
Foto: Venhel
Nutričné hodnoty jedlého hmyzu
Na našom trhu nájdete viacero alternatív jedlého hmyzu, pričom takmer všetky spája jedna vlastnosť – skvelé nutričné hodnoty. V nespracovanej podobe majú červíky, respektíve larvy Múčiara obyčajného takmer 25 gramov bielkovín na 100 gramov produktu, pričom v spracovanej, teda sušenej verzii obsahujú niektoré druhy až neuveriteľných 58 % bielkovín. Len pre porovnanie, 100 gramov kuracieho alebo hovädzieho mäsa obsahuje v priemere do 27 gramov proteínov, pričom ich negatívny dopad na životné prostredie je výrazne horší.Jedlý hmyz tiež obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, teda je oproti rastlinným potravinám kvalitnejším zdrojom bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu svalov, ich regeneráciu, a teda aj tvarovanie postavy, chudnutie, či celkové zdravie človeka.
Eko potravina budúcnosti
Jedlý hmyz je v Ázii tradičnou potravinou, ktorú tam ľudia jedia s chuťou už od nepamäti. Hlavným dôvodom, prečo sa o nej v posledných rokoch začalo rozprávať aj v západnom svete, je ekologická kríza a vplyv súčasnej potravinovej výroby na životné prostredie. Každý už vie, že rastúca populačná krivka a súčasne rastúca konzumácia mäsa a živočíšnych produktov je dlhodobo neudržateľná a práve hmyz vie byť aspoň čiastočným riešením.Spôsob spracovania živín, ktoré hmyz pre svoj rast prirodzene využíva, totiž robia z jeho chovu najefektívnejšiu metódu premeny rastlinného materiálu na biomasu. Na výrobu 1 kg mäsa je potrebného 10-krát viac rastlinného materiálu ako na jeden kilogram biomasy hmyzu.
Celková plocha, kde sa červy chovajú a tiež množstvo vody potrebnej na dochovanie jedlého hmyzu sú iba zlomkom oproti ploche a vode potrebnej na výrobu rovnakých kvantít potravy pri chove dobytka. Celková vodná stopa chovu hmyzu je 4 341 litrov vody, pričom napríklad hovädzieho mäsa až 15 415 litrov vody. Ak teda porovnáme 2 výživné potraviny, sušené hovädzie mäso a sušené červy, je tu jasný víťaz.

Sušené mäso vs sušené červy.
Foto: Venhel
Odhodíte predsudky?
Na prvý pohľad si, najmä v našich zemepisných šírkach, červíky ako jedlo nevie veľa ľudí predstaviť. Ak však zahodíte predsudky a ochutnáte, je len veľmi malá pravdepodobnosť, že by vám červíky nechutili. Sú totiž veľmi podobné chrumkavým snackom, ako sú chipsy či iné slané pochutiny a vyrábajú sa v rôznych príchutiach. V slovenských obchodoch nájdete klasické slané červíky, červíky ochutené cesnakom, štipľavé s chilli, ale aj exotickejšie chute s karí alebo so škoricou.Veľa ľudí si ich preto u nás zvyklo konzumovať k TV ako alternatívu práve k menej zdravým chrumkám, no nájdu sa aj takí, čo začali využívať červíky napríklad namiesto opraženej cibuľky, pri varení v kuchyni.

Foto: Venhel
Využití je naozaj mnoho, čo vedia ľudia stovky rokov v ázijských krajinách a roky ukážu, či to zistíme aj u nás na Slovensku. Keď sa na to ale pozrieme s odstupom, takéto jedlé červy sa svojou štruktúrou a vzhľadom veľmi podobajú kôrovcom, ako sú napríklad krevety. Tie boli v našich kuchyniach tiež menej ako 20 rokov dozadu novinkou, no vďaka ich výbornej chuti sme si ich veľmi rýchlo obľúbili. Bude to tak aj s červíkmi? Odhodíte predsudky a ochutnáte?