Trendy:
Jablkový víkend potešil

redakcia, 19. októbra 2012     13 minút čítania

Pred pár dňami sa uskutočnil štvrtý ročník Jablkového hodovania.


Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Obrovské jablko bolo symbolom
Jablkového hodovania.


Jablká patria v našich končinách k najobľúbenejšiemu ovociu. V našich sadoch a záhradách sa ich urodí dostatok, šikovné gazdinky určite vedia, ako si s nimi poradiť, spracovať ich, prípadne uskladniť na zimu, aby mali dostatok vitamínov počas celého roka.

Samozrejme, že nielen gazdinky, spracovaniu jabĺk sa iste venujú aj naše silnejšie polovičky, pečenie dobrôt z nich je však zväčša doménou gazdiniek. Čo všetko dokážu z jabĺk pripraviť sme mali možnosť sa presvedčiť aj na tohtoročnom podujatí Jablkové hodovanie.

Minulú sobotu sme mohli v rámci tohto podujatia ochutnať výtvory ich šikovných rúk. Respektíve, ochutnal ten, kto skôr prišiel. Jablkové dobroty sa totiž stihli rozchytať takmer za dve hodiny, aj napriek tomu, že len vo Farmárskej tržnici v Bratislave bolo pripravených na predaj desať plechov vynikajúcich dobrôt, pripravených z jabĺk.



Že malo podujatie úspech, o tom niet pochýb. Aj preto sme sa rozhodli pre vás vyspovedať dve šikovné dámy z Klubu dôchodcov v Bratislave, ktoré dobroty z jabĺk pre nás pripravili. Rozprávali sme sa s pani Ruženkou Deákovou z Klubu dôchodcov Vajnorská v Bratislave, a pani Jolankou Zvarovou z Klubu dôchodcov Športová v Bratislave.


Počas jablkového hodovania ste predávali na Farmárskej tržnici vynikajúce koláčiky, kto ich piekol?


Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Vľavo pani Jolana Zvarová,
vpravo pani Ružena Deáková.


p. Deáková: Všetko to bola domáca výroba. Miestny úrad Bratislava - Nové Mesto vyzval naše Kluby dôchodcov, aby sme upiekli nejaké koláče a zákusky z jabĺk, dostali sme ich 10 debničiek. Klubov dôchodcov je tu v treťom obvode až osem, tak sme si pečenie podelili. Z klubu na Športovej ulici nám pomáhala pani Jolanka Zvarová, ja som z klubu na Vajnorskej 51, a pani Polčicová je z klubu na Stromovej ulici. Oná má najväčšiu záľubu v pečení, bola našou hlavnou motivátorkou pri pečení. Dohodli sme sa, že každá z nás niečo napečie. S pani Polčicovou sme piekli desať druhov zákuskov, ja som v klube ešte napiekla 2 druhy, a pani Fríbajzová z klubu na Stromovej 5 druhov, aj so svojou dcérou.

p. Zvarová: Ja som zachraňovala česť nášho klubu na Športovej ulici 1 ako jeho vedúca. Mali sme burcovať ľudí, aby piekli. Ale keďže to bol náš prvý ročník, nevedeli, do čoho idú. To sme však vlastne nevedeli ani my. Tak som si povedala - prečo nie. A potom sa ku mne pridala jedna z našich členiek, Jozefka. Ráno v deň Jablkového hodovania ešte piekla jablkové pyté a jablkovú štrúdľu. A týmto spôsobom sme vlastne reprezentovali náš klub dôchodcov. Ja som mala napečených 6 druhov, pomáhala mi pri tom moja nevestička Monika, lebo sme mali aj kadejaké iné povinnosti. Dostali sme zástery a tričká aj s emblémom akcie a tieto koláčiky sme potom predávali.

Takže sa vám podarilo aj niečo zarobiť? Kam putoval výťažok z tejto akcie?

p. Deáková: Nevedeli sme, ako to bude s cenami, ako budeme koláče predávať. Výťažok z akcie môžeme použiť na účely chodu nášho klubu dôchodcov. Snažili sme sa niečo zarobiť, peňazí nie je nazvyš. Niečo sme zarobili, ale dúfame, že nabudúce to bude ešte lepšie. Na tomto ročníku sme sa vlastne učili, ako to bude vyzerať na budúci rok. Ľudia boli veľmi milí, na tržnici sme sa nestačili ani vybaliť, ledva sme dali koláče na tácky a už sa k nám hrnuli.

p. Zvarová: Ja som koláče ani nestihla vyložiť zo škatule. Hneď prišiel jeden pán a pýtal sa, prečo to nemáme na podnosoch. Tak sme mu vysvetlili, že nebol čas, ľudia sa zhŕkli okolo nás a nič sme nestíhali.

Myslíte, že je to tým, že ľudom chýbajú v dnešnom svete poctivé domácke výrobky, ktoré si v supermarkete nekúpia?


Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Pani Deáková pri predaji jablkových koláčov.


p. Zvarová: Určite, myslím si, že je to predovšetkým preto, že to boli domáce výrobky. Ľudia sa pýtali: to ste piekli vy? Tak som im odpovedala, že áno. Bolo vidieť, že to nebolo perfektné, ako to vidíme v obchodoch, ani nakrájané to nebolo presne na milimetre. Snažili sme sa koláče aj pekne ozdobiť. Veľmi sa mi páčila jedna rodinka, manželia s dieťaťom. Už z diaľky kričali: „To sú mňamky!“ Bolo to ozaj roztomilé! Bola som prekvapená, že to takto hodnotili, dokonca sa vrátili a vzali ďalších šesť kusov.

p.Deáková: Začali sme o deviatej , a za dve hodiny sme už nemali čo predávať. Predali sme celé plechy, všetko čo sme mali.

A čo ľuďom chutilo najviac, čo sa najrýchlejšie vypredalo?

P. Deáková: Pyté, štrúdľa, ťažko povedať. Niektoré koláče som ani ja nepoznala, boli tam aj jablkové zákusky s gaštanovým pyré...

P. Zvarová: Mne veľmi chválili jablkový medovník, je to taká moja domáca špecialita. Ľudia veľmi kvitovali cukrovinku z ovsených vločiek a jabĺk. Nestačila som škatuľu s ňou ani otvoriť, predávali sme ju až na záver. Mala som aj pyté, ale nie také bežné. Bolo na oblátke, na tom bolo makové cesto, na tom jabĺčka, to moja nevesta je taká výmyselníčka.

P. Deáková: Úspech mali aj jablká v župane. Zo stredu som vykrojila jadrovník, vložila som orechy, hrozienka a med. To ľudom veľmi chutilo. Darilo sa aj štrúdľam, mali sme jablkovú, makovo-jablkovú, mali sme aj taštičky s tvarohom a jablkami, a tiež mrežovník na spôsob pyté, ale na vrchu bola z cesta vytvarovaná mriežka. Výborný zákusok mala kolegyňa, linecké cesto prekladané jablkami, kokosové cesto a na vrchu žĺtková poleva. Bol to chutný a šťavnatý zákusok. No a nesmel chýbať ani jablkovo-piškótový zákusok, ktorý obľubujú najmä deti. Postrúhané jablká sa rozvarili s cukrom, pridal sa zlatý klas, zmes sa vyliala na piškóty a nechala stuhnúť.

Aby toho nebolo o jablkách málo, práve je ich sezóna. Ako často ich konzumujete, chutia vám?

P. Zvarová: Jabĺčka máme veľmi radi, aspoň jedno jablko zjem každý deň. Z ovocia je u mňa na prvom mieste.

P. Deáková: Ja tiež, mám aj záhradu, kde mám peknú úrodu jabĺk. Tiež zvyknem zjesť každý deň aspoň jedno jablko.

Kupujete jablká aj v supermarketoch, alebo sa snažíte ich kupovať od slovenských farmárov?


Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Takéto jablká v supermarkete asi nenájdete.


p. Zvarová: Samozrejme, že nakupujem výlučne slovenské jablká. Aj našim členom z klubu dôchodcov prízvukujeme, že majú kupovať len slovenskú zeleninu aj ovocie. Podporujme naše slovenské produkty, počnúc od zemiakov, končiac ovocím. Máme aj záhradku v Kráľovej pri Senci, tam pracuje môj manžel a s veľkou láskou dopestúva ovocie aj zeleninu.

P. Deáková: Ja si dopestujem svoje a tie aj spotrebujem. Kedysi som ich aj predávala. Ak kupovať, tak chodím do Ivanky pri Dunaji, kde mám záhradu. Je tam sad, a keď mi treba dokúpiť, kupujem priamo v sade, kde je aj predajňa.

Prezraďte nám, jablká používate len do koláčov, alebo z nich vyrábate nejaké domáce zaváraniny,? Alebo máte iný spôsob spracovania?

P. Zvarová: Spracúvame ich všelijako. Vyrábame si jablkovú výživu, sme už síce starí, ale radi si na nej v zime pochutíme (smiech)! A máme aj sušičku ovocia, takže si jabĺčka aj sušíme. Na Vianoce máme radi varené sušienky, ako ich doma voláme. Uvaríme sušené jablká a slivky ako kompót, je to vynikajúca pochúťka. Jablká tiež nakladáme vo vlastnej šťave postrúhané, a v zime máme polotovar na jablkové pyté, do štrúdle.

P. Deáková: Varili sme jablká aj v sokovárke, odkiaľ potom vytekala šťava takým malým sosákom. Kedysi sme na jablká používali aj preš, v tom sa jablká podrvili a mali sme tiež chutnú šťavu. Tým, že sme nepoužívali žiadnu chemikáliu, tak šťava zhnedla, ale aj tak bola výborná, bez prídavných zmesí a konzervačných látok. Mám malú pivničku, kde skladujem jablká zo záhrady a postupne počas roka ich konzumujeme.

Máte teda kopu nápadov a inšpirácie, čo všetko by ste mohli predávať na budúci ročník Jablkového hodovania, však?

P. Deáková: Určite, tento rok sme sa vlastne učili. Ale mala som s tým trošku problém to predávať, mne sa zdá 50 centov za zákusok veľa...

Veľa? Zákusky v obchodoch sú plné stužených tukov a umelých prísad a stoja omnoho viac...

P. Deáková: (smiech) Mne sa to zdá byť naozaj veľa... Koláče sme predávali v priestoroch Farmárskej tržnice v Bratislave. Aj na trhovisku na Miletičovej ulici bola táto akcia, ale tam sa len dávali jablká – jedno pre každého. My sme mali tri stoly, hore so strieškou, bolo to super spravené. Keby sme vopred vedeli, ako to bude celé prebiehať, aj by sme si to lepšie pripravili a naaranžovali. Ale ako sme už spomínali, nebolo času. Ľudia sa hneď začali hrnúť a všetko sa rýchlo rozpredalo. Určite sa na budúci ročník pokúsime zapojiť viac členov nášho klubu, nech máme viac koláčov na predaj.

Ktorý z jablkových receptov je váš naj, ktorý máte najradšej a najčastejšie ho pripravujete?


Foto: Shutterstock

Jablkových receptov je neúrekom.


P. Deáková: Ja robievam najčastejšie mrežovník. Je to základné cesto, 600 g múky, jedna celá 250 g Hera, 2 vajcia, 125 g cukru. Cesto spracujem a rozdelím na dve polovice, jednu polovicu rozvaľkám na spodok a zo zvyšku urobím mriežku. Jablká si nakrájané na plátky podusím, pridám cukor, škoricu, klinčeky, citrón a takto ich rozvarím do polo mäkka. Takto upravené ich rozotriem na koláč, je to mimoriadne šťavnaté, lahodnejšie, ako keby boli len postrúhané. Cesto sa toho napije a koláč je potom nádherne šťavnatý. Výborný je aj grófkin koláč, kam idú sekané orechy, jablká, hrozienka, štvrtina cesta na nechá v chladničke a potom postrúha na vrch koláča. Najrýchlejšie je samozrejme použiť lístkové cesto, postrúhať jablká, pridá sa strúhanka, alebo tvaroh, podľa toho kto má čo rád, to cesto sa zvinie, potrie maslom a dá piecť.

P. Zvarová: Vždy recepty obmieňam, raz niečo pridám, potom zas niečo odoberiem. Ale ponúkam vám recept na jednoduchý a rýchly Mandľový hrnčekový perník s jabĺčkami. Potrebujete 2 hrnčeky múky, 2 hrnčeky cukru, 1 1/2 hrnčeka rastlinného oleja, 2 hrnčeky nastrúhaných jabĺk, 4 vajcia, 1 a 1/2 hrnčeka ovsených vločiek, štipku soli, 1 lyžičku prášku do pečiva, 1 lyžičku mletej škorice, 1 lyžičku mletého klinčeku a 80 g nasekaných mandlí. Zo všetkých surovín sa vypracuje cesto, vyleje do vymastenej a múkou vysypanej formy, a pečie vo vyhriatej rúre (elektrická 175 °C) asi 60-70 min. Alebo môžete skúsiť aj Šarišský jablkový koláč. Nachystajte si 4 veľké jablká, ½ hrnčeka nasekaných orechov, 100 g čokolády na varenie, 4-5 vajec, 1 a 1/2 hrnčeka kryštálového cukru, 2 hrnčeky hladkej múky, 1 KL škorice, 1 KL sódy bikarbóny, 1 hrnček oleja. A pripravíte si ho nasledovne: vajcia celé rozmixujeme, postupne pridávame kryštálový cukor a šľaháme. Potom pomaly prilievame olej, pridávame hladkú múku, škoricu a sódu bikarbónu. Na záver vmiešame nasekané orechy a na kúsky posekanú čokoládu. Jablká ošúpeme, nakrájame na kocky a vmiešame do cesta. Pečieme na plechu s papierom na pečenie pri teplote 180 °C 50 minút.

Pozrite a prípadne vyskúšajte Recepty s jablkami na Vareche.

Varecháči, máte radi jablká? Ako vám chutia najlepšie, surové, alebo v dobrom koláčiku?




Diskusia k článku

babav
Zaujimave citanie !Jablka mam najradsej surove .Z upecenych je na prvom mieste tahana jablkovo-makova strudla ;-)
evanaaa
Jablkové hodovanie bolo aj na Záhorí, ale u nás ( MA) to veľkú úroveň nemalo, možno o rok to bude lepšie. Ale aspoň som si kúpila receptár na jablkové koláče a iné, a odtiaľto som si tiež opísala pridané recepty. Najviac mi chutí pité, ale musím vyskúšať aj iné.
katyka
sqvelý deň s jablkovým hodovaním. Výborný nápad zorganizovať to na viacerých miestach a obciach .






 



TOPlist