Jedzte s chuťou, ale:
Ako si užiť Vianoce bez ujmy na zdraví a čo robiť, ak to s jedlom preženiete. Radia lekári aj šéfkuchár z Na nože

Jarmila Horváthová, 20. decembra 2023     8 minút čítania

7 tipov od odborníkov ako sa stravovať cez sviatky, aby ste neprišli o chutné jedlo, ale ani o zdravie.



Foto: Shutterstock

Vianoce sú v našich končinách tradične sviatky hojnosti a štedrosti, akurát niekedy je tej hojnosti až príliš... Výsledkom je v lepšom prípade pocit ťažoby a prejedenia a v tom horšom aj návšteva pohotovosti s akútnymi tráviacimi problémami.

Ako si teda sviatky aj užiť, aj zabrániť tomu, aby sme sa cítili ako nafúknutý balón alebo nás kváril pocit, že máme v žalúdku balvan? A čo robiť v prípade, ak sa to stane? Lekári – odborníci na výživu, gastroenterológiu a na imunitu, ale aj známy šéfkuchár nám poskytli niekoľko tipov a rád.

1. Jedzte všetko, ale s mierou

Sviatky nie sú obdobím, kedy by sa mal človek obmedzovať, na druhej strane, všetci vieme, že všetkého veľa škodí. Len s tým dodržiavaním je to komplikovanejšie.

„Nie som zástancom nejakých obmedzovaní sa v strave, len sa treba riadiť zdravým sedliackym rozumom. Nenakladajte si na tanier toľko, že jedlo z neho vypadáva, nejedzte ani na sviatky to, o čom viete, že vám škodí. Pokojne si doprajte aj pohárik, ale aj tu platí s mierou a alkohol zapíjajte dostatočným množstvom vody,“ odporúča imunológ a alergológ prof. MUDr. Martin Hrubiško, PhD.

Gastroenterologička MUDr. Anna Gojdičová, PhD. radí aj cez Vianoce robiť to, čo sa odporúča počas celého roka, radšej jesť častejšie a menšie porcie. Čo samozrejme neznamená jesť celý deň napríklad menšie porcie koláčikov.



Foto: Shutterstock

2. Dôležitý je dostatok tekutín

Jedno porekadlo hovorí, že hlad je prezlečený smäd a veľa piť platí aj ako prevencia proti prejedeniu sa. Samozrejme, nie hocičo – odporúča sa voda, doma pripravené limonády bez cukru, napríklad citronáda, nesladené bylinkové alebo ovocné čaje. Určite sa treba vyhýbať sladeným nápojom a limonádam a ani pivo nie je ten pravý nápoj, ktorý môže slúžiť ako prevencia proti prejedaniu.



Foto: Shutterstock

3. Zaraďte do jedálnička fermentovanú zeleninu

Fermentovaná, alebo ak chcete kvasená, zelenina vo forme kyslej kapusty ale aj inej zeleniny je požehnaním pre organizmus a pomáha aj pri trávení. Odporúča ju aj známy šéfkuchár z televíznej relácie Na nože a manažér konceptu SØGU Martin Novák, ktorý ju zaraďuje do svojich jedál.

„Fermentovaná zelenina obsahuje zdravé baktérie, vďaka čomu pokrm nezaťažuje žalúdok. Ide o veľmi zaujímavú a zdravú formu prípravy rôznych druhov zeleniny, nemusíme zostať iba pri nakladanej kapuste,“ hovorí.

Ale aj obyčajná kyslá kapusta, ktorá je veľmi dobre dostupná a kupujeme ju na vianočnú a silvestrovskú kapustnicu, túto úlohu splní. Čo tak nejakú časť z nej nechať v chladničke alebo na balkóne a denne jednu porciu koláčikov nahradiť hrsťou kyslej kapusty?

4. Majonézový šalát? Áno, ale ľahší

Ak si neviete predstaviť Vianoce bez majonézového zemiakového šalát, je to úplne v poriadku, lekár a výživový špecialista MUDr. Boris Bajer však odporúča nahradiť časť majonézy nízkotučným gréckym jogurtom. Chuť to ovplyvní minimálne, ale jedlo to odľahčí.

Ak použijete grécky jogurt namiesto klasického bieleho jogurtu, dodáte navyše telu aj potrebné bielkoviny a budete sýtejší, ale nie prejedení. „Kalorickú hodnotu jedla tak viete znížiť o 200-300 kalórií, ktoré by ste spaľovali polhodinou behu,“ dodáva.



Foto: Shutterstock

5. Ryba – radšej na prírodno ako vyprážaná

K štedrovečernému menu u nás patrí sladkovodná ryba – najčastejšie kapor a najlepšie vyprážaný. M. Hrubiško a B. Bajer hovoria, že pred vyprážanou rybou uprednostňujú rybu na prírodno.

Výborným spôsobom je aj podkovičky kapra dobre prešpikovať cesnakom, osoliť, ľahko poprášiť múkou a dať upiecť do rúry na masle. Šéfkuchár M. Novák odporúča ako alternatívu kapra sumca, ktorého konfituje v masle alebo si ho môžete pripraviť v pare. Ten má navyše výhodu, že nemá kosti.

6. Keď už vyprážať, tak správne

Ak si myslíte, že bez vyprážanej ryby v trojobale Štedrý večer nenastane a vyprážané veci neškodia vášmu tráveniu, je to v poriadku, ak ju vypražíte správne. To znamená použiť kvalitný tuk s vysokým stupňom zadymenia, teda ktorý sa neprepaľuje a nevznikajú karcinogény.

Z rastlinných je to repkový olej, zo živočíšnych masť alebo prepražené maslo – ghí. Rybu treba vkladať do tuku až keď je dostatočne horúci, aby trojobal nenasal tuk a po vybraní vypraženej ryby tuk z povrchu odsať papierovými obrúskami. Alternatívou je pokvapkať obalenú rybu olejom či maslom a dať piecť do rúry.



Foto: Shutterstock

7. Voľte ľahšie prílohy

Štedrovečernú rybu s majonézovým šalátom ste „prežili“ bez ujmy na zdraví, lenže na 1. alebo niekde na 2. sviatok vianočný vás čaká ďalšia zaťažkávacia skúška. V mnohých rodinách sa na obed podáva pečená hus alebo kačica s kapustou a lokšami či zemiakovými knedličkami. Čo určite nie je ľahšie jedlo než vyprážaný kapor s majonézovým šalátom.

Ako ju odľahčiť? Napríklad tak, že si k nej dáte len kapustu a lokše necháte ostatným... prípadne si dáte nie 3-4, ale len jednu lokšu. Ak nie ste vy ani vaši spolustolovníci odporcovia malých experimentov, nahraďte kapustu a lokše ľahšie stráviteľnou prílohou – napríklad kuskusovým alebo bulgurovým šalátom.

Čo robiť, ak sa predsa len prejete


Ak sa napriek všetkým dobrým predsavzatiam prejete, niektorí siahajú po overených tabletkách, odporúča sa piť aj čaje, ktoré podporujú trávenie, či už to sú čajové zmesi, alebo mätový čaj.

O najúčinnejšom prostriedku, ako odľahčiť preťažené trávenie majú však lekári jasno – je to prechádzka na čerstvom vzduchu. Môžete si po jedle aj 10 minút zdriemnuť, ale potom sa treba prekonať a ísť von. Pohyb totiž naštartuje, resp. zrýchli tráveníe a človeku sa postupne uľaví. A nielen to.

„Pohyb a to najmä v prírode, alebo aspoň na čerstvom vzduchu, je základ všetkého. Hodinová prechádzka denne a vaša imunita sa výrazne zlepší. Svojim pacientom vždy hovorím, neexistuje zázračná tabletka, ak nechcete bývať chorí, hýbte sa a najlepšie vonku, dostatočne dlho spite a jedzte všetko, ale s rozumom,“ uzatvára M. Hrubiško.



Odľahčené štedrovečerné menu
podľa šéfkuchára Martina Nováka

Na stole nemusí byť vždy vyprážaná ryba s majonézovým šalátom. Šéfkuchár Martin Novák pripravil trojchodové menu, ktorým sa môžete inšpirovať, ak chcete mať „ľahší“ Štedrý večer.



Foto: Archív Seesame

Predjedlo: Hrachové pyré
Pripravíme klasické pyré zo sušeného hrachu, ktoré môžeme ozvláštniť fermentovanou zeleninou.
Polievka: Topinamburový krém
Topinambur orestujeme na kokosovom masle a šalotke, potom uvaríme, zmiešame s rastlinnou smotanou a rozmixujeme. Podávame s fermentovaným karfiolom.
Hlavné jedlo: Konfitovaný sumec v masle, paprikový krém
Filet zo sumca konfitujeme v ghí masle, ryba nesmie byť úplne prepečená, aby neostala suchá. Podávame s paprikovým krémom - pripravíme ho z kapie, ktorú upečieme a rozmixujeme. Ďalšou prílohou môžu byť lístky kučeravého kelu, restované na ghí masle a cesnaku, prípadne krupicové halušky.





ANKETA: Je pocit prejedenia vaším vianočným spoločníkom?

17,6%



82,4%







Diskusia k článku







 



TOPlist