Juraj Bača:
Ako pečením nepobozkaný som v zákulisí testoval technické výzvy porotkýň cukrárskej šou

Jarmila Horváthová, 27. mája 2024     19 minút čítania

Herca, moderátora a speváka Juraja Baču najviac preslávili úspešné televízne projekty. Moderoval Pečie celé Slovensko, tancoval v Let’s Dance, súcitil s psičkármi v relácii Najvernejší. Čo mu do života priniesli a ako si na ne spomína?



Cukrársku šou Pečie celé Slovensko moderoval s Milanom Zimnýkovalom. Na fotografii spolu s porotkyňami Jožkou Zaukolcovou a Petrou Horváthovou.
Foto: RTVS


Spomínali ste, že keď ste vstúpili do projektu Pečie celé Slovensko, boli ste pečením „nepobozkaný“, ale postupne ste začali skúšať niektoré recepty. Máte vzťah k vareniu a teraz aj k pečeniu z domu, či sa u vás „vyvinul“?

Povedal som si, že som medzi najlepšími cukrármi na Slovensku, mohol by som sa niečomu priučiť. Tak som si minulý rok zvolil taktiku, že som v zákulisí piekol technické výzvy. Za ten istý čas aj s tým istým receptom ako súťažiaci. Paradoxne to začali využívať aj porotkyne, lebo ak takýto človek, ako ste povedali, pečením nepobozkaný, dokáže upiecť koláč podľa ich receptu, to znamená, že recept je dobrý. Schválne mi neradili a čakali, ako pochopím veci, ktoré sú tam napísané. Párkrát sa aj stalo, že mi niečo nebolo úplne jasné alebo som nevedel, či to chápem správne, a ony si povedali aha... pretože človek, ktorý pečením žije, považuje veľa vecí za samozrejmých. Na mne si vlastne porotkyne tie technické výzvy testovali. Ja som bol rád, že som sa niečo naučil, a ony mali spätnú väzbu k receptom. Tak som sa naučil robiť kardinál rezy, langoše, créme bruleé a tortu de la Nonna.

Predpokladám, že vaše okolie to oceňuje...

Áno, samozrejme, langoše sú medzičasom hit. Keď máme nejakú grilovačku alebo stretnutie, moje langoše musia byť.


Máte obľúbené jedlá - recepty alebo druhy jedál, ktoré rád varíte alebo pečiete?

Priznám sa, že radšej varím, najmä ázijskú kuchyňu. Rád experimentujem s koreninami, mám rád pikantné jedlá, takže ma baví pripravovať a, samozrejme, aj jesť rôzne woky a poke bowl.

Ste kuchár, ktorý varí podľa zásady čo špajza a chladnička dali, či si vyberáte recepty a podľa nich varíte?

Varím zo surovín „co dúm dal“, veľakrát použijem aj ingrediencie, ktoré by možno niekto iný do toho konkrétneho jedla nedal. Od sladených nápojov, vína po karamelizovanú zeleninu, ktorá naozaj urobí jedlám chuť. Pri pečení však robím všetko na gram presne podľa receptu. Ide ma „roztrhnúť“, keď postupujem podľa receptu našich porotkýň, príde mama a povie: tohto môžeš dať viac. Odpoviem, nie, je tam napísané, že tam ide 5 gramov, tak tam pôjde 5 gramov, ani o gram viac.

Pri pečení máte asi výborné poradkyne, využívate ich rady napríklad formou „priateľa na telefón“, keď niečo pečiete?

Áno, veľa som konzultoval s Nataschou a Miňom, ale písal som aj Jožke. Išlo o detaily – napríklad v recepte bolo napísané vanilková pasta a v obchode mali vanilkový krém, tak som sa pýtal, či je to to isté. Alebo kypriaci prášok a prášok do pečiva – keď niekto pečie veľa, vie, že je to to isté, ale ja som to, keď som začal piecť, nevedel.

V jednom rozhovore ste spomínali, že ste boli na Aljaške, z čoho usudzujem, že asi rád cestujete. Ak áno, patríte na cestách k „ochutnávačom“, teda ochutnávate miestne špeciality, či ste konzervatívec a radšej si dáte to, na čo ste zvyknutý?

Rád cestujem, ale nemám na to čas, takže viac formou rôznych dokumentov. Ale na Aljašku som sa vybral – povedal som si, že musím na chvíľu vystúpiť z kolotoča povinností a naplánovať si mesiac bez práce. Vždy a všade rád vyskúšam miestne špeciality, na Aljaške som v zlatokopeckej osade napríklad pil whisky, v ktorej bol ľudský prst... To isté v Indii alebo v Thajsku, aj keď v Indii musí byť človek opatrnejší. Ale vyskúšal som tam všetky ich ovocia a v Thajsku aj rôzne pikantné jedlá.

Nosíte si z ciest napríklad koreniny a potom doma varíte podľa receptov z ciest?

Áno, priniesol som si z Indie čili papričky aj ich korenia, ale vlastne som bol sklamaný, že to jedlo, ktoré som uvaril, aj tak doma chutilo inak ako tam. Asi je to vzduchom, prostredím, všetkým naokolo. Na Aljaške som zase pil pivo, ktoré sa varilo priamo tam. V divočine to bolo najlepšie pivo, aké som v živote pil. Cez internet som si ho objednal sem, a keď som si ho otvoril, hovorím si, naozaj je to to isté pivo? Chutilo úplne inak. Okolnosti, za ktorých som ho tam pil, pri ohníku a opekaní kukurice, tie robili čaro tej chuti.





Diskusia k článku







 



TOPlist