Jedlo s atmosférou:
Špičkové reštaurácie v mlynoch

Jarmila Horváthová, mesačník Varecha, 11. júna 2022     4 minúty čítania

Podniky, ktoré vám dnes predstavíme majú špeciálne genius loci – ide totiž o citlivo zrekonštruované mlyny. Ich majitelia im dali nový účel a stali sa vyhľadávanými miestami pre milovníkov chutného jedla a pekného prostredia. No ak ich chcete navštíviť, treba trochu cestovať.



Gašperov mlyn v Batizovciach
Foto: Archív reštaurácie Gašperov mlyn


Gašperov mlyn, Batizovce

Gašperov Mlyn na konci podtatranskej dediny Batizovce je už roky doslova mekkou milovníkov výnimočného jedla. Má to svoj dôvod: kuchyňa pod vedením šéfkuchára Jozefa Brezu je považovaná za jednu z TOP 3 na Slovensku a mnohí o nej hovoria ako o vôbec najlepšej.

Nejde pritom o reštauráciu v klasickom zmysle slova. Nedá sa sem prísť len tak, miesto si treba rezervovať a ani jedálny lístok nie je štandardný. Ponúkajú degustačné menu podľa sezóny a pri rezervácii sa vás spýtajú na všetky alergie, respektíve výhrady k surovinám, aby ste nedostali na tanieri niečo, čo by vám nechutilo. Keďže kuchyňa vždy presne vie, pre koľko hostí bude variť, o to viac času a precíznosti môže potom venovať príprave jedla. K výnimočnému jedlu patrí aj kvalitné víno a to vám tu tiež vedia poradiť, dcéra majiteľa Slavomíra Raškovič, ktorá reštauráciu s manželom vedie, patrí medzi najlepších slovenských somelierov.



Foto: Jarmila Horváthová

Návšteva tohto typu reštaurácie je vždy zážitkom a treba si na ňu nechať dosť času. To platí aj o Gašperovom mlyne a aby si ju hostia, ktorí sem prichádzajú z celého Slovenska, mohli patrične užiť a mali kde prespať, otvorili majitelia Gašperovho mlyna na druhom konci Batizoviec aj malý penzión.



Pri Mlyne v Lozorne
Foto: Archív reštaurácie Pri Mlyne


Pri Mlyne, Lozorno

Reštaurácia na konci obce Lozorno neďaleko Bratislavy je známa najmä v jej okolí. Chodí sa sem za chutným jedlom a krásnym prostredím. Ide o rozsiahly komplex bývalého mlyna, kde vznikol boutique hotel s reštauráciou a veľkým parkovým areálom. Je tu jazierko, zachované mlynské koleso, ale aj minidedinka s drevenými budovami a so zbierkami predmetov, ktoré patrili ku každodennému dedinskému životu.

Pri Mlyne je aj preto veľmi vyhľadávanou lokalitou na konanie svadieb a rôznych osláv. Rovnako aj obľúbenou „destináciou“ napríklad na víkendové obedy, preto je lepšie, ak sem chcete prísť v sobotu alebo nedeľu, miesto si radšej vopred rezervovať.



Foto: Jarmila Horváthová

Jedálny lístok je zostavený šikovne, jedál je v ňom tak akurát, aby si vedel každý vybrať, ale nestratil sa v ňom. Používajú aj sezónne suroviny a suroviny od miestnych dodávateľov, respektíve niečo si aj sami dopestujú. Reštaurácia robí na prilákanie hostí aj rôzne akcie, napríklad zabíjačky či v lete grilovačky.





Diskusia k článku







 



TOPlist