Vie toho viac než vy:
Lis na cesnak si poradí aj s inými surovinami a dokonca vytvaruje aj špagety!

Jana Klimanová, dnes 06:00     7 minút čítania

Nenápadnú kuchynskú pomôcku vytiahneme zo zásuvky len raz za čas. Lis na cesnak má však oveľa väčší potenciál.



Foto: Shutterstock

Lis na cesnak sa v kuchyni dokáže popasovať aj s ďalšími ingredienciami. Nechce sa vám šúpať a sekať nepoddajný zázvor? Stačí vložiť kúsok zázvoru do lisu na cesnak a je to - šťavu môžete hneď pridať do marinády, obľúbenej limonády alebo do čaju.

Príprava chilli papričiek môže byť zradná - ak si zabudnete umyť ruky a pretriete si prstami oči… Vyhnete sa tomu vďaka lisu na cesnak, v ktorom papričky podrvíte. Rovnako tak môžete podrviť celé čierne korenie či klinčeky.

Potrebujete do šalátu alebo nátierky pasírované olivy? Nemusíte ich krájať, tiež ich stačí vložiť do lisu. Samozrejme, používajte olivy bez kôstok.

Kapary, sardinky alebo mäkké orechy namočené vo vode určené do dresingov - aj to všetko sa dá pekne prepasírovať v lise na cesnak.

Urobíte s ním aj domáce špagety

O naozaj originálny tip, ako využiť okrúhly lis na cesnak sa podelila naša prispievateľka @Dvorka na stránke Nápady Pravda.sk. Pomocou lisu, polohrubej múky, vody, dobrého nápadu a trochy šikovnosti si vyrobila vlastné domáce špagety!



Foto: Dvorka

Pozrite si celý jej návod ako na to:

Nestrácajte čas šúpaním

Vráťme sa však k pôvodnej funkcii lisu na cesnak. Vedeli ste, že pri lisovaní cesnak nemusíte šúpať? Samozrejme, chce to kvalitný lis ako v tomto videu:

Zdroj: Instagram/@the_domesticgoddess

Ako môžete vidieť vo videu, šupka na cesnaku vám dokonca uľahčí čistenie lisu. A keď už sme pri čistení, čo je tá najmenej obľúbená činnosť v spojení s touto kuchynskou pomôckou, platí tu zásada - čím skôr lis opláchnete pod tečúcou vodou, tým budete mať menej práce s jeho čistením.

Dierky môžete vyčistiť aj pomocou zubnej kefky alebo špáradla, prípadne skúste nájsť ten plastový nástavec, ktorý býva súčasťou balenia pri kúpe lisu. Pomocou neho vytlačíte z dierok zvyšky cesnaku. Potom lis už len umyte teplou vodou, dobre opláchnite a nechajte vyschnúť.

Aby vám lis na cesnak správne slúžil:
  • Nenapĺňajte ho až po okraj - vložte radšej menší strúčik a väčší prepoľte.
  • Cesnak vložte do lisu plochou stranou nadol.
  • Nestláčajte lis príliš horlivo. Pri silnom lisovaní sa môže uvoľniť horká cesnaková chuť, ktorá ovplyvní výsledný pokrm.





  • ANKETA: Používate lis na cesnak aj na niečo iné?

    15,8%



    84,2%







    Diskusia k článku










    TOPlist