Kamila Magálová:
Doma mám tri plné chladničky, takže ma nič nezaskočí

Jana Štrbková, mesačník Varecha, 10. apríla 2023     19 minút čítania

Kamila Magálová je nielen skvelá herečka, ale aj výnimočná kuchárka, ktorá jedenásť rokov excelovala v šou Tajomstvo mojej kuchyne. Porozprávali sme sa s ňou o receptoch, humore, ale aj o ťažkých životných chvíľach či neúprosnom starnutí.



Foto: Milan Krupčík

Roky ste mali hotel, aj tam ste sa cibrili vo varení?

Tam som musela niektorých kuchárov aj učiť. Stalo sa, že jeden z nich uvaril rizoto a každé zrniečko bolo od­delené. Tak som mu povedala, že to nie je správne, pretože rizoto má byť mazľavé, presviedčal ma vtedy chvíľu o opaku a veru ani u nás dlho nevydržal. Bola som tvárou toho hotela, tak som si nemohla dovoliť niečo, čo nebolo v poriadku. Vždy som kuchyňu kon­trolovala a mala som šťastie aj na výborných kuchá­rov. Keď som videla, že sa svojmu remeslu rozumejú, tak som im do varenia nezasahovala.

Vypekáte aj vyvárate svojim vnúčatám?

Veľa času na vnúčence nemám, pretože stále pracu­jem, ale vždy mám napečené. Aj minulý týždeň som pripravovala pre vnúčatá tvarohový koláč s ovocím a keď nakoniec neprišli, odložila som ho pre ne do mrazničky. Aj keď sa trošku nudím, čo je pre mňa sil­ný výraz, vojdem do kuchyne a niečo napečiem. Je to pre mňa obrovský relax a láska. Pre mňa je najväčší úspech to, keď mi blízki povedia, že moje koláčiky ma­jú len jednu chybu, že nevedia rozprávať.

Varíte aj pre seba?

Áno, no neviem variť v malom, preto potom často za­sa ide jedlo do škatuliek a do mrazničky. A našťastie nemám problém dať si aj dva dni po sebe to isté jedlo a keď máme v divadle skúšky, nosím si ho pekne v škatuľkách a počas prestávky si zjem svoj obed. Ho­ci žijem sama, mám doma tri chladničky a všetky sú plné, niekedy si hovorím, že to asi nie je normálne, no znamená to aj, že ma nič nezaskočí. Keď ráno vstanem a viem, že mám voľno, pozriem do mrazničky a vždy z nej niečo dobré uvarím. Samozrejme, servírujem si aj šalát a zeleninu, pretože od istého veku je spaľova­nie katastrofa. A ja som taký gurmán, tak rada jem, že keby som si mohla dať všetko, čo by som chcela, tak už mám určite aj sto kíl.

V jednom rozhovore ste spomínali, že máte rada divinu. Prečo?

Môj pradedo bol poľovník, mám jeho fotku, na ktorej je aj s mojou maminkou hneď potom, ako prišiel z po­ľovačky a na krku mu visia bažanty. Omama od neho mala recept na divého za­jaca aj na výbornú bažan­tiu polievku. Divinu som sa naučila pripravovať od nej, je to najzdravšie a naj­čistejšie mäso.

Ste veľmi aktívna, milujete šport, stále máte veľa energie?

Energie mám zatiaľ síce dosť, doma mám sedem­násť schodov, doteraz som na poschodie vždy vy­behla, no v poslednom ča­ se som sa už zopárkrát aj potkla. Asi už dlho tak be­hať nebudem, no tá moja energia je určite spojená aj s tým, že si bežne svoj vek neuvedomujem. Minule sa ma vnučka pýtala, babič­ka, koľko máš vlastne ro­kov? Odpovedala som jej a ona bola z toho úplne hoto­vá. Ja jej hovorím, nevšímaj si to, podľa teba vyzerám mladšie? No omnoho mladšie, babička, odpovedala mi. Myslím si, že je to aj vďaka mojej energii a pozitívne­mu mysleniu.

Je jednou z esencií mladistvej duše aj humor?

Milujem ľudí, ktorí rozumejú humoru, veľmi rada sa s nimi stretávam. Rada sa aj usmievam a keď som smutná a mám pocit, že nič nefunguje, snažím sa to preklenúť a urobiť niečo, aby sa mi zlepšila nálada. Napríklad idem do kuchyne a upečiem koláč alebo do rúk chytím nejakú dobrú knižku. Aj ľudí na ulici zdravím s úsmevom. Možno aj ten druhý zrazu zistí, aha, mohol by som sa usmiať aj ja. Viete, hovoriť o tom, aký máme ťažký osud, to je to najľahšie, čo mô­žeme urobiť. Ale urobiť niečo preto, aby sme sa cítili lepšie, to si vyžaduje istú námahu a sebazaprenie.







Diskusia k článku






 



TOPlist