Polievka zo zeleninky

adrianal - bez fotkyadrianal, 7. mája 2012
Polievka zo zeleninky
Foto: adrianal

Táto polievka sa vyklula z môjho "hoď do hrnca čo ti napadne", ako to u mňa zväčša býva...Priznávam, predstava pred varením bola iná, ale Zobraziť celý popisTáto polievka sa vyklula z môjho "hoď do hrnca čo ti napadne", ako to u mňa zväčša býva...Priznávam, predstava pred varením bola iná, ale finálny dopad varenia, ešte lepší, ako sa dalo čakať. Manželovi chutila, mne tiež, a verím bude aj vám ostatným polievkárom, ktorí sa na ňu raz odhodláte..Priznávam, je náročná na množstvo potrebných ingrediencií, ale ľahká na prípavu a na jedenie duplom! :-)

4-6
porcie
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

3-4 ks
2 ks
2  plátky
1 ks
2-3 ks
1-2 PL
1 PL
2 strúčiky
1/2 kocky




Postup

  1. 1

    Zeleninu( mrkva, zeler, kaleráb, cuketka,kúsok póru) si očitíme, nakrájame na kocky, kolieska, pripravíme si zemiaky nakrájané tiež na stredne veľké kocky, a do hrnca kvapneme olivový olej, ktorý chvílu predhrejeme.

    Polievka zo zeleninky - obrázok 1
  2. 2

    Na zohriatom olivovom oleji orestujeme najskôr rozdrvený cesnak, na to mrkvu..

    Polievka zo zeleninky - obrázok 2
  3. 3

    ...po minútke prisypeme zvyšnú zeleninu, orestujeme tiež, naozaj krátko, aby neprihorela, zaprášime hladkou múkou a zalejeme vodou.

    Polievka zo zeleninky - obrázok 3
  4. 4

    Zo začiatku vždy len podlejem, varím tak asi 15 min., potom dolejem doplna, záleží koľko chcem mať tej polievky. Ak mi voda vyvrie, vodu priebežne doplním. Snažím sa mať šťavu vždy v určitej úmere k zelenine..aby to nebolo celé len o tekutine, ale ani príliš husté, že šťava nikde..

    Polievka zo zeleninky - obrázok 4
  5. 5

    Počas varenia vhodím do polievky polku zeleninovej kocky( bujón), ovegetím, osolím, okorením..(Nebuďte zúfalí, že koľko toho..skrátka, ochutíte, ochutnáte, ak tomu niečo chýba, dochutíte opäť, a opäť). Ochucujem vždy len od oka. Finálne dochucovanie riešim až na záver, keď je zelenina makká, uvarená. Samozrejme, počas varenia, koštujem, bez toho by to nešlo:-D Okrem korenín postrúham trošku muškátového oriešku, a nakvapkám worchester( zasa len od oka, no polievka by mala chytiť jemne kyslastý podtón, pozor neprežeňte, radšej po troške a viac krát). Keď je polievka uvarená, prihodím nasekanú pažítku( použila som z mrazu) a čerstvú petržlenovú vňať. Brú chuť!

    Polievka zo zeleninky - obrázok 5

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
plk
plk
Taketo "jednohrncove" jedla su vyborne. Ale asi budem teraz zly - som odporca bujonov, vegiet :-). Da sa zvyknut aj bez toho (chvilu to trva), potom je citit chut zeleniny.
Inac - fakticky dobra, jednoducha a rychlo uvarena polievka. Taketo mam rad. S muskatovym orechom som este neskusal, nenapadlo ma to. Ale vyskusam, vyzera to s tym zaujimavo.
1x edtol
viera1
@plk ,muškátový orech je výborný k jednodruhovým polievkam:mrkvová,pórová,kalerábová,zelerová.Miešanú zeleninu ochucujem provensálskym korením.Zeleninová polievka sa uvarí za 15-17min,je to rýchle a keď sa veľmi ponáhľam,tak zeleninu strúham a je to za pár minút.
adrianal
...ano viem, glutaman sodny...preto som dala len polku bujonu na 4 litrovy hrniec..ale vegetu zial pouzivam dost, a neviem ci by som si odvykla..zv dnesnej dobe pomaly vsetko skodi, neviem ci jestvuje dokonale zdrava surovina..:-( Tvoju poznamku beriem, mas pravdu..
Inak, ja som zatial neskusala dochucovat provensalskym korenim...budem musiet vyskusat..dik za tip:-)
torticka
Ja som tiež odporca vegiet aj bujónov. Veď to zakryje chuť zeleniny. 100 ľudí, 100 chutí. Aby bola polievočka ešte hustejšia, ja by som dala ešte nejakú mrveničku. Ukladám do KK.
používateľ nemá avatar
plk
plk
adrianal - ja nie kvoli glutamanu a podobnej chemii. Az taka fajnovka nie som. To by som nesmel jest vobec nic (ani tu zeleninu).
Ale presne kvoli tomu, co pise torticka - prekryje to chut zeleniny. A ja som si uz zvykol bez toho. Treba len vyskusat.
Inac - taketo zeleninove jedla mozem jest kazdy den.
viera1 - vyskusam. Dakujem za tip.
viera1
Moja mama nám do takejto polievky robila krupicové halušky.Výborné.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia