Katarína Pantáková:
Do kaviarne si chodím dobíjať energiu

Jarmila Horváthová, 28. februára 2024     7 minút čítania

Zakladateľka remeselnej pekárne Vyskladaj, patrí k ľuďom, ktorí svoju záľubu v pečení povýšili na profesiu. Okrem práce manažérky v mediálnej agentúre sa Katarína Pantáková už 1,5 roka venuje vedeniu prevádzky v bratislavskom Ružinove, kam chodia ľudia nielen z okolia na kvalitnú kávu a chutné koláčiky.



Foto: Archív Kataríny Pantákovej

A v pekárstve?

V pekárskom biznise som zažila úplne inú „školu“. Tiež sa snažím robiť všetko na 100 %. Ale nemôžem to robiť sama a musím sa vedieť spoľahnúť na ostatných. Tu je to trošku ťažšie. Táto sféra na Slovensku nie je docenená, a pokiaľ nie ste renomovaná značka, neviete zarobiť postačujúce peniaze, tvoriť potrebnú maržu a motivačne zaplatiť šikovných ľudí. Veľký problém slovenského gastra je, že chýbajú ľudia, a ak aj sú, ako poctivý podnikateľ ich dnes neviete v tejto krajine zaplatiť. Viete, koľko vysokoškolákov a veľmi múdrych a šikovných ľudí by takúto prácu aj rado robilo, ale neuživí ich to? Alebo naopak, ak aj nájdete niekoho šikovného v tomto remesle, málokto vám príde piecť chlieb na nočnú a robiť catering na ráno. Práca s ľuďmi je večný problém, no u nás vo Vyskladaj sa mi to vždy nejako kompenzuje tými dobrými, ktorí mi veľmi pomáhajú prežiť aj ťažšie časy. Veľké ďakujem.

Ako delíte čas medzi pekáreň, mediálku a rodinu?

Momentálne ťažko. Je to náročný druhý rok. Priznám sa, že na seba nemám žiaden čas. Ale neľutujem to a verím, že sa to vráti mne aj všetkým vo Vyskladaj. Snažím sa však byť čo najviac, ako sa dá, s rodinou, najmä so synom.

O ktoré produkty majú ľudia najväčší záujem?

Nám sa veľmi rýchlo vyprofilovali top produkty akoby „samy“. Tak ako sa mi to stáva často aj v živote, že spontánny nápad od srdca vždy dobre vypáli. V tomto prípade sú naše top špaldové bagle. Tie tvoria základ našich raňajok a cateringov. Okrem toho, že sú radené medzi zdravé pečivo, pri ich príprave používame prírodné bio prášky ako zelený jačmeň či hrachový proteín, sú aj veľmi chutné. Dlho sme testovali špeciálny program s pomerom paropečenia a pečenia. Nechceli sme tie hutné americké bagle, ale pečivo, ktoré je jemné, chutné a ešte aj elegantne vyzerá. Z cukrárskych výrobkov sú to najmä pistáciové laskonky, miniveterníky a punčák.

„Stáva sa mi to často aj v živote, že spontánny nápad od srdca vždy dobre vypáli.“

Aký moment sa vám spája s Vyskladaj?

Sobotné brunche a ich atmosféra. Práve pre ňu k nám chodievam každú sobotu, dobíjam sa energiou a užívam si pocit spokojnosti a atmosféru kaviarenskej vravy. Stretávam sa so stálymi zákazníkmi a vždy príde aj niekto nový. Je to neskutočný pocit. Vtedy sa cítim vďačná za to, čo tvoríme spolu vo Vyskladaj.

Čo je podľa vás základom úspechu v tejto brandži a máte aj nejaké krédo, ktorým sa riadite, resp. viete, že funguje?

Robiť veci od srdca, s radosťou a s pokorou. V gastre platí jedno pravidlo: „Každý deň začínate odznova. Môžete urobiť stokrát niečo dobre, to sa berie ako samozrejmosť. Raz to však urobíte zle a začínate odznova.“ Verte tomu, čo vás baví, a vtedy sa to všetko ľahšie zvláda.

Pripravte si laskonky s pistáciovou plnkou podľa receptu z Vyskladaj:





Diskusia k článku







 



TOPlist