Foto: Shutterstock
,,Kúpila som vlašské orechy a zamorila som byt moľami. Skúšala som bobkový list, levanduľu, noviny, ocot ale stále sa objavujú…” Je vám to povedomé? Takmer každá domácnosť má nejakú tú negatívnu skúsenosť s potravinovými moľami.
Potraviny napadnuté týmito motýľmi nie sú len esteticku záležitosťou, môžu vyvolať alergie aj žalúdočné ťažkosti, pretože v hmyzích exkrementoch sa môžu množiť roztoče alebo plesne.
Zasiahnite okamžite!
Ak vám popred nos preletí čo len jedna potravinová moľa, ihneď konajte! Je totiž predzvesťou skazy, ktorá sa vo vašej kuchyni už nejaký ten týždeň odohráva. Ak nezasiahnete, molová invázia je takmer istá.Hoci mole žijú len dva týždne, stihnú naklásť až tristo vajíčok, z ktorých sa po mesiaci až dvoch vyliahnu nové jedince. Riešením teda nie je pozabíjať všetky lietajúce mole, pretože na svoju chvíľu čaká skrytá nálož v podobe vajíčok v potravinách.
Pochybnosti o vašej čistotnosti zažeňte, potravinovým moliam je jedno, či upratujete každý deň alebo raz do týždňa. Priniesť si ich môžete nechtiac v múke z obchodu, ale priletieť môžu aj od susedov.
Najčastejšie sa do domácnosti dostane múčna moľa a vijačka papriková. Vôbec však nie sú verné svojmu názvu. Rovnako dobre si pochutia na ryži, cestovinách, hubách, müsli, sušenom ovocí, orieškoch či dokonca na čokoláde.
Vyhadzujte nekompromisne
Po odhalení nepríjemného hmyzu doma skontrolujte všetky potraviny. Okrem molí a lariev si všímajte zlepence, hrudky, pavučinky, obsah prilepený na obale. Všetky, ktoré sú napadnuté, vyhoďte. Nemá zmysel potraviny presypať do druhej nádoby, všetko musí ísť do koša.Poistite sa tým, že vyhodíte aj potraviny, ktorým navonok nič nie je, ale boli uložené v blízkosti kontaminovanej múky, ryže či inej suroviny. Ak sa vám takéto nekompromisné riešenie nepozdáva, tieto potraviny vložte na 24 hodín do mrazničky.
Uskladnenie potravín v mrazničke je aj dobrým preventívnym opatrením, ktoré sa osvedčilo aj Varecháčke @evusik: "Môj muž sa nedávno veľmi čudoval, prečo mám v mrazničke ryžu. Myslel si, že som ju tam dala omylom :-) A ja som ju tam ukryla pred moľami, takisto orechy a ľanové semienka, ktoré som si kúpila v čase, keď som mala mole, tak som to takto poistila," napísala v diskusii na Varecha.sk.
Foto: Shutterstock
Po tom, čo vyberiete všetky potraviny, skrinky a celú kuchyňu povysávajte a vrecko z vysávača okamžite vyhoďte. Octovou vodou dôkladne poumývajte všetky skrinky, police či zásuvky. Nezabudnite na povrchy konzerv a všetkých obalov.
Škáry a iné ťažko dostupné miesta vyfúkajte fénom nastaveným na najvyšší stupeň. Vysoké teploty ničia larvy a vajíčka.
Po dôkladnom vyčistení môžete do skriniek rozmiestniť vonné vrecúška s levanduľou, rozmarínom, tymianom alebo borievkou. Mole nemajú rady ani arómu bobkového listu. Pri lenvanduli však pozor, pretože jej vôňa je veľmi intenzívna a potraviny vám po čase začnú rovnako voňať.
V diskusii @babidka radí vyskúšať listy z vlašského orecha. "Najprv som všetko dôkladne vyčistila, prezrela všetky potraviny a napadnuté som vyhodila. Potom som poukladala na poličky listy z vlašského orecha, dala som ich aj do vrecúšok s potravinami a čakala. Neverila som tomu, ale pomohlo," pridala svoj tip.
Feromónové lapače na samčekov
Na potravinové mole fungujú veľmi dobre ekologické lepiace lapače, ktoré obsahujú feromón priťahujúci samčekov. Ak ich rovnomerne rozmiestnite k potravinám, populáciu molí dokážete vyhubiť.Obojstranne lepiace lapače nelepte priamo na skrinky - lepidlo drží tak dôkladne, že odstraňovanie lepiek vás bude stáť zbytočnú energiu a môžete si pritom poškodiť aj povrch skriniek. Radšej ich zaveste do priestoru alebo dajte do zaváraninového pohára pomocou slamky, ktorú vložíte do otvoru na lepke, tak ako vidíte na fotografii.
Foto: Shutterstock
Nezaspite na vavrínoch
Ak ste urobili všetky potrebné kroky a mole poletujúce v priestore sa už neobjavujú, nepoľavujte v ostražitosti. Suché potraviny minimálne raz za mesiac kontrolujte.Potraviny prinesené z obchodu presypte do nádob, najlepšie sklenených so vzduchotesným uzáverom, keďže mole dokážu prehrýzť nielen papier, kartón, ale dokonca aj plast.
Suroviny tak chránite nielen pred tým, aby sa do nich moľa nanominovala zvonka, ale aj naopak - ak by napríklad práve kúpená múka bola kontaminovaná, mole sa nedostanú k iným potravinám.
Aj @astheart radí preložiť všetky suché potraviny do nádob: "Keď kúpim akúkoľvek sypkú balenú potravinu, okamžite ju presypem do skleneného pohára," reaguje v diskusii.
@puntodadino odporúča použiť sklenené a plechové nádoby: "Použite iba nádoby z plechu alebo zo skla. Húsenice pokojne prehryzú aj plastový dekel z instantnej kávy," upozorňuje.
@puntodadino odporúča použiť sklenené a plechové nádoby: "Použite iba nádoby z plechu alebo zo skla. Húsenice pokojne prehryzú aj plastový dekel z instantnej kávy," upozorňuje.
Foto: Shutterstock
Každú nádobu, do ktorej suroviny presypete nezabudnite označiť, lebo čo je vám dnes jasné ako facka, o týždeň už nebude pravda a vy budete špekulovať, akú múku to vlastne v tej nádobe máte… Ak sa vám nechce trápiť s označovaním, z pôvodného obalu vystrihnite názov suroviny a ten vložte do nádoby úplne navrch.
Diskusia k článku