Foto: mrnousik
Priateľ dostal od otca huspeninu, takú tú klasickú - slovenskú, z koží a tak. No riadne chute mi narobil a keďže ja také nejem, Zobraziť celý popisPriateľ dostal od otca huspeninu, takú tú klasickú - slovenskú, z koží a tak. No riadne chute mi narobil a keďže ja také nejem, tak som si spravila takú svoju, vegánsku. Už ju okoštoval aj chlap a uznal, že to síce nie je chuťovo jeho huspenina ale že chutí veľmi dobre :) Recept na ňu som si hľadala dlho, ale pod pojmom Vegánska huspenina som nenašla nič... preto som sa rozhodla, že už nabudúce nejaký zúfalec vegán nájde aspoň môj recept - keď ho chytia chute na túto trasúcu sa pochúťku :)
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Ako prvé som si zovrela vodu v malom hrnci, pridala údenú papriku, čierne korenie, sušený cesnak a majoránku. Keď mi táto zmes začala vrieť, pridala som sojové kocky a nechala ich variť. Pokvapkala trochou oleja - voňalo to tak zabijačkovo :)
- 2
Nakrájala som si cesnak na plátky a na panvicu dala repkový olej. Na olej som vykydla mrazenú polievkovú zmes (hrášok, mrkva, karfiol, lusky, brokolica) a trochu orestovala aj s cesnakom. Asi tak 5 minút. Potom som to zaliala litrom vriacej vody a pridala zeleninový bujón, čierne korenie, bobkový list a nechala variť asi 15 minút.
- 3
Kým sa všetko v hrncoch robilo, tak som si nakrájala údené tofu na kocky a posypala ho cesnakom, korením a paprikou a pokvapkala olejom a dobre premiesala.
- 4
Potom som sa vrátila k variacej sa zelenine a sojovemu masku. Zeleninu som scedila a všetko - scedenú zeleninu, sojové masko vo "vlastnej šťave" aj vývar dala na balkón chladnúť. Po vychladnutí som si odmerala, či mám akurát liter vývaru - trochu som nadrobila vodou, lebo sa odparilo a dochutila. Primiešala 10g agaru a za stáleho miešania priviedla do varu (inak mi tuhol na spodu, nechapem) .
- 5
Odstavila som vývar s Agarom a friško nadavkovala do dvoch misiek od zmrzliny rozložila rovnomerne tofu, sojove masko a zeleninu. Zbytok šťavy z tofu som zamiešala do vývaru a rovnomerne naliala do misiek. Ešte som to v miskách premiešala, aby suroviny boli všade a nechala tuhnúť v izbovej teplote. Keď to malo už teplotu súcu do chladničky, dala som to tam. Po asi 30 minútach v chladničke to pekne stuhlo a mohla som sa do toho pustiť. Príloha samozrejme bola Slatinský chlebík, cibuľa a ocot :) Dobrú chuť vegáni :)
- 6
A takto to vyzerá po vyklopení :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem, dúfam že ani Andy a Dave :) Depeche forever ! :)
Ďakujem :) Dlho pridávam vegan recepty na FB ale začnem aj sem, lebo sama niekedy tápam... nabudúce chcem skúsiť "bryndzové" halušky :)
Bez bryndze?
Nie, bryndzový efekt sa dosiahne zmiešaním tofu, citrónu a tak :)
srandisti sú môj svet..hneď ťažoby v hlave niet..:-)
Keď nemajú vegáni radi bryndzu, nechápem prečo sa ju snažia nahrádzať...
verim ze ani oni dvaja,nakolko uz aj andy zacal jest zdravo a neskutocne schudol,ale jediny z kapely je vegetarian martin.no a nenahraditelny alan sa urcitu dobu toho tiez drzal,ale v majesticu clube-Recoil 2010 uz jedol vsetko a prekladal to vinom.
noizz.sk/news/depeche-mode-v-petrzalke/hhwvntl...
Jo, hochu, ale chuť by byla!!
Vieš čo hovorí Zdeňek Pohlreich - "všechny náhražky stojí za hovno" :-)
Veru s ňou aj súhlasím,zufalec je správne pomenovanie:-)
Nepochopila som ešte,prečo všetci,čo odmietajú mäso, chcú za každú cenu nahradzovat jeho chuť!? Asi tu ani odpoveď nedostanem:-(
Nič proti rozhodnutiu každého,ako žije a stravuje sa, respektujem to,ale aj toto by som pomenovala jednoducho zeleninová rolada a v takom prípade recept chválim.
Jasné že i tak se dá dívat na svět. Ale někdy je život fikaný a dostane tě na lopatu, ani nevíš jak. Tu tam je maso, případně všechny živočišné produkty. Ale to nechme tak. Žij a nech žít. A nikdy neříkej nikdy. Bo v tu ránu už na tebe shůry něco chystají. Hezký den!
:-))) ....čosi na tom bude. Jeden rok som chcela mať zdravé Vianoce, tak som piekla drobné pečivo z pohankovej, ryžovej.....a neviem akej ešte múky. Kokšo prvý posledný raz. Jedla som ich sama a sobášený šiel do cukrárne:-))
A takto si kupit za par centov "želatinu číru",pridať ingredienzie
podla svojej chuti nejde?
(Mas huspeninu za ca. 1o minut...)
Pro vegána je důležitý agar, tedy rostlinný původ: cs.wikipedia.org/wiki/Agar...
Čirá želatina je původu živočišného: cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDelatina...
Preto prosím sa zdržte poznámok k téme vegánstvo ... ja tiež nekomentujem Vaše orgie na zvieratách na tanieri... a verte mi, že je mi to omnoho viac neprijemnejšie to vidiet ako to, že Vaša milovaná huspenina bola pomenovaná ako "huspenina" (v uvodzovkách). Vaše ego a Vaše problémy vs. problémy tejto planéty... už som ticho... a viete čo je Váš problém? Anonymita internetu :D Lebo v mojom okolí NIKDO, ale naozaj NIKDO nedokázal povedať tolko veci ohladom toho ako tu čítam... ale s tým sa stretávam aj na FB... proste internet heroes :D a tie "bryndzove" halusky si spravim a aj ich sem pridam a mozte zas hejtovat... nehladam chut bryndze, nechyba mi, ale to jedlo som mala rada, preco si neurobit take retro? :)
Ahoj, proste odmietam jest zivocisne produkty. Ano, su dobre. Ale dnesna doba urobila z tohoto priemyslu to, co nechceme. Ak by boli zivocisne produkty len od lokalnych fariem, asi by som tak nesla proti velkofarmam, bytúnkom, spracovateloch masa, atd... uvedomme si, kolko masa sa tlaci v obchodoch... nejeden priznava, ze za mesiac vyhodi aj 500 az 2000 kil masovych vyrobkov... a to si zoberte ze za tymi kilami su zive zvierata.... Kravy su umelo oplodnovane (si predstave, ze by vas niekto umelo oplodnoval kazdy rok) aby ste mali telce, mlieko... sliepky su este stale chovane v klietkach (viete si predstavit ten zivot? Vsak ja si sliepku pamatam z detstva ako slobodne zviera na dvore).... Smeju sa nam veganom, ze doplname vitamin B12.. preco sa nesmeju Vam co jete maso, ze ho jete ten istý umelý, len v mase zvierat, ktore ho dostávaju suplementovaný, lebo uz ho nemajú ako ziskat - uz totiz nie je v pode a hlavne, uz sa kravicky nepasú a nemajú ho kde získat? Moj priatel je aj zivocisne produkty, je vsak chapavy, a je len z bio chovu ... budte tolerantní a skúste sa zamysliet, ze nie je len jedna cesta, je ich viac a "zi a nechaj zit" ...
Tak uz su to Pani, ale ak chcu zit dalej vitalne, urcite najdu nejaky ten jedalnicek. Oni sa stale hladaju. Inak co sa týka toho linku, tak to som bola akurat v praci... boze ako by som ich stretla rada :) Ale aspon som si ich vychutnala z prvej rady na Pasienkoch :)
Pod nazvom Huspenina sa skryva uplne ine jedlo. Tradicne jedlo. Keby si svoj recept nazvala v zmysle... Vegansky zeleninovy aspik, alebo nejak podobne, mozno by tie komentare boli milsie.
Naopak vyjadrovat sa o nasich "zvieracich orgiach na tanieri" cloveka pekne nas*rie.
nie, že nemajú radi, oni zmenili stravovanie ale jedlo prináša aj pocit, pocit halušiek od maminy... a o ten pocit nechce človek prísť :) lebo s chuťou prichádzajú i spomienky, hlavne s vôňou. proste nostalgia
nikto v googli nehlada vegansky zeleninovy aspik, ale ked uz tak veg. huspeninu, segedin, cigansku...varecha neni o vasich slovickovaniach, je aj pre ludi co googlia. mier vsetkym :)
Veľmi ma mrzí,že práve mne argumentujes,obhajujes sa :-( ja som vôbec ani jedným slovom neodsúdili vegetariánov.Citovala som teba,že si ich nazvala zúfalci:-) bola by si prekvapená,keby si ma poznala osobne,ja som tolerantna, nielen voči vegetarianom,a to že som navrhla,že keby si dala názov zeleninová rolada,som skôr chcela byť k tebe zhovievavá,práve k vôli reakciám.Skus si vyhľadať moje komentare a nájdi mi jeden,kde by som úmyselne niekomu ublížila rsp.urazala ho.To,že som nepochopila,prečo vegetariáni chcú imitovať chuť mäsa je pre mňa nepochopiteľné,však to im musí pripomínať tie úbohé zvieratá,ktoré obhajuju....
ja napríklad preto, lebo som zvedavá ako si vegán predstavuje huspeninu podľa seba a pre seba. Táto sa mi páči vizuálne ale to je asi tak všetko, chuť neposúdim lebo huspeninu nejem a zeleninu v aspiku už vôbec nie. Ale pozrieť si rcp hádam môžme aj my mäsožravci, či nie?
Alenka, ospravedlňujem sa, že som si dovolil pozrieť tento recept, aj keď som mäsožravec. V budúcnosti sa tomu vyvarujem.
skutočne ani nemusíš :) myslím že sme v obraze. Neklaď nabudúce otázku, keď sa Ti potom nepáči odpoveď. Ja som Ti na ňu len odpovedala a vôbec sa necítim urazená.
akože nie? pýtala si sa prečo na tento rcp klikáme
Ľudia skúšajú nové chute, nové exotické jedlá, iné kuchyne, ale keďže je to thajské, alebo indické, kde nie je ani gram mäsa, mlieka, vajca....tak to je vynikajúce. Keby to bolo vegánske, tak z toho dostanú vyrážky. A takí, čo sú na ketodiete, alebo držia Atkinsona, tým nikto nenadáva, že si pchajú denne do hlavy kusy mŕtvych zvierat. Nech každý baští, čo mu chutí.
Lenže huspenina ,tá pravá, je dobrá na kĺby preto že obsahuje kolagén a ten v tomto recepte nenájdeš.
Ja som bola tiez vsezravec...do istej doby,rakovina...
ale my milujeme bryndzu :) nechceme ju ( a ine zivocisne produkty) jest z etickych dovodov a preto ked si jej chut vieme aspon trochu pripomenut tesime sa :)))