Foto: adrianal
Táto polievka sa vyklula z môjho "hoď do hrnca čo ti napadne", ako to u mňa zväčša býva...Priznávam, predstava pred varením bola iná, ale Zobraziť celý popisTáto polievka sa vyklula z môjho "hoď do hrnca čo ti napadne", ako to u mňa zväčša býva...Priznávam, predstava pred varením bola iná, ale finálny dopad varenia, ešte lepší, ako sa dalo čakať. Manželovi chutila, mne tiež, a verím bude aj vám ostatným polievkárom, ktorí sa na ňu raz odhodláte..Priznávam, je náročná na množstvo potrebných ingrediencií, ale ľahká na prípavu a na jedenie duplom! :-)
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zeleninu( mrkva, zeler, kaleráb, cuketka,kúsok póru) si očitíme, nakrájame na kocky, kolieska, pripravíme si zemiaky nakrájané tiež na stredne veľké kocky, a do hrnca kvapneme olivový olej, ktorý chvílu predhrejeme.
-
2
Na zohriatom olivovom oleji orestujeme najskôr rozdrvený cesnak, na to mrkvu..
-
3
...po minútke prisypeme zvyšnú zeleninu, orestujeme tiež, naozaj krátko, aby neprihorela, zaprášime hladkou múkou a zalejeme vodou.
-
4
Zo začiatku vždy len podlejem, varím tak asi 15 min., potom dolejem doplna, záleží koľko chcem mať tej polievky. Ak mi voda vyvrie, vodu priebežne doplním. Snažím sa mať šťavu vždy v určitej úmere k zelenine..aby to nebolo celé len o tekutine, ale ani príliš husté, že šťava nikde..
-
5
Počas varenia vhodím do polievky polku zeleninovej kocky( bujón), ovegetím, osolím, okorením..(Nebuďte zúfalí, že koľko toho..skrátka, ochutíte, ochutnáte, ak tomu niečo chýba, dochutíte opäť, a opäť). Ochucujem vždy len od oka. Finálne dochucovanie riešim až na záver, keď je zelenina makká, uvarená. Samozrejme, počas varenia, koštujem, bez toho by to nešlo:-D Okrem korenín postrúham trošku muškátového oriešku, a nakvapkám worchester( zasa len od oka, no polievka by mala chytiť jemne kyslastý podtón, pozor neprežeňte, radšej po troške a viac krát). Keď je polievka uvarená, prihodím nasekanú pažítku( použila som z mrazu) a čerstvú petržlenovú vňať. Brú chuť!
Inac - fakticky dobra, jednoducha a rychlo uvarena polievka. Taketo mam rad. S muskatovym orechom som este neskusal, nenapadlo ma to. Ale vyskusam, vyzera to s tym zaujimavo.
Inak, ja som zatial neskusala dochucovat provensalskym korenim...budem musiet vyskusat..dik za tip:-)
Ale presne kvoli tomu, co pise torticka - prekryje to chut zeleniny. A ja som si uz zvykol bez toho. Treba len vyskusat.
Inac - taketo zeleninove jedla mozem jest kazdy den.
viera1 - vyskusam. Dakujem za tip.