Kamila Magálová:
Doma mám tri plné chladničky, takže ma nič nezaskočí

Jana Štrbková, mesačník Varecha, 10. apríla 2023     19 minút čítania

Kamila Magálová je nielen skvelá herečka, ale aj výnimočná kuchárka, ktorá jedenásť rokov excelovala v šou Tajomstvo mojej kuchyne. Porozprávali sme sa s ňou o receptoch, humore, ale aj o ťažkých životných chvíľach či neúprosnom starnutí.



S michelinským šéfkuchárom Pavlom Pospíšilom ich spájala vášeň k jedlu aj rovnaký humor.
Foto: Milan Krupčík


Ako multifunkčná dáma ste museli skĺbiť hneď niekoľko povolaní.

Kým sme sa s Pavlom striedali, raz som sa chytila slova ja, inokedy on, bolo to omno­ho jednoduchšie. Nakrúcali sme dva dni v mesiaci 12 hodín denne, bolo to dosť ná­ročné, aj keď, samozrejme, spomínam na to s obrovskou láskou a relácia mi veľmi chýba. Ale všet­ko má svoj začiatok a koniec.

Diváci si vás stále pýtajú?

Áno, myslím si, že sa im páčilo, ako sme vystupovali prirodzene a aj keď som urobila chybu, priznala som si ju. Sympatický bol aj humor, ktorý sme mali s Pavlom spoločný, bolo vidieť, že to medzi nami funguje a mala som pocit, že vôňu nášho jedla bolo cítiť aj cez televíz­nu obrazovku.

„Mám rada recepty, ktoré sú rýchle, dobré aj vkusné.“

Pečiete odjakživa?

Áno, mám to po starej mame. Mala v sebe veľkú gráciu, eleganciu, slušnosť, milotu a lásku. Bola nesmierne obetavý človek, domáca pani, ktorá nikdy nepracovala, ale starala sa o domácnosť a nás s bratom vlastne vychovala, lebo maminka nám veľmi skoro zomrela. Ona bola pre mňa vzácna dáma, od ktorej som sa učila. Vždy som jej v kuchyni pozerala na prsty. Varila s obrovskou láskou, zanietením a hovorievala, že nestačí, aby jedlo dobre chutilo, ale podľa nej muselo vždy aj pekne vyzerať. Kulinárstvo je skutočne ume­nie a aj vďaka starej mame mám k nemu tak blízko.

Vyrastali ste v Bratislave, stará mama varila staré prešporské jedlá?

Áno, bola to rakúsko-uhorská kuchyňa. Omama po slovensky nevedela, len po maďarsky a nemecky a varila skutočnú klasiku, ktorá je báječná, staviam na nej stále, pretože je všestranná a rôznorodá. Piekla fantastickú ťahanú štrúdľu, ja som ju možno pripravo­vala dvakrát, pretože je to podľa mňa veľmi náročné. Aj jej sa raz, keď ju už mala natiahnutú, urobila na ceste malá bodka, dieročka a ona celé cesto vyhodila a natiahla nové. Taká bola pedantná.







Diskusia k článku






 



TOPlist