovanou. Anketa takisto preukázala, že takmer 80 % detí dostáva na desiatu ovocie alebo zeleninu. Takisto viac ako polovica detí, ktoré sa ankety zúčastnili, konzumuje zeleninu denne, tretina zas vie, že denne by mali zjesť až 5 porcií denne.
Na nedostatočne vhodnú výživu našich detí upozorňuje aj MUDr. Jana Nováková z Úradu verejného zdravotníctva. Medzi znaky nesprávnej výživy radí aj zvýšený energetický príjem, nadbytočný príjem tukov, cukrov, často s obsahom nevhodných polysacharidov, a soli. Takisto zdôrazňuje nedostatočnú konzumáciu zeleniny, ovocia, rýb a tiež nesprávny stravovací režim detí, ako napríklad vynechávanie raňajok, večerí, konzumáciu nekompletného obeda, resp. konzumáciu obeda v neskorých popoludňajších hodinách.
Naopak radí zvýšiť spotrebu zdrojov škrobu, znížiť spotrebu sacharózy, bielkovín na 13 – 12 %, znížiť príjem tukov, cholesterolu a soli, a zvýšiť prívod vlákniny. Cestu vidí v kontrolovanom spoločnom stravovaní. Podľa MUDr. Novákovej by školské stravovanie malo byť sprístupnené aj sociálne slabším vrstvám obyvateľstva a uplatniť normy zodpovedajúce požiadavkám racionálneho stravovania.
Školské bufety nasýtia, nie však zdravo
Foto: comm
Pohár plný zdravia
Správna výživa našich detí je však najmä na nás. Mali by sme dbať na to, aby naše deti prijímali vhodnú stravu a minimálne päťkrát denne sme im podávali ovocie a zeleninu. Možno to bude ťažké, naučiť deti jesť zdravo, keď už majú svoje návyky. V každom prípade je to veľmi dôležité. Predídete tak obezite a iným chorobám, ktoré z nesprávnej výživy vyplývajú.
Ako je to u vás? Koľko porcií ovocia a zeleniny dávate vašim ratolestiam počas dňa?
Diskusia k článku