Jednoduchý tip:
Šľahané maslo, ľahký spôsob, ako aj obyčajné jedlo premeniť na luxusnú pochúťku

Veronika Lucáková, dnes 06:00     3 minúty čítania

Maslo je stálica v každej kuchyni. Ale vedeli ste, že existuje jeho nadýchanejšia a ešte chutnejšia verzia? Ideálna na krajec chleba alebo na obľúbené pečivo a ako stvorená na servírovanie hosťom na grilovačke či opekačke.



Foto: Shutterstock

Šľahané maslo nie je úplná novinka – používa sa už desaťročia v amerických reštauráciách a pri hotelových raňajkách. Vizuálne je atraktívne, ľahko sa pripraví, má nekonečné variácie a prináša luxusný pocit aj do každodenného jedla.

Ide o klasické maslo, ktoré, ako už názov napovedá, je vyšľahané v mixéri do nadýchanej a jemnej konzistencie. Tento proces mu dodá objem, zjemní textúru a umožní ľahšie roztieranie aj keď sa vyberie priamo z chladničky. Môžete si ho predstaviť ako "maslový mousse", teda ľahučkú maslovú penu.

Ako šľahané maslo pripraviť

Veľkú kocku masla (250 g) vložíme do misy kuchynského robota alebo použijeme ručný mixér. Pridáme 2–3 PL vody alebo mlieka či smotany. Šľaháme na stredných otáčkach 3–5 minút, kým maslo nezväčší objem a získa jemnú, nadýchanú štruktúru.

Šľahané maslo môžeme dochutiť soľou alebo aj rôznymi nasekanými bylinkami, mletou údenou paprikou, cesnakom, nadrobno nakrájanými sušenými paradajkami či olivami. Na sladkú verziu skúste k šľahanému maslu pridať med, mletú škoricu alebo vanilkovú pastu.

Ďalšie chuťové variácie

Pažítka a cesnak – môžete použiť sušenú alebo mrazenú pažítku a sušený cesnakový prášok, ale ešte úžasnejšie bude maslo chutiť s nadrobno nasekanou čerstvou pažítkou, najemno prelisovaným cesnakom a samozrejme so štipkou soli.



Foto: Shutterstock

S hnedým cukrom – na sladkú vianočku, briošku, makovku či croissant ohromne pasuje maslo vyšľahané s hnedým cukrom. Bude to bomba aj na čerstvo uvarené ovocné knedličky alebo na parené buchty.

Citrusové – najemno strúhaná kôra z citróna, pomaranča či limety dodajú maslu sviežosť, ktorá sa fantasticky hodí ku grilovaným či pečeným rybám.

Kde ho využiť?

Odporúčame ho samozrejme na pečivo. Čerstvý chlieb, kváskový toast, croissant – všetko chutí lepšie so šľahaným maslom. Pozdvihne aj steaky a ryby. Kúsok bylinkového šľahaného masla roztopeného na horúcom mäse je neodolateľný. Rovnako vylepší aj zeleninu a kukuricu. Grilovaná zelenina so šľahaným maslom je ozajstná letná pochúťka.

Podávať ho môžeme aj ako dip. Ochutené šľahané maslo je skvelý spoločník ku krekerom a nakrájanej surovej zelenine. Dá sa jednoducho podávať v miske ale ešte lepšie vyzerá, keď je nastriekaná pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.

Skladovanie

V chladničke v dobre uzatvorenej nádobe vydrží takto vyšľahané maslo určite aj týždeň. Neskôr už stráca na stabilite a bude tvrdšie. Ak pripravíme väčšie množstvo, môžeme ho dať do silikónových foriem a zmraziť – tak bude vždy porcia po ruke.



ANKETA: Používate na grilovačke či opekačke bylinkové maslo?

44,4%



55,6%







Diskusia k článku










TOPlist