Je v tom háčik:
Umývať vajíčka alebo nie? Rozlúsknite túto dilemu s nami

Jana Klimanová, 26. januára 2024     2 minúty čítania

Odpoveď na otázku, či umývať vajíčka, znie: áno aj nie. Dôležité je totiž kedy...



Foto: Shutterstock

Kúpili ste vajcia z domáceho chovu alebo ste ich dostali od susedy a nie sú práve najčistejšie? Bojíte sa, že mikroorganizmy sa môžu dostať zo škrupiny do bielka či žĺtka a tak zvyknete vajíčka umývať. To však nerobíte dobre.

Zdá sa to logické - vajcia z farmy sú znečistené slamou, blatom či trusom, tak ich treba nečistôt zbaviť, skôr, ako ich dáme do chladničky.

Opak je však pravdou - umývaním poškodíme na škrupine prirodzený antibakteriálny film - kutikulu, ktorá bráni vstupu patogénov do vajíčka. Navyše, ak škrupinu umyjete, skrátite životnosť vajec, ktoré sa skôr pokazia.

Poutierať nasucho

Ak sú na vajciach väčšie nečistoty, stačí ich nasucho poutierať handričkou alebo papierovou utierkou či hubkou na riad, handričku ani hubku však už potom v kuchyni nepoužívajte.



Foto: Shutterstock

Dbajte na to, aby sa po uložení do chladničky vajíčka nedotýkali priamo ostatných potravín. Odporúča sa vybrať ich z kartónového obalu, ktorý môže navlhnúť a radšej použiť sklenené či umelohmotné držiaky. Vajcia ukladajte tupým koncom hore. Nezabudnite si poznačiť dátum spotreby, ktorý je na kartónovom obale.

Kedy je čas ich umyť

Takže ako bolo povedané, vajíčka sa pred uložením do chladničky neumývajú. Ale umyť by sa mali a to tesne pred použitím. Vtedy je to potrebné, aby sa zo škrupiny na bielok a žĺtok nepreniesli baktérie a mikroorganizmy.

A, samozrejme, nakoniec si nezabudnite umyť aj ruky, aby ste suroviny na prípravu jedla či koláča nekontaminovali.



ANKETA: Umývate vajíčka predtým, než ich uložíte do chladničky?

17,7%



82,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist