Foto: Shutterstock
Už ste počuli o kulinárskej výzve Veganuary, teda Veganuár? Toto globálne hnutie povzbudzuje ľudí, aby počas prvého mesiaca v roku vyskúšali vegánsky životný štýl, čím podporia nielen vlastné zdravie, ale aj zdravšie životné prostredie a udržateľnosť.
Bez mäsa, mlieka, vajec a všetkých živočíšnych produktov, pre mnohých „všežravcov“ môže byť predstava vegánstva odstrašujúca. No po vianočnom hodovaní je január priam ideálny na odbremenenie tela od ťažkých jedál.
Prečo to skúsiť?
Mnohé štúdie poukazujú na zdravotné výhody rastlinnej stravy, od zlepšenia zdravia srdca až po lepšie trávenie a zvýšenú energiu.Navyše, zníženie spotreby živočíšnych produktov znižuje emisie skleníkových plynov, šetrí vodu a obmedzuje odlesňovanie.
A v neposlednom rade, výber rastlinných jedál prispieva k zníženiu utrpenia zvierat a podporuje humánnejšie potravinové systémy.
Čo jedia vegáni?
Aj tých najodvážnejších gurmánov však môžu od vegánstva odradiť obavy zo straty obľúbených chutí alebo záplava neznámych ingrediencií. No nemusíte sa báť! Vegánstvo vôbec nemusí byť o odriekaní, je o objavovaní a nachádzaní veľmi pestrých chutí. A navyše, prirodzene vegánske jedlá možno doma bežne pripravujete a ani si to neuvedomujete...Rastlinná strava bez živočíšnych produktov je celkom bez mäsa, mlieka, vajec, medu a vôbec bez všetkých potravín, ktoré obsahujú nejakú živočíšnu zložku. Vegáni varia predovšetkým jedlá plné zeleniny, ovocia, strukovín, húb, orieškov a jadierok, využívajú čerstvé aj sušené bylinky a jedlo ochucujú aj množstvom korenín.
Namiesto klasického mlieka, masla a syrov využívajú rastlinné alternatívy, vajíčka do praženice nahrádzajú napríklad tofu a do pečenia banánom, jablkovým pyré alebo aj namočenými rozomletými ľanovými semienkami.
Foto: Shutterstock
Začnite prirodzene vegánskymi jedlami
Ak ste sa rozhodli dať vegánstvu šancu, pre začiatok sa preorientujte na jedlá, ktoré sa bežné pripravujú bez mäsa, mliečnych produktov či vajec.Do rôznych zeleninových polievok či šalátov, ale aj strukovinových či zeleninových prívarkov zvyčajne žiadne živočíšne produkty nepoužívame. Ak ste zvyknutí najprv zeleninu orestovať na masle, jednoducho ho vymeňte za rastlinný olej. Mäsový vývar na podliatie zase nahraďte zeleninovým.
Aj tradičné cesto na halušky je len z nastrúhaných zemiakov a múky, stačí k nim namiesto bryndze pridať dusenú kyslú kapustu a výborné strapačky sú na svete. Komu by chýbali oškvarky, môže pridať opečené údené tofu.
Všestranné zemiakové cesto je tiež len z varených zemiakov, soli a múky a vykúzlime z neho šúľance, knedle aj lokše.
Začnite jednoducho
Postupne začnite vyraďovať živočíšne produkty z jedál, v ktorých ste ich doteraz používali. Skúste bezvaječné cestoviny s bohatou paradajkovou omáčkou a bazalkou, kde vynecháte mäso a tiež klasické syry či živočíšnu smotanu. Spravte si sýtu opekanú alebo pečenú zeleninu, či rôzne strukovinové a zeleninové karí s kokosovým mliekom.Rovnako rôzne omáčky na bezvaječné cestoviny sa dajú pripraviť z opekanej dusenej zeleniny, z paradajok, mrkvy, červenej šošovice, cesnaku a byliniek.
Použite základné suroviny, strukoviny, obilniny a pseudoobilniny ako quinoa, bulgur, pšeno, amarant, pohánka, orechy, semienka a koreniny. Tieto ingrediencie tvoria základ mnohých chutných vegánskych jedál.
Ak sa vám do pokrmu žiada smotana či mlieko, pridajte kokosovú, ovsenú či ryžovú smotanu. Namiesto syra skúste rastlinné alternatívy syra alebo vrch jedla posypte opečenými orieškami či lahôdkovým droždím (kvasnicové vločky).
Pri polotovaroch buďte ostražití
V obchodoch sa to dnes už hemží rôznymi vegánskymi polotovarmi, ako sú náhrady mäsa, syra aj hotových jedál, takže natrafíte aj na vegánsku tresku, vegánsky rezeň, klobásu, slaninu, paštétu...Z našej skúsenosti platí, že menej je viac a treba čítať ich zloženie. Aby v nich nebolo zbytočne veľa surovín a niekoľko riadkov s názvami dochucovadiel a farbív, ktoré naše telo neocení. Určite sa vám však doma zíde nejaké orechové maslo, ovsené, mandľové či ryžové mlieko, prípadne aj smotana, lahôdkové droždie, tofu.
Diskusia k článku